Γιατί είμαστε καταδικασμένοι δημογραφικά

Υπουργός Οικονομικών δεν είμαι, υπουργός Οικογένειας δεν είμαι, αλλά από οικονομικά κάτι σκαμπάζω και οικογένεια έχω. Διαβάζοντας ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της «Καθημερινής» χθες για τις φοροαπαλλαγές που έχουν τα ζευγάρια με παιδιά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατάλαβα γιατί με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε είμαστε καταδικασμένοι δημογραφικά ως χώρα. Δεν θα επεκταθώ, αλλά με… επιδόματα του χιλιάρικου δεν βάφονται αυγά ούτε γεννιούνται περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα, όταν η μισθολογική βελτίωση μιας οικογένειας με δύο παιδιά είναι μόλις 7%, ενώ στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Τσεχία κυμαίνεται από 21% έως 32%.

Διαβάστε ακόμα: Αλάτι και Πιπέρι: Η μονομαχία Πολάκη με Παππά, η περίπτωση Σακελλαρίδη και οι συναντήσεις του Θεοδωρικάκου

Η διαδικασία εκκαθάρισης του φόρου επισπεύδεται

Παράθυρο πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ σε 11 δόσεις αντί για 10 ανοίγει η εφορία για 7.000.000 ιδιοκτήτες. Η διαδικασία εκκαθάρισης του φόρου επισπεύδεται προκειμένου να ενσωματωθεί στον λογαριασμό η έκπτωση 10% για όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών. Αλλά μην μπερδεύεστε, η εξόφληση έρχεται πιο μπροστά, δεν πάει πιο πίσω. Για τους φορολογούμενους αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2024 θα καταβληθεί έναν μήνα νωρίτερα, δηλαδή τον Απρίλιο και όχι τον Μάιο, και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Πάτησαν… φρένο οι Γερμανοί

Πέρασε και δεν ακούμπησε η έκθεση της Scope Ratings για την ελληνική οικονομία, η οποία το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε τον χορό των αξιολογήσεων του 2024. Ο γερμανικός οίκος -που πρόσφατα «αναγνωρίστηκε» από την ΕΚΤ- μας είχε δώσει από τους πρώτους την επενδυτική βαθμίδα το καλοκαίρι (BBB-) και έτσι αυτή τη φορά πάτησε φρένο, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας και τις προοπτικές της.

Επειδή οι Γερμανοί θα «ξαναχτυπήσουν», η στήλη κρατά από την αξιολόγηση ένα δύο θετικά και ένα δύο αρνητικά. Στα πρώτα οι προβλέψεις της για ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025 και η ενδυνάμωση των ελληνικών ομολόγων μετά την αναβάθμιση. Και στην άλλη πλευρά ότι το χρέος, παρά τη μεγάλη υποχώρησή του ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 140% ως το 2028, παραμένει πολύ υψηλό και αν κάτι δεν πάει καλά στην ευνοϊκή διάρθρωσή του μελλοντικά, θα έχουμε προβλήματα. Όπως επίσης και κάτι αδυναμίες στον τραπεζικό τομέα, για τον οποίο μεγάλη σημασία δίνει η Scope, αλλά δεν θα επεκταθώ από εδώ.

Έρχεται στις 15 Μαρτίου η αξιολόγηση από τη Moody’s

Επόμενος σταθμός στον κύκλο των αξιολογήσεων είναι η ετυμηγορία της DBRS, στις 8 Μαρτίου, που επίσης μας έχει αναβαθμίσει και δεν μας πολυνοιάζει. Γιατί η σημαντικότερη όλων έρχεται στις 15 Μαρτίου από τη Moody’s, η οποία, ενώ έχει αναβαθμίσει πέρυσι δύο φορές την ελληνική οικονομία, είναι ο μόνος οίκος που δεν μας έχει τοποθετήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Κομβικής σημασίας για τις διεθνείς αγορές η ερχόμενη εβδομάδα, λέει ο φίλος Μάνος Χατζηδάκης. Την Τετάρτη η FED ανακοινώνει τα επιτόκια παρέμβασης για το δολάριο αλλά κυρίως την προοπτική για το πού θα κινηθεί το κόστος χρήματος στη συνέχεια της χρονιάς.

Συνάντηση της Ντόρας με τον πρέσβη της Τουρκίας

Με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτζιγές, συναντήθηκε η πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ντόρα Μπακογιάννη. Η κυρία Μπακογιάννη συνεχάρη τον ξένο αξιωματούχο για την επικύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η έμπειρη Ντόρα Μπακογιάννη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη φλέγουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και την αντιμετώπιση των δραματικών συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Στέφανος μίλησε με τη… Νέα Αριστερά

Η είδηση διαβάζεται και ως… πείραγμα στους αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης συνομίλησε χθες τηλεφωνικά από την Πολωνία, όπου βρίσκεται, με τον συμπρόεδρο του πολωνικού κόμματος Νέα Αριστερά για τη συνεργασία των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων. Με την εδώ Νέα Αριστερά παραμένει μουτρωμένος.

Η «συνταγή» της Ελλάδας για την Ακροδεξιά

Την επιτυχημένη συνταγή της Ελλάδας παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», εστιάζοντας στο πώς οι λαϊκές κινητοποιήσεις στη χώρα μας ανέτρεψαν την άνοδο της Χρυσής Αυγής και της Ακροδεξιάς εν γένει. Το άρθρο αναφέρεται στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεσπάσει στη Γερμανία από πολίτες που διαδηλώνουν ενάντια στο ακροδεξιό AfD. «Όταν η πολιτική δεν έχει απαντήσεις, ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία», τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα. Στο αφιέρωμα καταγράφονται τα παραδείγματα χωρών όπου οι λαϊκές κινητοποιήσεις ανέτρεψαν ακροδεξιά εξτρεμιστικά ρεύματα. «Στα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση ανήλθε στην Ελλάδα ένα κόμμα που ήταν τόσο ριζοσπαστικό όσο ελάχιστες ακραία δεξιές παρατάξεις: η Χρυσή Αυγή. Ένα κόμμα επιθετικό, έτοιμο να καταφύγει στη βία, αποφασισμένο να καταλάβει τους δρόμους», σημειώνεται. Ο Αντώνης Έλληνας, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνέκρινε με τον συνάδελφό του Ιάσονα Λαμπριανού την πορεία της Χρυσής Αυγής στις βουλευτικές εκλογές των ετών 2012, 2015 και 2019 σε περιοχές όπου πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις εναντίον της και στις περιοχές χωρίς αντίστοιχες δράσεις. Και το πόρισμα της έρευνας αποτυπώνεται ως εξής: «Οι διαδηλώσεις μπορούν να μειώσουν την υποστήριξη προς τα ακροδεξιά κόμματα».

Ο... ντετέκτιβ