Πάνω που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βάλει σε µια σειρά τα πράγµατα σε ό,τι αφορά τις «γαλάζιες» εσωκοµµατικές αντιδράσεις για το θέµα των οµόφυλων ζευγαριών µε τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, ήρθε ο Αντώνης Σαµαράς να χαλάσει και πάλι τη µανέστρα.

Βλέπετε, µε την τοποθέτησή του σχετικά µε τη διέξοδο της αποχής από την αντίστοιχη ψηφοφορία στη Βουλή, που έδωσε ο πρωθυπουργός στους διαφωνούντες βουλευτές («Θα λέµε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να µην απέχει και λέµε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;», διερωτήθηκε δηµόσια ο Μεσσήνιος), ουσιαστικά εγκλώβισε τα κοινοβουλευτικά στελέχη µε τα οποία ο ίδιος διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Ο λόγος για πρόσωπα όπως οι βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας του πρώην πρωθυπουργού, Μίλτος Χρυσοµάλλης και Περικλής Μαντάς, ο Ανδρέας Κατσανιώτης από την Αχαΐα, ο Κώστας Βλάσης από την Αρκαδία, ο Χρήστος Μπουκώρος από τη Μαγνησία, ο Στράτος Σιµόπουλος από τη Θεσσαλονίκη, ο Νότης Μηταράκης από τη Χίο, ακόµη και οι υφυπουργοί Γιάννης Παππάς και ∆ιονύσης Σταµενίτης από τα ∆ωδεκάνησα και την Πέλλα, αντίστοιχα, αλλά και ο επίσης υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, από τον Νότιο Τοµέα.

Ολοι οι προαναφερθέντες, άντε µε µία εκ προοιµίου εξαίρεση στην περίπτωση των κυβερνητικών, τους οποίους ο Μητσοτάκης φρόντισε να δεσµεύσει µε τον τρόπο του, είχαν έτοιµη τη λύση της αποχής.

Ωστόσο, µε δεδοµένο ότι παραδοσιακά η γνώµη του Σαµαρά βαραίνει πολύ στις επιλογές τους, πλέον έχουν περιέλθει σε µια κατάσταση... µπρος γκρεµός και πίσω ρέµα. Από την εξίσωση αυτή αφαιρέστε, πάντως, τον εκ Θεσσαλονίκης ψυχίατρο ∆ηµήτρη Βαρτζόπουλο, που, αν και σαµαρικός, δηλώνει ο πλέον θετικός έναντι του νοµοσχεδίου.


ΣΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟΙ...


Με τον τρόπο που µιλούν τα στελέχη της Νέας Αριστεράς για τον ΣΥΡΙΖΑ, σου δίνεται η εντύπωση πως δεν συνυπήρξαν ποτέ κάτω από την ίδια στέγη. Είναι ενδεικτικό ότι βουλευτής του κόµµατος δήλωνε απελευθερωµένη και πλήρως ανακουφισµένη από τη στιγµή που ανεξαρτητοποιήθηκε. ∆ίνουν, δηλαδή, οι έντεκα βουλευτές µια αίσθηση πως όλα τα προηγούµενα χρόνια ασφυκτιούσαν.

Και, λογικά, αυτό δεν έχει να κάνει µόνο µε τον ΣΥΡΙΖΑ του προέδρου Στέφανου, αλλά και µε το γενικότερο τοξικό πολιτικό κλίµα που επικρατούσε διαχρονικά και σταθερά στην Κουµουνδούρου. Αλλωστε, ο επονοµαζόµενος και «αψύς Σφακιανός», Παύλος Πολάκης, δεν είναι ανακάλυψη του Κασσελάκη, αλλά του Αλέξη...


ΓΚΡΙΝΙΑ ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ

Μπορεί η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ να επέφερε κάποια ηρεµία έως και ευφορία στο «γαλάζιο στρατόπεδο», ωστόσο ορισµένοι βρήκαν την ευκαιρία να µουρµουρίσουν, αφού οι φωνές για τέτοια θέµατα δεν συνηθίζονται στο διάστηµα της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.∆. και την πρωθυπουργία.

Ο λόγος για την ατάκα του πρωθυπουργού περί προοδευτικής λογικής της Κεντροαριστεράς έναντι της Κεντροδεξιάς στα κοινωνικά ζητήµατα, προκειµένου µε τον τρόπο αυτόν να θέσει προ των ευθυνών τους τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Βλέπετε, οι εν λόγω κύκλοι υπενθύµιζαν µε νόηµα πως στο πρόσφατο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως, τόσο ιστορικά όσο και στο σήµερα, την πραγµατική πρόοδο εξυπηρετούσαν οι πολιτικές της Ν.∆.

Η απάντηση βεβαίως που έλαβαν όλοι αυτοί από στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος δεν ήταν άλλη από το γεγονός ότι αφενός ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόταν αποκλειστικά σε ζητήµατα όπως η καθιέρωση του πολιτικού γάµου ή η αποποινικοποίηση της µοιχείας και αφετέρου πως είναι ίσως ο µοναδικός κεντροδεξιός ηγέτης που σε κάθε ευκαιρία υπενθυµίζει την ιστορική συµβολή της παράταξης στο πέρασµα των χρόνων και των δεκαετιών...


Ο ΞΑ∆ΕΡΦΟΣ...

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για το πολιτικό του µέλλον. Ενα από αυτά έλεγε ότι θα µπορούσε να είναι (άτυπος) επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Κουµουνδούρου. Το σενάριο αποδείχθηκε πως δεν έχει βάση, αλλά κατά το ήµισυ. ∆ιότι, σύµφωνα µε υψηλόβαθµες πηγές της Κουµουνδούρου, το επίθετο «Τσίπρας» θα είναι στη λίστα των 42 ονοµάτων που θα πλαισιώνουν το ευρωψηφοδέλτιο.

Εστω και αν δεν είναι ο Αλέξης, αλλά ο ξάδερφός του, Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος από το καλοκαίρι, όταν δεν εκλέχτηκε βουλευτής, έχει προσδεθεί στο άρµα του Στέφανου Κασσελάκη. Υπενθυµίζεται, δε, ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον έκανε διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατος.

Αυτό που µένει να φανεί για την πλήρη και οριστική επιβεβαίωση της πληροφορίας είναι αν θα έχει κάποια επιρροή στις γενικότερες σχέσεις Γιώργου Τσίπρα και Στέφανου Κασσελάκη η διαφοροποίηση του πρώτου από την επιλογή του προέδρου της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για την επιβολή κοµµατικής πειθαρχίας στο νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

∆ύο φίλοι από τα παλιά µαθαίνουµε ότι θα συµπεριληφθούν στην οµάδα που θα προετοιµάσει τις επετειακές εκδηλώσεις της Ν.∆. ανά την ελληνική περιφέρεια µε φόντο τη συµπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κυβερνώντος κόµµατος.

Ο λόγος για τον Αντώνη Σγαρδέλη, άλλοτε δεξί χέρι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (και όχι µόνο), ο οποίος στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχε συµπεριληφθεί στιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.∆., προκειµένου να υπογραµµιστεί η ιστορική συνέχεια της παράταξης, αλλά και τη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, που πέρα από την υπουργική της θητεία, είχε αφήσει εποχή στην οργάνωση και τη δράση του Τοµέα Γυναικών.


ΜΕΓΑΛΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Επιασε ήδη δουλειά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πλέον υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, στην ΕΡΤ. Σύµφωνα µε πληροφορίες της στήλης, στις αναγνωριστικού χαρακτήρα συζητήσεις που έχει πραγµατοποιήσει µέχρι στιγµής µε τη διοίκηση του Ραδιοµεγάρου έχει τεθεί επί τάπητος η προετοιµασία της δηµόσιας τηλεόρασης ενόψει των µεγάλων αθλητικών ραντεβού των επόµενων µηνών, που δεν είναι άλλα από την Ολυµπιάδα και το Euro.

Ακολούθως, βέβαια, θα υπάρξουν και ζυµώσεις για τον γενικότερο εξορθολογισµό, µε τα ανοιχτά µέτωπα να είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Παράλληλα, µε φόντο την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, συναντήθηκε και µε εκπροσώπους του περιφερειακού Τύπου, µε τους οποίους διατηρεί ανοιχτό δίαυ λο επικοινωνίας από την πρώτη στιγµή της εµπλοκής του στην πρωθυπουργική επικοινωνία.


Οι σκέψεις του Πλεύρη και το παράδειγµα του Βορίδη

Ο Θάνος Πλεύρης είναι από τους πρώτους βουλευτές της Ν.∆. που εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον γάµο των
οµόφυλων ζευγαριών και, πολύ περισσότερο, για τις παρένθετες µητέρες.

Οι πληροφορίες λένε πως είναι αρκετά ικανοποιηµένος µε την κίνηση του πρωθυπουργού να µη βάλει θέµα κοµµατικής πειθαρχίας. Γι’ αυτό και δεν προτίθεται να καταψηφίσει το νοµοσχέδιο, αλλά να απέχει από την ψηφοφορία.

Κάτι µου λέει, πάντως, πως η τελική στάση του βουλευτή της Α' Αθήνας θα είναι απολύτως ταυτισµένη µε την αντίστοιχη του Μάκη Βορίδη...

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 14.01.24