Προχθές το βράδυ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, οργάνωσε ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο στην πρεσβευτική κατοικία, προσκαλώντας λίγους και καλούς φίλους από τον χώρο της πολιτικής και των επιχειρήσεων. Μιλάμε για μια πολύ ανθρώπινη κίνηση, που έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω την προσπάθεια που καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια ο Αμερικανός πρέσβης, προκειμένου η πρεσβεία να αποκτήσει ένα πιο προσιτό πρόσωπο! Θέλει -και εν πολλοίς το έχει καταφέρει- να γίνει πιο φιλική στο ευρύ κοινό. Από τα πολλά που μου μετέφερε ο πληροφοριοδότης μου, ξεχώρισε τη συνύπαρξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Επικρατείας και στενό φίλο του, Σταύρο Παπασταύρου. Και την ξεχώρισα γιατί ήταν η πρώτη μετά το πρόσφατο «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στο Μαξίμου και τον Μεσσήνιο πολιτικό, με αφορμή τη γνωστή τροπολογία για τη νομιμοποίηση των 30.000 μεταναστών. Αν κρίνω από το γεγονός ότι ήταν όλο το βράδυ μαζί, καταλαβαίνω ότι εν προκειμένω ισχύει αυτό που λέγαμε και στα παραμύθια: Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Διαβάστε ακόμα: Αλάτι & Πιπέρι: Η σοβαρότητα ως κριτήριο του Ανδρουλάκη για συνεργασία με Κασσελάκη και η επίθεση Νίκα σε Σαμαρά

Αναβαθμισμένος ο Παπασταύρου

Με αφορμή τη συνάντηση των Σαμαρά - Παπασταύρου στην πρεσβευτική κατοικία, θυμήθηκα και κάτι ακόμη που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό. Εκτός από τη νομοθετική δουλειά που κάνει ο υπουργός Επικρατείας, είναι ο άνθρωπος που χειρίζεται και όλα τα βαριά πολιτικά θέματα του Μαξίμου για λογαριασμό του πρωθυπουργού. Από κει και πέρα -και με δεδομένη τη διαχρονική καλή σχέση που διατηρεί με το βαθύ κράτος των Βρυξελλών- πρέπει να σας πω ότι είναι ένας εκ των συντελεστών των όσων (καλών) ειδήσεων προκύπτουν στο πεδίο της Οικονομίας. Αν και δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να γράψω κάτι καλό για τον Παπασταύρου, νομίζω ότι η επιλογή του προέδρου Μητσοτάκη, να τον επαναφέρει στην πρώτη κυβερνητική πίστα, δικαιώθηκε και με το παραπάνω.

Περί Σαμαρά και σχεδίων

Η στάση του προέδρου Σαμαρά, κατά την πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας για τους μετανάστες, είναι αλήθεια ότι στάθηκε αφορμή για να «σκάσουν» στην πιάτσα κάμποσα δημοσιεύματα, τα οποία ανακάλυψαν (δήθεν) εσωκομματικό ζήτημα στη Ν.Δ. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα, από τη στιγμή που στην Κεντροδεξιά είναι κατοχυρωμένη η δυνατότητα των πρώην προέδρων στη διαφωνία. Η σχετική κατοχύρωση έγινε από τον Αρη Σπηλιωτόπουλο, όταν ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. επί ηγεσίας Καραμανλή. Οταν διαπίστωσε ότι κάθε λίγο και λιγάκι ο πρεσβύτερος Μητσοτάκης δημιουργούσε με τις δηλώσεις του σοβαρό θέμα στον τότε αρχηγό, αποφάσισε να τον θέσει πέρα και πάνω από το κόμμα. Ετσι, ό,τι κι αν έλεγε ο Ψηλός είχε σχεδόν το πολιτικό ακαταλόγιστο. Αυτό ακριβώς το μοντέλο αποφάσισε να εφαρμόσει και με τον πρόεδρο Σαμαρά ο σημερινός πρωθυπουργός. Αυτό σημαίνει ότι οι από δω και πέρα διαφωνίες του σχεδόν αυτόματα θα πηγαίνουν στην ίδια την Ιστορία.

- ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Νέα εποχή στις σχέσεις Μητσοτάκη - Δένδια

Αν και ποτέ επί της ουσίας δεν υπήρξε σοβαρό θέμα στις σχέσεις Μητσοτάκη - Δένδια, εσχάτως διακρίνω ότι οι δύο άνδρες έχουν έρθει κάπως πιο κοντά. Μπορεί και να είναι αίσθηση, σαν κι αυτές που έχω σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επειδή όμως παρακολουθώ στενά την κυβερνητική συνύπαρξη των δύο ανδρών, όχι μόνο δεν είναι αίσθηση, αλλά όσα σας γράφω ανταποκρίνονται πέρα έως πέρα στην πραγματικότητα. Αλλωστε, μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο ο πρόεδρος Μητσοτάκης συνεννοήθηκε για τα μεγάλα και βασικά του Πενταγώνου, δίνοντας μάλιστα «λευκή επιταγή» προς τον υπουργό Αμυνας, προκειμένου να χειριστεί την αναπροσαρμογή των συμβάσεων στα εξοπλιστικά. Πέραν τούτου, και με την ευκαιρία που μου δίνεται, να σας μεταφέρω και ακόμη μια πληροφορία που έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έκανε ασμένως αποδεκτή την εισήγηση Δένδια για τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση θέλω να κρατήσετε ένα πράγμα: το γεγονός ότι η σχέση των δύο ανδρών διανύει μια εξαιρετική περίοδο.

Πρόταση μομφής σε Κασσελάκη

Κάτι γραφικοί του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δημοσκοπήσεις, άρχισαν να διακινούν εσχάτως στην πιάτσα, ενόψει και του επικείμενου συνεδρίου, ότι δεν αποκλείεται να δούμε να κατατίθεται πρόταση μομφής για τον Κασσελάκη. Αν κρίνω από τη διαχρονική στάση των συγκεκριμένων στελεχών, κατά πάσα πιθανότητα κάνουν την προσδοκία τους είδηση, αφού δεν βλέπω κανένα λόγο για να συμβεί κάτι τέτοιο. Απεναντίας, εκείνο που βλέπω -και μάλιστα πιο καθαρά από ποτέ- είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να προχωρήσει και σε ένα δεύτερο κύμα εκκαθαρίσεων. Αυτό θέλω να το κρατήσετε, γιατί δεν αποκλείω να το δούμε να εξελίσσεται αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

! Να σας πω ότι επιμένουν οι πληροφορίες μου ότι ο πρόεδρος Κασσελάκης θέλει να είναι υποψήφιος κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές. Ωστόσο φοβάται -και δεν έχει άδικο- ότι ενδεχόμενη υποψηφιότητά του μπορεί να αποτελέσει τη χρυσή ευκαιρία και για την αμφισβήτησή του.

Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στο «σκληρό ροκ»

Επιστροφή στο «σκληρό (πολιτικό) ροκ», που είχε εμπνευστή τον σύντροφο Λαλιώτη, σκέφτεται ο πρόεδρος Ανδρουλάκης, που αντιλαμβάνεται ότι αν δεν αλλάξει ρότα, δύσκολα θα μπορέσει να ξεκολλήσει από το 15% και στις ευρωεκλογές. Στο πλαίσιο του προβληματισμού που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη, φαίνεται πως αποφασίστηκε μια πιο ροκ αντιμετώπιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο Λαλιώτης, που έχει ρόλο και δεν αποκλείω να έχει και λόγο στο επιτελείο Ανδρουλάκη, θεωρεί ότι είναι λάθος το γεγονός ότι δεν «χτυπιέται» προσωπικά ο πρωθυπουργός. Προφανώς ο πρώην υπουργός, ζώντας με τις αναμνήσεις του, εκτός του ότι έχει μπερδέψει τους Μητσοτάκηδες, παραβλέπει ότι ο πρωθυπουργός ψώνισε στελέχη και από το πάνω ράφι του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να έχει μείνει στο Κίνημα αυτός και κάτι άλλοι, που απλώς ζουν και τρέφονται με τις αναμνήσεις τους.

Τι σηματοδοτεί η συμφωνία ΔΕΗ - Intrakat

Σας έγραφα και στην ηλεκτρονική εκδοχή της στήλης για τη συμφωνία ανάμεσα στη ΔΕΗ και την Intrakat. Σήμερα θα ασχοληθώ λίγο παραπάνω και εντύπως με το συγκεκριμένο deal, που δεν σας κρύβω ότι σηματοδοτεί κάτι πολύ μεγάλο. Και δεν χρειάζονται πολλά λόγια επ’ αυτού, αφού και μόνο το γεγονός της συμπόρευσης του πρώτου ενεργειακού πυλώνα της χώρας με τον δεύτερο κατασκευαστικό Οργανισμό δείχνει και λέει πολλά. Ακόμη περισσότερα όμως εκτιμώ ότι μπορούν να προκύψουν, προοπτικά, από την κοινή εταιρεία των δύο ομίλων. Απ’ όποια πλευρά και να κοιτάξουμε το deal, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι Στάσσης (ΔΕΗ) και Εξάρχου (Intrakat) στην εκπνοή του 2023 πέτυχαν μια πολύ σημαντική συνεργασία. Γιατί αυτό που προέχει σ’ αυτές τις συμφωνίες είναι πάνω και πέρα απ’ όλα ποιοι συμμετέχουν. Εν προκειμένω, μιλάμε για δύο εισηγμένες και με αναπτυξιακή πορεία ελληνικές εταιρείες, που το τελευταίο χρονικό διάστημα πρωταγωνιστούν στο πεδίο όπου δραστηριοποιούνται.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής.