Με δεδομένο ότι έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία για την ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο πρόεδρος Μητσοτάκης προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει τα «όχι» των «γαλάζιων» βουλευτών. Στο πλαίσιο αυτό εχει αναλάβει ρόλο (τον πρώτο) ο Γιάννης Μπρατάκος, που είναι αλήθεια ότι έχει καταφέρει να μεταπείσει αρκετούς. Αυτή τη βδομάδα, όπως μαθαίνω, θα ξεκινήσει δεύτερος κύκλος με «μασάζ» στους βουλευτές, με στόχο να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αριθμός όσων έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου.


Ο Σαμαράς έρχεται σε επαφές

Την ίδια ώρα που το Μαξίμου προσπαθεί να περιορίσει στο επίπεδο των 15 τα «όχι», ο πρόεδρος της καρδιάς μας, Αντώνης Σαμαράς, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσει τα «όχι» και την αποχή συνολικά στους εξήντα βουλευτές. Τις τελευταίες μέρες είχε αλλεπάλληλες επαφές με «γαλάζιους» βουλευτές, ενώ, όπως αποκάλυψε το «Parapolitika.Gr», είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον Καραμανλή των καπνών.

Με την ευκαιρία να σας πω ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός «τα έχει πάρει στο κρανίο» με τη στάση που αποφάσισε να κρατήσει πρωτίστως ο Μάκης Βορίδης και δευτερευόντως ο Αδωνις Γεωργιάδης. Μάλιστα, με τον τελευταίο έχει να μιλήσει από την ημέρα που έφερε στη Βουλή την τροπολογία, με την οποία νομιμοποιούσε καμιά τριανταριά χιλιάδες μετανάστες. Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι με τη στάση τους οι δύο υπουργοί απλά απογοητεύουν το κοινό που βρίσκεται στα δεξιά της Ν.Δ.

Επειδή λοιπόν ο πρόεδρος Αντώνης θεωρεί ότι με τα κεντροαριστερά ανοίγματα του Μητσοτάκη εκ των πραγμάτων δημιουργείται κενό στα δεξιά, μια διαφορετική στάση από τους Βορίδη και Αδωνι εκ των πραγμάτων θα δυσκόλευε τη ζωή του πρωθυπουργού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκείνο που θέλω να κρατήσετε είναι ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός όλες αυτές τις μέρες κάνει πολλή δουλειά σε παρασκηνιακό επίπεδο.


Επιστράτευση του υπουργού Μπάμπη

Κεντρικό ρόλο στο στρατηγείο Σαμαρά έχει ο πρώην υπουργός, Χαράλαμπος Αθανασίου, που αν κάτι γνωρίζει καλά είναι να κάνει εκλογές. Οπως σας έγραψα και στη διαδικτυακή εκδοχή της στήλης, ο Αθανασίου συναντήθηκε προ ημερών με τον Μάκη Βορίδη, σε μια προσπάθεια να τον πείσει να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Οπως μου λέει άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τον πυρήνα της συζήτησης των δύο ανδρών, ο πρόεδρος Μπάμπης φέρεται να παρουσίασε ως ευκαιρία ζωής το αντάρτικο. «Τώρα είναι η ώρα σου», είπε στον Βορίδη, ο οποίος από την πλευρά του απέφυγε ευγενικά κάθε σχόλιο. Με αφορμή αυτά και κάτι άλλα, δεν αποκλείω -γνωρίζοντας λίγο τον υπουργό Επικρατείας- τις επόμενες μέρες να τον δούμε να βγαίνει και να απαντά τόσο στον Σαμαρά όσο και στους φίλα προσκείμενους στον πρόεδρο Αντώνη βουλευτές, που τις τελευταίες μέρες ζητούν επίμονα μέχρι και την παραίτηση του Βορίδη.


Η γρίπη και η ομιλία που δεν έγινε ποτέ

Στις αρχές της εβδομάδας η υπουργός Κεραμέως έριξε τη χειροβομβίδα, αιφνιδιάζοντας -είναι αλήθεια- ακόμη και τους Νεοδημοκράτες βουλευτές. Αναφέρομαι στην πρόταση που έκανε στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, σε σχέση με την επέκταση του μέτρου και στις εθνικές εκλογές. Επειδή μου προκάλεσε μια κάποια εντύπωση, έψαξα λίγο το παρασκήνιο που προηγήθηκε της αιφνιδιαστικής ενέργειας από την υπουργό Εσωτερικών.

Εμαθα λοιπόν ότι η Κεραμέως επί του θέματος είχε κάνει κάποιες συζητήσεις με τους συναδέλφους της, Σταύρο Παπασταύρου και Γιώργο Γεραπετρίτη. Επίσης, μια καλή κυβερνητική πηγή με ενημέρωσε ότι η Κεραμέως βγήκε και έριξε τη χειροβομβίδα γιατί πολύ απλά ακυρώθηκε η εμφάνιση (λόγω γρίπης) του πρωθυπουργού στη Βουλή. Αν δεν το καταλάβατε, είχε αποφασιστεί να πάει ο πρόεδρος Μητσοτάκης και να ρίξει την πρόταση που τελικώς κατέθεσε η υπουργός Νίκη. Την τελευταία ώρα όμως ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι δεν θα προσέλθει κι εκεί δόθηκε η μπάλα στην αρμόδια υπουργό. Επειδή λοιπόν ακούστηκαν πολλά και διάφορα, πρέπει να σας πω ότι δεν θα άλλαζε τίποτα σε σχέση με τη στάση των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που όπως αποδείχθηκε είχαν αποφασίσει να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

! Μετά την εξέλιξη με τα F-35, δεν αποκλείω κατά το αμέσως προσεχές διάστημα να δούμε τον πρόεδρο Κυριάκο να συναντιέται με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Οπως αναφέρουν κάτι καλές διπλωματικές πηγές, ακόμΑ και συνάντηση να μην υπάρξει, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται οι δύο άνδρες να συνομιλήσουν τηλεφωνικά.


Η Ζωή Ράπτη και ο εφιάλτης με Μαρινάκη

Σχεδόν πανικόβλητη κυκλοφορεί εσχάτως στα βόρεια προάστια η πρώην υφυπουργός Ζωή Ράπτη, που αντιλαμβάνεται ότι την επόμενη φορά ίσως και να κινδυνεύσει να εκλεγεί. Λογικό, αφού κάθε όνειρο που κάνει πηγαίνει στον κάδο, με πιο πρόσφατο αυτό να γίνει γραμματέας της Ν.Δ. Και σαν να μην έφτανε η αίσθηση της απόρριψης από την πλευρά του Μητσοτάκη, εσχάτως αντιμετωπίζει (και φαίνεται) ως εφιάλτη το ενδεχόμενο καθόδου του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον Βόρειο Τομέα. Ενδεικτικό του πανικού υπήρξε το γεγονός ότι ενώ ο αρμόδιος υπουργός επί των Μέσων Ενημέρωσης παραβρέθηκε στην κοπή της πίτας της Ενωσης Περιοδικού Τύπου, η Ζωή Ράπτη ανέβασε μέχρι και ΣΥΡΙΖΑία βουλευτή, αποκλείοντας από το σχετικό άλμπουμ στα social media τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει στο μυαλό της, ωστόσο αν θεωρεί ότι με κάτι τέτοια κάνει κακό στον Μαρινάκη, απλά αγνοεί την πραγματικότητα, που εν προκειμένω αναδεικνύει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε ένα από τα πιο δυναμικά στελέχη της Ν.Δ. σε επίπεδο επικράτειας. Σε αντίθεση με την πρώην υφυπουργό, που όταν κάποιος ακούει το επώνυμό της αυτομάτως πηγαίνει το μυαλό στην υφυπουργό Τουρισμού, Ελενα Ράπτη. Σε κάθε περίπτωση, ας κάνει τον σταυρό της να μην αποφασίσει τον Βορρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, γιατί τότε απλά θα ψάχνει το μπόι του ψηλού και θα τρώει τη σκόνη του.


Στον Περιστέρη της ΤΕΡΝΑ (και) ο ΒΟΑΚ...

Εγκαίρως σας είχα προαναγγείλει αυτό που συνέβη στον διαγωνισμό του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης. Σας μετέφερα με ακρίβεια την εκτίμηση που κυκλοφορούσε στον εργολαβικό κόσμο, ότι δηλαδή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Περιστέρης θα κάνουν ξανά αυτό που ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε: θα κερδίσουν άλλον ένα διαγωνισμό για ακόμα ένα μεγάλο έργο. Η εκτίμηση της στήλης είναι γεγονός, αφού η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέβαλε την καλύτερη οικονομική προσφορά για το Δημόσιο, ζητώντας ταυτόχρονα και τη μικρότερη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου από τους ανταγωνιστές της, αλλά και τη μικρότερη κρατική επιδότηση των διοδίων του ΒΟΑΚ.

Επειδή έχω συνηθίσει να ψάχνω πίσω από τις γραμμές, να σας πω ότι, σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν στην πιάτσα των εργολάβων (μιλάμε για αγγελικά πλασμένο κόσμο), οι προσφορές των δύο βασικών διεκδικητών, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της συμμαχίας Μυτιληναίου - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ήταν πολύ κοντά μεταξύ τους, αλλά και πάλι ο πρόεδρος Περιστέρης έκοψε πρώτος το νήμα. Βέβαια, θα περάσει καιρός, τουλάχιστον δύο-τρία χρόνια όπως λένε οι γνωρίζοντες, προκειμένου να δούμε έναρξη και σοβαρή εξέλιξη έργων, καθώς μεσολαβούν πολλά στάδια μέχρι την έναρξη κατασκευής.


...και η αισιοδοξία της θειάς μου

Ομως είναι γεγονός ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε ακόμα ένα προσωπικό στοίχημα, καθώς και οι τρεις διαγωνισμοί για τα τμήματα του ΒΟΑΚ έγιναν με επιτυχία επί των ημερών του. Επίσης, επί των ημερών του θα ξεκινήσουν να δουλεύουν όλα τα εργοτάξια. Αν τηρήσει μάλιστα και την υπόσχεση που έχει δώσει στη θειά μου από τα Χανιά και μείνει για πάντα εδώ, τότε επί των ημερών του θα γίνει πράξη και το μεγαλύτερο όνειρο των Κρητικών (και φυσικά και της θειάς μου, που έχει πάρει δέκα χρόνια ζωής), να δουν στο νησί τους έναν ασφαλή αυτοκινητόδρομο, που θα σώσει χιλιάδες ζωές.

Και μιας και το ’φερε η κουβέντα, είναι περιττό να σας πω ότι, μετά το άνοιγμα των προσφορών για τον ΒΟΑΚ, δέχθηκα το (σχεδόν) καθημερινό τηλεφώνημα από τη θειά μου, η οποία -λες και γνώριζε από το Κολέγιο τον Περιστέρη- μου δήλωνε περιχαρής για την εξέλιξη. Για να μην παρεξηγηθώ από τον πρόεδρο Γιώργο, σπεύδω να πω ότι με βάση την ηλικία της 84χρονης Χανιώτισσας, αν με κάποιον έχει σχέση είναι με τον Γουρζή, που δεν έχει. Κι επειδή θα βρεθούν (ήδη βρέθηκαν κάποιοι) διάφοροι που θα πουν ότι και αυτό το έργο κατέληξε πάλι στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, νομίζω ότι από τη στιγμή που άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές παύει κάθε τέτοια κουβέντα. Πάντως, πρέπει να σας πω ότι στην αγορά δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πλέον να διαχειριστεί όλα τα μεγάλα έργα. Για να γίνω πιο ακριβής, μόνο για το IRC στο Ελληνικό, την Εγνατία Οδό, την Αττική Οδό και τον ΒΟΑΚ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επενδύσει και θα προσφέρει στο Δημόσιο περίπου 7 δισ. ευρώ!

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής