Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται και πάλι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ύστερα από σχετικό αίτημα 17 από 23 μελών της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα εν λόγω μέλη ζήτησαν χθες με επιστολή τους την σύγκληση του οργάνου προκειμένου να συζητήσουν τις σκέψεις και τις προθέσεις του Στεφάνου Κασσελάκη για το κόμμα εν οψει του συνεδρίου που ξεκινάει την Πέμπτη, το οποίο όμως μέχρι αυτή την στιγμή βρίσκεται στον “αέρα”. Σημειώνεται ότι ο όλος θόρυβος ξεκίνησε όταν έγινε γνωστό ότι ο κ. Κασσελάκης ζητούσε από τα μέλη του κόμματος να τοποθετηθούν μεταξύ άλλων και για το ενδεχόμενο να αλλάξει όνομα και σήμα ο ΣΥΡΙΖΑ.


ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι βρέθηκαν απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη

Το κείμενο υπέγραψαν οι Παναγιώτης -Αράπης Μπελώνης, Ολγα Γεροβασίλη, Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Ζωή Καρκούλια, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαρία Ξενογιανακοπούλου, Νίκος Παππας, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Παναγιώτης Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Διονύσης Τεμπονέρας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Δεν έχουν υπογράψει οι δυο γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης, η Θεοδώρα Τζάγκρη, η Ρένα Δούρου και ο Κωνσταντίνος Παναγιώτοπουλος από την νεολαία. Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως με ανάρτηση του επέμεινε στις θέσεις του ενώ διευκρίνησε ότι στην πραγματικότητα κάνει ότι είχε υποσχεθεί στις χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που του ζήτησαν να τα αλλάξει όλα.


Τι αναμένουμε από τη σημερινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Στην πραγματικότητα τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς σήμερα το πρωί συγκαλείται η Πολιτική Γραμματεία για να συζητήσει τα θέματα που προέκυψαν από την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει από τους φίλους και μέλη του κόμματος να αποφασίσουν αν θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει όνομα, σήμα και ιδεολογικό προσανατολισμό.

Εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά τότε αναμένεται να συγκληθεί η ΚΕ - χρειάζονται 75 υπογραφές - ενώ για να γίνει πρόταση μομφής στον πρόεδρο για αντικαταστατική συμπεριφορά χρειάζεται το 50+1 από τους 300 και προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο που θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την απόφαση της ΚΕ.
Πηγές ανέφεραν ότι ήδη συγκεντρώνονται υπογραφές για την σύγκληση της ΚΕ, η οποία δεν αποκλείεται να αποφασίσει ακόμα και πρόταση μομφής κατα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν και πάλι -για καθαρά τεχνικούς λόγους τα στελέχη αυτού του οργάνου δεν καταφέρουν να συνεδριάσουν τότε το συνέδριο αναμένεται να γίνει “κούγκι".

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται και πάλι μπροστά σε μία νέα κρίση η οποία μπορεί να οδηγήσει το κόμμα σε νέα διάσπαση. Φυσικά οι υποστηρικτές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στο κόμμα είναι λίγοι, ενώ η αντιπαράθεση τους θα γίνει με τους πρώην προεδρικούς που στην πραγματικότητα ελέγχουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz8ewax3muuh)


Πώς ξεκίνησε η νέα κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ

Τις ραγδαίες εξελίξεις πυροδότησε η αντίδραση, χθες, της Ολγας Γεροβασίλη, η οποία με ανάρτησή της αντέδρασε έντονα στην κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη. «Θα περίμενα, από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω», ανέφερε μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος της Βουλής επισημαίνοντας ακόμα: «Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ' όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχο του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Με δεδομένο ότι η Ολγα Γεροβασίλη, όπως και ο Αλέκος Φλαμπουράρης που είχε αποχωρήσει από την Πολιτική Γραμματεία πριν λίγες μέρες χαρακτηρίζοντας την συμπεριφορά του Στέφανου Κασσελάκη «αυταρχική» είναι οι στενότεροι φίλοι και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι πρόκειται για παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Φυσικά αρμοδίως το σενάριο αυτό διαψεύδεται.

Στην πραγματικότητα με την στάση της Ολγας Γεροβασίλη απελευθερώθηκαν δυνάμεις οι οποίες είχαν απογοητευθεί από την στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μιλούσαν για να μην μπεί και πάλι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εσωστρέφεια. Ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Παππας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στην Ολγα Γεροβασίλη, ενώ την άποψη Κασσσελάκη υποστήριξε η Θεοδώρα Τζάκρη, η Νίνα Κασσιμάτη και η Ραλλία Χριστίδου. Η αμφισβήτηση του προέδρου του κόμματος είναι ωστόσο μία πολύπλοκη διαδικασία από την στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης έχει εκλεγεί από την βάση του κόμματος.

Γι’ αυτό άλλωστε σε χθεσινή του δήλωση ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι «οι αλλαγές του καταστατικού στο συνέδριο το 2022 επιτρέπουν και υποβάλλουν τη συμμετοχή των μελών στη λήψη αποφάσεων. Για αυτό άλλωστε και η ηγεσία μας και η κεντρική επιτροπή έχουν εκλεγεί από τη βάση. Αυτό προβλέπει το καταστατικό, το οποίο μας δεσμεύει όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο».

Με βάση λοιπόν το καταστατικό, ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να εξηγήσει την αντικαταστατική συμπεριφορά του γιατί χωρίς να ρωτήσει κανέναν ακύρωσε τις εκλογές για την ανάδειξη των Νομαρχιακών Επιτροπών και των Ο.Μ. Αυτή την απόφαση μπορεί να την αναιρέσει μόνο η ΚΕ η οποία είχε ορίσει τον χρόνο της εκλογής των οργάνων. Ακόμα αναμένεται να εξηγήσει γιατί αποφασίζει μόνος του για μία σειρά από θέματα χωρίς να ρωτάει τα όργανα του κόμματος δηλαδή την Πολιτική Γραμματεία και την ΚΕ.