∆ιάφορα λαµπερά ονόµατα κυκλοφορούν στο παρασκήνιο πως έχει βολιδοσκοπήσει ο πρόεδρος Stefanos για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου να δώσει ώθηση στα προβληµατικά ποσοστά του κόµµατος, όπως αυτά καταγράφονται στο σύνολο των µετρήσεων του τελευταίου διαστήµατος. Το πλέον ηχηρό από αυτά είναι του δηµοφιλούς ηθοποιού και σεναριογράφου Γιώργου Καπουτσίδη. Μπορεί ο τελευταίος να λέει στους συνοµιλητές του πως κάτι τέτοιο δεν τον ενδιαφέρει, ωστόσο οι πληροφορίες επιµένουν πως η σχετική προσέγγιση έχει γίνει από τον Κασσελάκη.


Συγκαταβατικός

Η Χαριλάου Τρικούπη ανέβηκε στα κεραµίδια τόσο µε την ένταξη της Χριστοφιλοπούλου στη Ν.∆. όσο και µε την ανακοίνωση του Λοβέρδου πως θα κάνει κόµµα. Υπήρχε, όµως, ένας «πράσινος» βουλευτής που δεν ακολούθησε τη σκληρή κοµµατική ρητορική. Ο λόγος για τον φέρελπι Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος έκανε λόγο για σεβαστές πολιτικές επιλογές των δύο πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ.


Μήνυμα…

Η στήλη σάς έχει ενηµερώσει για τις αντιφατικές πληροφορίες αναφορικά µε τη σχέση του Νίκου Παππά (του πρώην πανίσχυρου υπουργού, όχι του µπασκετµπολίστα και αιώνιου φοιτητή) µε τον Στέφανο Κασσελάκη. Και το επισηµαίνω διότι µόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από τον 7ο όροφο της Κουµουνδούρου η επισήµανσή του πως στις εκλογές, εν προκειµένω τις ευρωεκλογές, όλοι κρινόµαστε. Η αποστροφή αυτή είχε προφανώς αποδέκτη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖA, ο οποίος πριν από λίγες µέρες δήλωνε πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών θα παραµείνει στην ηγεσία του κόµµατος. Σαν να λογαριάζει χωρίς τον Παππά, που µοιάζει να είναι από αυτούς που (προ)ετοιµάζονται για την επόµενη µέρα.


Στα Καμίνια

Τρίτη βράδυ στα Καµίνια, στο θρυλικό µεζεδοπωλείο «Ζάχος». Οι θαµώνες άρχιζαν να σκουντιούνται µεταξύ τους, διαπιστώνοντας πως στο µαγαζί είχε µόλις εισέλθει ο Κώστας Καραµανλής, που ως άριστος γνώστης από στέκια καλοφαγίας δεν ήταν δυνατόν να µην επισκεφθεί την εν λόγω ταβέρνα, σ’ αυτή την όµορφη γειτονιά του Πειραιά. Το δείπνο προς τιµήν του το είχαν οργανώσει παλιοί Νεοδηµοκράτες του µεγάλου λιµανιού, προεξάρχοντος του άλλοτε γραµµατέα του δήµου, Στέλιου ∆ιαµαντίδη. Σέλφι µε τον Καραµανλή έσπευσε να βγάλει ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆, Γιάννης Κουλιζάκος, ενώ λίγο πιο δίπλα καθόταν ο θρυλικός λυράρης, Βασίλης Σκουλάς.


Τον… υιοθέτησε

Με κάθε τρόπο δείχνει ο Γιώργος Παπανδρέου πως θέλει να πάρει υπό την προστασία του τον νέο δήµαρχο Αθηναίων και ενδεχοµένως να τον εντάξει στον δικό του σχεδιασµό, στην περίπτωση που προκύψουν ευρύτερες εξελίξεις µετά τις ευρωεκλογές. Τη σχετική παραφιλολογία τροφοδότησε και η εκδήλωση που διοργανώνεται σήµερα Κυριακή στην Πάτρα από το Ιδρυµα Ανδρέα Παπανδρέου, µε οµιλητή τον Χάρη ∆ούκα και αντικείµενο τις προκλήσεις στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισµό ο πρώην πρωθυπουργός. Επειδή η εκδήλωση µοιάζει αρκετά «ξεκούδουνη», προσπαθούσα να θυµηθώ ποια ήταν η προηγούµενη εκδήλωση που είχε κάνει το Ιδρυµα Ανδρέα Παπανδρέου και δεν τα κατάφερα. Κατά τα λοιπά, έχω την αίσθηση πως κάποιες κινήσεις του δηµάρχου αρχίζουν να µην είναι και πολύ αποδεκτές στα υψηλά κλιµάκια της Χαριλάου Τρικούπη.


Δυστοκία

Η απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου να κατέλθει στις ευρωεκλογές είναι δεδοµένη και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δυσκολεύεται να βρει επώνυµα πρόσωπα για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου. Με εξαίρεση τον πρώην υφυπουργό και στενό πολιτικό φίλο του, Θόδωρο Παπαθεοδώρου, υπάρχει δυστοκία. Για παράδειγµα, ένα πρόσωπο που ήταν πολύ κοντά του, ο συνταγµατολόγος Κώστας Μποτόπουλος, δεν δείχνει διάθεση να ακολουθήσει τον σύντροφο Ανδρέα στο νέο του εγχείρηµα.


Yes man…

∆εδοµένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς συνέδριο, θα πρέπει εντός των προσεχών ηµερών να αποφασίσει ο πρόεδρος Κασσελάκης για τα στελέχη που θα αναλάβουν τα κρίσιµα πόστα του κόµµατος. Οπως για παράδειγµα αυτό του γραµµατέα, καθώς δύσκολα θα παραµείνει στη θέση αυτή η Ράνια Σβίγκου, την οποία δεν αισθάνεται και πολύ δική του. Μεταξύ των ονοµάτων που κυκλοφορούν είναι και αυτό του πρώην γραµµατέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Ρήγα, ο οποίος έχει τη φήµη του «yes ma n», κάτι που φαίνεται να εκτιµά ιδιαιτέρως ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Kατά τα λοιπά, οι πληροφορίες αναφέρουν πως αναζητά και εκπρόσωπο Τύπου, καθώς είναι σαφές στους προεδρικούς κύκλους πως δεν µπορεί η Κουµουνδούρου να φτάσει στις εκλογές µε τη ∆ώρα Αυγέρη εκπρόσωπο, µε φόντο το κλίµα που έχει διαµορφωθεί για την ίδια σε όλα τα επίπεδα.


Αλλάζει η Δυτική Αττική

Xωρίς να χάσει χρόνο, όπως ακριβώς είχε δεσµευθεί, ο περιφερειάρχης Αττικής κατέθεσε ολοκληρωµένο σχέδιο για τη ∆υτική Αττική, µε προϋπολογισµό πάνω από µισό δισ. ευρώ, ώστε στην επόµενη πενταετία να γίνουν µεγάλα έργα υποδοµής και αστικές αναπλάσεις, να αναδειχθεί ο πρωτογενής τοµέας και η επιχειρηµατικότητα και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή. «∆εν είναι δυνατόν η ∆υτική Αττική, των 7.000 παραγωγικών µονάδων, να είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία και τη φτώχεια», δήλωσε σε συνοµιλητές του ο Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραµµίζοντας ότι «αυτό αλλάζει πια οριστικά. Κανείς δεν θα µείνει πίσω».


Όταν ο Μητσοτάκη έπιασε και πάλι στον ύπνο τους Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Ανεξαρτήτως της ουσίας των διεκδικήσεων των αγροτών και των εξελίξεων που µπορεί να σηµειωθούν στη συνέχεια, είναι πανθοµολογούµενο πως ο Μητσοτάκης και σ’ αυτό το µέτωπο είχε για... πρωινό, από επικοινωνιακής άποψης, τους Κασσελάκη και Ανδρουλάκη. Οπως συνέβη και στην περίπτωση του Νο1 θέµατος που απασχολεί τους πολίτες -και δεν είναι άλλο από αυτό της ακρίβειας (όταν ο Μητσοτάκης έκανε συµπολίτευση και αντιπολίτευση µαζί, πηγαίνοντας ο ίδιος στα σουπερµάρκετ προκειµένου να στέλνει τα κατάλληλα µηνύµατα προς πάσα κατεύθυνση)- ο πρωθυπουργός πορεύθηκε αναλόγως και σε ό,τι αφορά την αντιµετώπιση των κινητοποιήσεων των αγροτών, σπεύδοντας αιφνιδιαστικά στα µπλόκα µετά την παρουσία του στο έργο της παράκαµψης της Αµφιλοχίας κι ενώ δεν είχε ενηµερώσει καν τους στενούς συνεργάτες του, προκειµένου να συνοµιλήσει µε εκπροσώπους τους και να δεσµευθεί πως θα πράξει τα δέοντα για την ανακούφισή τους. Για την ιστορία δε και µόνο, αξίζει να σηµειωθεί πως ο πρωθυπουργός επέµεινε στην ξαφνική αυτή επίσκεψη ακόµη και παρά τις εύλογες αντιρρήσεις του επικεφαλής της προσωπικής του ασφάλειας. Στον αντίποδα, Ανδρουλάκης και Κασσελάκης, αν και είχαν πεδίον δόξης λαµπρόν για να βάλουν δυναµικά εαυτούς στο κάδρο των αντιδράσεων της αγροτιάς έναντι της κυβέρνησης, πιάστηκαν και πάλι στον ύπνο, µε την ιστορία των... σουπερµάρκετ να επαναλαµβάνεται εκ νέου και τον Μητσοτάκη να τους προλαβαίνει πανηγυρικά. Αντίστοιχο είναι και το ανάγλυφο της στάσης των δύο πολιτικών αρχηγών και στο πεδίο των καταλήψεων στα Πανεπιστήµια, όπου αποφεύγουν ξεκάθαρα να πάρουν σαφή θέση, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επενδύει δίχως περιστροφές στις κοινωνικές τάσεις που καταγράφονται σε όλες τις δηµοσκοπήσεις και συγκλίνουν στην οµαλοποίηση της κατάστασης και στην ανάγκη να µη χαθεί εξάµηνο...

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής