Οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόµενα στον ΣΥΡΙΖΑ -και δη στο στενό περιβάλλον Κασσελάκη- επιµένουν πως το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα οδηγηθεί στις ευρωεκλογές χωρίς τη ∆ώρα Αυγέρη στην Κουµουνδούρου.

Βλέπετε, εδώ και µέρες τα παράπονα ουκ ολίγων στελεχών (ακόµη και ορισµένων που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρόεδρο Στέφανο) για την εν γένει στάση τής εκπροσώπου από τη Θεσσαλονίκη πυκνώνουν, και στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως είναι πολύ πιθανό να δροµολογηθούν σύντοµα οι διαδικασίες για την αλλαγή σκυτάλης σε αυτό το κοµβικό πόστο.


Από πράσινοι… γαλάζιοι

«Κλειδώνουν», όπως µαθαίνουµε, οι υποψηφιότητες του Πύρρου ∆ήµα και της Εύης Χριστοφιλοπούλου στις ευρωεκλογές µέσω της λίστας που θα προωθήσει το κυβερνών κόµµα.

Τα δύο στελέχη θα ριχτούν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στη µάχη του σταυρού, συµβολίζοντας µεταξύ άλλων και το περαιτέρω άνοιγµα στην Κεντροαριστερά. Βλέπετε, ο χρυσός Ολυµπιονίκης ήταν στο παρελθόν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ από τις τάξεις του άλλοτε κραταιού Κινήµατος προέρχεται και η πρώην υφυπουργός, που κατά τη διακυβέρνηση Σαµαρά - Βενιζέλου συµπορεύθηκε µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης.

Εκτοτε διατηρούν άριστες επαφές, γεγονός που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιλογή αυτή. ∆εν θα πρέπει µάλιστα να λησµονείται ότι το όνοµα της Εύης Χριστοφιλοπούλου είχε παίξει δυνατά µετά τις εθνικές εκλογές, ακόµη και για την ανάληψη ρόλου-κλειδί είτε στην κυβέρνηση είτε στην κρατική µηχανή.


Στο στόχαστρο

Τον ∆ιονύση Τεµπονέρα έχουν βάλει εσχάτως στο στόχαστρό τους τα συστήµατα των Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα τον κατηγορούν για τις διαρροές περί µεταξύ τους κόντρας στον φίλα προσκείµενο στην αξιωµατική αντιπολίτευση Τύπο. Τώρα, για να λέµε του στραβού το δίκιο, ο κόσµος το ’χει τούµπανο κι αυτοί κρυφό καµάρι, αλλά τέλος πάντων έχει ενδιαφέρον ότι στοχοποιούν το συγκεκριµένο στέλεχος.

Προφανώς φταίει το γεγονός ότι ο Τεµπονέρας έχει εκφράσει ανοιχτά την πρόθεση να δώσει ισχυρό στίγµα µε την οµάδα του ενόψει των συνεδριακών διαδικασιών και πιθανώς µετά τις ευρωεκλογές, όπου αν επιβεβαιωθούν τα δηµοσκοπικά ποσοστά, η Κουµουνδούρου θα µπει µοιραία σε νέα φάση εσωκοµµατικής αναζήτησης ή και... διάλυσης. Σου λένε, δεν θα µας πάρει ο... νέος την µπουκιά από το στόµα!

Κατά τ’ άλλα, το περιβάλλον τού άλλοτε πανίσχυρου υπουργού Επικρατείας εξακολουθεί να αποδίδει στον Πολάκη ορισµένες από τις γκάφες του Κασσελάκη και δη σε εκείνα τα σηµεία όπου «θίγεται» η περίοδος Τσίπρα. Λογικό πάντως. Ο ΑΨΥΣ ήταν ο µόνος που επί Αλέξη βρέθηκε στο παρά πέντε της διαγραφής και ως εκ τούτου είναι φυσικό επόµενο να ενεργοποιούνται τα αντίστοιχα ανακλαστικά...


Υπουργός του… μέλλοντος

Ο όρος «υπουργοί για το µέλλον» έχει µπει για τα καλά στο ευρωπαϊκό πολιτικό λεξιλόγιο. Πρόκειται για κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στους κόλπους των κρατών-µελών της Ε.Ε. που έχουν στην αρµοδιότητά τους τον λεγόµενο µακροπρόθεσµο στρατηγικό σχεδιασµό ή αλλιώς foresight.

Σε αυτό το κλειστό γκρουπ συγκαταλέγεται, πλέον, και ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου. Την περασµένη Τετάρτη, µάλιστα, ο ίδιος προσεκλήθη, µαζί µε τον ειδικό γραµµατέα Μακροπρόθεσµο υ Σχεδιασµού, Γιάννη Μαστρογεωργίου, να τοποθετηθεί για τα θέµατα foresight από τον Φινλανδό πρωθυπουργό, Petteri Orpo, και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Šefčovič.

Εντύπωση προκάλεσε µεταξύ άλλων το γεγονός ότι ο τελευταίος µίλησε µε ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την ελληνική κυβέρνηση και το αποτύπωµα του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ευρωπαϊκά δρώµενα.


Στο σπίτι…

∆εν του έφτανε αυτή η δύσκολη βδοµάδα, όπου προσπαθούσε να συµµαζέψει τα ασυµµάζευτα του κάθε υπουργού, ο Παύλος Μαρινάκης πραγµατοποίησε την Πέµπτη κι ένα ταξίδι-αστραπή στη Λάρισα, προκειµένου να δηλώσει το «παρών» στην εκδήλωση για τα 101 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής τοπικής εφηµερίδας «Ελευθερία».

Μπράβο του που ως κυβερνητικός εκπρόσωπος τιµά τον τοπικό Τύπο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά ειλικρινά δεν µπορώ να µη σκεφτώ και τη γυναίκα του, την Κατερίνα, που µένει πίσω στο σπίτι µε το νεογέννητο παιδί τους.


Γυναίκες, γυναίκες

Πολλές γυναίκες µαθαίνουµε ότι αναµένεται να επιστρατεύσει η νέα γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.∆., Μαρία Συρεγγέλα, στο νέο οργανόγραµµα της Πειραιώς που θα προκύψει το αµέσως επόµενο διάστηµα, όπως έχει γράψει η στήλη.

Πρόκειται άλλωστε και για µία επιθυµία του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος -όπως διεµήνυσε επανειληµµένως- δεν έχει καταφέρει ακόµη να βρει τη χρυσή τοµή, προκειµένου να συµπεριλάβει στα κυβερνητικά σχήµατα από το 2019 και µετά τον αριθµό των κυριών που θα επιθυµούσε...


Αύξηση

Στην αύξηση που προβλέπεται στους µισθούς των επικεφαλής των νοσοκοµείων, ως συµπλήρωµα του νόµου Κεραµέως περί αξιοκρατικών επιλογών στις διοικήσεις των δηµόσιων φορέων, εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι κυβερνώντες για την προσέλκυση αξιόλογων στελεχών µε πείρα στο αντικείµενο και ισχυρό στίγµα στον ιδιωτικό τοµέα. Αλλωστε, αν δεν συµβεί αυτό, τότε το όλο σχέδιο θα µείνει στις... καλές προθέσεις και το µόνο που θα έχει αποµείνει θα είναι η γκρίνια των κοµµατικών που χάνουν τα προνόµιά τους...


Ο πρόεδρος Νίκος θέλει να φάει το… θεριό Παπανδρέου με βοηθό τον Σαχινίδη

Μη νοµίζετε ότι η ίντριγκα, ενόψει της κατάρτισης των ψηφοδελτίων των κοµµάτων για τις ευρωεκλογές, εξαντλείται µόνο στη Ν.∆., µε δεδοµένο ότι µε βάση τη σηµερινή δηµοσκοπική εικόνα θα εκλέξει τους περισσότερους εκπροσώπους της χώρας σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, ή στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από τις προθέσεις του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά µε µία πιθανή υποψηφιότητα του ιδίου.

Αθόρυβο µεν, αλλά... χοντρό παιχνίδι γίνεται και στο ΠΑΣΟΚ, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης, βλέποντας ανοιχτό τον δρόµο που οδηγεί στη δεύτερη θέση, επιθυµεί όπως είναι φυσικό να ενισχύσει ακόµη περισσότερο το ηγετικό προφίλ του. Στο πλαίσιο αυτό -και µε φόντο κάποιες δυσαρέσκειες του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος- κάθε άλλο παρά µε... βαριά καρδιά θα «έκοβε» από το «πράσινο» ευρωψηφοδέλτιο τον Νίκο Παπανδρέου, αδελφό του πρώην πρωθυπουργού και υιό του αείµνηστου Ανδρέα.

Οµως, επειδή κάτι τέτοιο ούτε επικοινωνιακά διαχειρίσιµο είναι ούτε πολιτικά σωστό, καθώς ένας νυν ευρωβουλευτής έχει εκ προοιµίου κάθε ηθικό δικαίωµα να διεκδικήσει την επανεκλογή του, από την ώρα που οι εκλογές θα διεξαχθούν και πάλι µε σταυροδοσία, µε ολόκληρη τη χώρα να παραµένει µάλιστα µία ενιαία εκλογική περιφέρεια (και µε τη συµµετοχή των αποδήµων αυτή τη φορά), φαίνεται πως ο πρόεδρος Νίκος αναζητεί άλλες διεξόδους για να κόψει τα φτερά του Παπανδρέου. Ο λόγος, για την πιθανή συµµετοχή στις ευρωκάλπες -µέσω της λίστας της Χαριλάου Τρικούπη- του γνωστού παπανδρεϊκού και πρώην υπουργού Οικονοµικών Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος διαθέτει ισχυρές αναφορές στους εναποµείναντες πυρήνες του Κινήµατος, οι οποίοι ορκίζονται διαχρονική πίστη στον Γιώργο Παπανδρέου.

Προφανώς, ο συγκεκριµένος υπολογισµός έχει να κάνει µε τη στόχευση της διαρροής ψηφοφόρων του Νίκου Παπανδρέου προς την πλευρά του Σαχινίδη, αν και κάποιος πρέπει να υπενθυµίσει στους εµπνευστές του σχεδίου ότι στην πολιτική ποτέ δεν είναι απαραίτητο ότι... ένα κι ένα κάνουν δύο!

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής