Από μια καλή πηγή μαθαίνω ότι εδώ και μέρες ο πρόεδρος Σαμαράς προετοιμάζεται ενόψει της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει (όπως σας έχω γράψει) ανήμερα της συζήτησης της τροπολογίας για την ισότητα στον γάμο. Η πηγή, που γνωρίζει όσο λίγες τι πραγματικά σκέφτεται ο πρώην πρωθυπουργός, με προϊδεάζει για μια «ολιστική» -όπως την αποκαλεί- ομιλία. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι ο πρόεδρος Αντώνης δεν προτίθεται να περιοριστεί στο επίμαχο θέμα, αλλά θα προχωρήσει και σε μια πιο διευρυμένη ιδεολογική προσέγγιση. Και θα το κάνει γιατί θέλει να κερδίσει (λέει) τον χώρο που πιστεύει ότι του ανήκει στη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. Για να ακριβολογώ μέρες που είναι, ο Σαμαράς δείχνει αγριεμένος με τον πρόεδρο Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και δεν θα διστάσει για πρώτη φορά από του βήματος της Βουλής να αμφισβητήσει κεντρικές επιλογές του πρωθυπουργού. Τώρα, το ποιος ιδρώνει (πολιτικά πάντα) με αυτά που λέει ο Μεσσήνιος πολιτικός είναι άλλο θέμα, που προφανώς και θα το συζητήσουμε σε ουδέτερο χρόνο.


Ομιλία και αποχή από Πλεύρη

Εκτός από τον πρόεδρο Σαμαρά, ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά της επίμαχης ψηφοφορίας σχετίζεται με τη στάση που θα αποφασίσει να κρατήσει (τελικώς) ο πρώην υπουργός Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εγκαίρως έχει καταστήσει σαφή και σε όλους τους τόνους τη διαφωνία του επί του νομοσχεδίου, που ανοίγει διάπλατα την πόρτα της ισότητας στον γάμο. Ολο αυτό το διάστημα μαθαίνω ότι ο Πλεύρης είχε σειρά επαφών με συνεργάτες του Μητσοτάκη, ενώ μίλησε αρκετά και με τον συναγωνιστή του, Μάκη Βορίδη. Αν και δεν έχει καταλήξει στο τι θα κάνει στο πεδίο της ψηφοφορίας, το επικρατέστερο σενάριο τον θέλει να απέχει από τη διαδικασία. Πριν όμως κληθεί να ψηφίσει, ο Πλεύρης θα ανεβεί στο βήμα της Βουλής, προκειμένου να διατυπώσει τη διαφωνία του. Με δεδομένο ότι φέρει, εκτός των άλλων, και την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, είναι κάτι περισσότερο από αυτονόητο ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με το κεντρικό μαγαζί (όπως έλεγε και ο σύντροφος Παππάς) για να μιλήσει. Πάντως, με τον Βορίδη και τον Πλεύρη στην αποχή, δεν το λες και Βατερλό Μητσοτάκη.


Εκλογές στους δημάρχους της Αττικής

Νέα Διοικητικά Συμβούλια αναμένεται να προκύψουν στα συνδικαλιστικά «σωματεία» των δημάρχων. Ετσι, εκτός από την ΚΕΔΕ, για την οποία νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα ερωτηματικό, θα έχουμε αρχαιρεσίες και για το νέο προεδρείο στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής. Εκεί όπου είναι υποψήφιος ο δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, ο οποίος -αν κρίνω από τα όσα φτάνουν στ’ αυτιά μου- θα σημειώσει σαρωτική επικράτηση απέναντι στον προερχόμενο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αντίπαλό του. Βλέπετε, ο συγκεκριμένος δήμαρχος είναι από τους λίγους που παίρνουν το «παπάκι» τους (δεν μιλάω για παιχνίδι, αλλά για μηχανάκι) και περιοδεύουν νυχθημερόν από δήμο σε δήμο. Επί της ουσίας, είναι ο άνθρωπος για τις δουλειές των δημάρχων της Αττικής.


Νέος «Αντώνης Τρίτσης»

Και μια και η κουβέντα για τους αυτοδιοικητικούς, να σας πω ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, έχει ετοιμάσει ένα νέο, πολύ πιο ευέλικτο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων για τους δήμους. Τον δεύτερο «Αντώνη Τρίτση», που δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με τον πρώτο. Αλλωστε, και μόνο το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει ο Πέτσας στο Εσωτερικών αποτελεί μια εγγύηση για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος.


Συντονιστής Κατσαούνος με εντολή του Μαξίμου

«Kυρίες και κύριοι υπουργοί, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα υποστηρίζει την Προεδρία της Κυβέρνησης, προς τον σκοπό διασφάλισης της συνοχής του κυβερνητικού έργου ως προς τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την εποπτεία των φορέων του δημοσίου τομέα, αναφορικά με τη σχέση τους με τους πολίτες. Πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται ο κ. Γεώργιος Κατσαούνος, προϊστάμενος στο Γραφείο Κοινωνικών Υποθέσεων του Τομέα Επιστημονικής Υποστήριξης του Πρωθυπουργού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού. Παρακαλώ θερμά για τη στενή συνεργασία σας με την επιτροπή προς τον σκοπό περαιτέρω βελτίωσης της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στην καθημερινότητα του πολίτη, στη βάση των κατευθύνσεων του πρωθυπουργού». Με το e-mail αυτό έγινε γνωστή προς το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών η συγκρότηση και λειτουργία μιας επιτροπής που ουσιαστικά θα αναλάβει να φέρει εις πέρας τα της καθημερινότητας. Πρόκειται για μια ιδέα του ίδιου του προέδρου Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα φρόντισε να επιλέξει έναν άνθρωπο που αποδεδειγμένα ξέρει τη δουλειά για να την «τρέξει». Ο λόγος για τον Γιώργο Κατσαούνο, που δυσκολεύομαι να βρω δεύτερο για να τον συγκρίνω σε επίπεδο αποτελεσματικότητας. Είναι αυτό που λένε και στο χωριό μου: Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΥΠΟΙ (ΟΧΙ ΛΙΓΟΙ) ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ την ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ


Η Παπαδάκου και το lobbying στις Βρυξέλλες

Ενας από τους ορκισμένους (διαχρονικά) εχθρούς του προέδρου Μητσοτάκη υπήρξε και παραμένει η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Για όσους δεν το γνωρίζουν, από την εποχή της προεδρίας Τσίπρα η εν λόγω έπιασε δουλειά στον ΣΥΡΙΖΑ, ως μετακλητή στην ευρωομάδα του κόμματος. Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που φαίνεται να έχει πετύχει είναι το lobbying κατά της ελληνικής κυβέρνησης. Και δεν μιλάμε για δουλειά πεζοδρομίου, αλλά για κάτι πολύ πιο σοβαρό, που εσχάτως έχει αρχίσει να παράγει και τα επιθυμητά για τους ΣΥΡΙΖΑίους αποτελέσματα


Κατασχέθηκε η περιουσία του Ιβάν

Ασχημα νέα σάς έχω σήμερα από τη σχετικά μακρινή Ουκρανία. Οπως προκύπτει από κάτι τοπικές εφημερίδες, όπως είναι εδώ το SDNA, στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του προέδρου Ιβάν Σαββίδη και της συζύγου του, Κυριακής, προχωρούν οι Αρχές της Ουκρανίας. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Kyiv Independent»(kyivindependent.com), το Ανώτατο Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς έκανε δεκτή την αξίωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ. Αν δεν το θυμάστε, σπεύδω να σας το θυμίσω ότι ο επιχειρηματίας είχε περιληφθεί σε λίστα ολιγαρχών που εξυπηρετούν τη Ρωσία στον πόλεμο, σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα. Επίσης σας υπενθυμίζω, γιατί σε αυτά έχω διαπιστώσει ότι έχετε ασθενή μνήμη, ότι τον Οκτώβριο του 2022 η Ουκρανία είχε ανακοινώσει κυρώσεις κατά 2.507 φυσικών προσώπων και 1.374 νομικών προσώπων, τα περισσότερα από τα οποία είναι Ρώσοι πολίτες. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πρόεδρος Ιβάν, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται και επιχειρηματίες και τραπεζίτες, στην πλειονότητά τους Ρώσοι, που χαρακτηρίστηκαν από την Ουκρανία άνθρωποι του περιβάλλοντος Πούτιν και στους οποίους επιβλήθηκαν αυστηρές, κυρίως οικονομικές, κυρώσεις. Τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία του Ιβάν Σαββίδη περιλαμβάνουν το 100% των εταιρικών μετοχών της PJSC Pentopak, η οποία είναι μία από τις ηγέτιδες στην παραγωγή συσκευασιών για προϊόντα κρέατος και αλλαντικών, και το 100% των εταιρικών δικαιωμάτων της θυγατρικής της, AtlantisPak Ukraine. Επειδή δεν ξέρω απ’ αυτά, δεν μπορώ να προβλέψω τον αντίκτυπο που θα έχει η συγκεκριμένη εξέλιξη στη γενικότερη (επιχειρηματική) παρουσία του προέδρου Ιβάν στη διεθνή σκηνή, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής