O Γιάννης Μανιάτης φαίνεται πως είπε το µεγάλο «ναι» και θα είναι υποψήφιος µε το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Μαθαίνω, δε, πως εκτός της πίεσης που του άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, καταλυτικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξε και η άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ήταν εξαρχής απολύτως θετικός. Το µάτι µου, µάλιστα, έπιασε τον Γιάννη Μανιάτη να περνάει στις αρχές της εβδοµάδας από το γραφείο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο Κολωνάκι.

Εκδήλωση με μηνύματα

Εδώ και µήνες σάς έχουµε ενηµερώσει για τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα να κάνει µια µεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα, µε προσκεκληµένους Ευρωπαίους ηγέτες και προσωπικότητες από τον χώρο της Σοσιαλδηµοκρατίας. Παρότι αρχικώς η εκδήλωση προγραµµατιζόταν για τον Απρίλιο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το πολιτικό κλίµα στην ευρύτερη γειτονιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοιο, που δεν ήταν ό,τι καλύτερο να γίνει τώρα µια τέτοια εκδήλωση. Οπότε µαθαίνουµε πως την έχει µεταθέσει για µετά τις ευρωεκλογές, όταν θα έχει (κάπως) αποσαφηνιστεί το τοπίο των εσωκοµµατικών, αλλά και των γενικότερων ισορροπιών...

Διαβάστε ακόμα: Ιδιωτικές υποθέσεις: Οι 6,2 δισ. ευρώ απλήρωτοι φόροι και το νέο μοντέλο στον ΟΤΕ

Δεσμοί αίματος

∆εν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά ανεξαρτήτως των όσων συνέβησαν σε πολιτικό επίπεδο ή στο µέτωπο της ∆ικαιοσύνης, µε την αυτοκριτική στην οποία προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, επί της ουσίας δικαίωσε (ετεροχρονισµένα και... κατά λάθος βέβαια) τις µαρτυρίες του Χρήστου Καλογρίτσα για τις περίεργες διεργασίες εκείνης της εποχής. Τότε που, σύµφωνα µε τον αριστερό εργολάβο, και ενώπιον του σηµερινού ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη -ξέρετε, που συνυπογράφει τις αρνητικές εκθέσεις για τη χώρα-, οι Παππάς και Τσίπρας τον διαβεβαίωναν ότι θα βρίσκονταν τα κεφάλαια που ο ίδιος δεν είχε για τη δηµιουργία ενός καναλιού που θα στήριζε την κυβέρνηση Τσίπρα - Καµµένου. Ποιος ξέρει; Ισως ο πρώην πρωθυπουργός να θυµήθηκε τους δεσµούς αίµατος που δένουν τον Καλογρίτσα τόσο µε τον ίδιο όσο και µε την οικογένεια της Μπέτυς Μπαζιάνα, τον πατέρα της οποίας είχε καθηγητή κάποτε στην Καρδίτσα...

Στο στέκι

Σύµφωνα µε πληροφορίες της στήλης, ο «γαλάζιος» ιός των... ραντεβού και των µικρών διαλειµµάτων µέσα στη µέρα, συνοδεία καφέ στο γνωστό στέκι στη Μουρούζη, πέριξ του Μεγάρου Μαξίµου, προσέβαλε εσχάτως και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος εθεάθη τις προάλλες στο µαγαζί µε παρέα υπηρεσιακού χαρακτήρα. Τελικά δεν υπάρχει κυβερνητικός ή κοµµατικός παράγων που να µη δώσει το στίγµα του στον συγκεκριµένο χώρο.

Ενοχλημένος

Σφόδρα ενοχληµένος είναι ο Γιώργος Τσίπρας από την απόφαση του Κασσελάκη να τον καθαιρέσει από τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ και να τοποθετήσει στη θέση του τον πρώην γραµµατέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και από τα πρωτοπαλίκαρα του Ακη Τσοχατζόπουλου, Θάνο Μωραΐτη. Ο Τσίπρας (σ.σ. µην παρεξηγηθώ, ο Γιώργος, όχι ο Αλέξης) έλεγε πως δεν συνεδρίασε κανένα όργανο για να ληφθεί η σχετική απόφαση. Κατά τα λοιπά, είναι από αυτούς που µετρούν τους µήνες έως τις ευρωεκλογές, εκτιµώντας πως µετά τις 9 Ιουνίου θα υπάρξουν εξελίξεις...

Για χάρη του Σαχινίδη

Στις πλάτες του έχει πάρει ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, την υποψηφιότητα του Φίλιππου Σαχινίδη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Βλέπετε οι δυο τους γνωρίζονται πολύ καλά από την εποχή που βρίσκονταν στον κύκλο του Γιώργου Παπανδρέου, ακόµη και στο πλαίσιο των εσωκοµµατικών εκλογών του 2021. Την ίδια στιγµή, τα στελέχη που απάρτιζαν το ΚΙ∆ΗΣΟ, το... λησµονηµένο κόµµα που είχε ιδρύσει ο πρώην πρωθυπουργός, µοιάζει να έχουν ενεργοποιηθεί φουλ υπέρ του Σαχινίδη, γι’ αυτό και θα έχει µεγάλο ενδιαφέρον ο ανταγωνισµός που θα προκύψει µε τον συνυποψήφιό του, Νίκο Παπανδρέου.

Μυστικό

Επτασφράγιστο µυστικό κρατάνε στον Περισσό τα ονόµατα που θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός των νυν ευρωβουλευτών, Κ. Παπαδάκη και Λ. Αλαβάνου, αλλά και του ηγετικού στελέχους του αγροτικού κινήµατος, Ρίζου Μαρούδα, θα είναι ένα πάρα πολύ ηχηρό όνοµα από τον χώρο της τέχνης.

Επί προσωπικού

Εντολή να σηκώσουν τους τόνους προσωπικά µε τον Στέφανο Κασσελάκη έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Είναι άλλωστε στα κάγκελα µε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που έλεγε πως είναι εκβιαζόµενος για το θέµα των υποκλοπών. Πάει πολύ, λέει ο Κρητικός πολιτικός, να του κουνάει το δάχτυλο ο Κασσελάκης µε τις off shore και την τόσο σκοτεινή επιχειρηµατική δραστηριότητα.

Δεν τον βρίσκουν

Κατήφεια επικρατεί στους κόλπους του Κόσµου. Για όσους δεν ξέρετε περί τίνος πρόκειται, µιλάµε για το κόµµα που ίδρυσε ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης. Και λέµε κατήφεια, διότι στις έως τώρα δηµοσκοπήσεις δεν ανιχνεύεται πουθενά, µε αποτέλεσµα να υπάρχει ο κίνδυνος να περάσει τον «πρασινοκόκκινο» πολιτικό ακόµα και το κόµµα της Λατινοπούλου.

Διπλό μέτωπο

Ενοχληµένοι ήταν στη Νέα Αριστερά µε τη στάση που είχαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο θέµα της πρωτοβουλίας που είχε ο Αλέξης Χαρίτσης, προκειµένου να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Για το µεν ΠΑΣΟΚ έλεγαν πως είναι αποτέλεσµα της αµφίθυµης θέσης του στο θέµα των µη κρατικών Πανεπιστηµίων, µε τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών, για τον δε ΣΥΡΙΖΑ πως ο Κασσελάκης δεν θέλει να έχει µαζί τους την οποιαδήποτε συνεννόηση για να µη φανεί πως τους αναγνωρίζει ως κόµµα. Οπως και να έχει, φαίνονται οι υπαρκτές δυσκολίες να συνεννοηθούν τα κόµµατα της αντιπολίτευσης.

Γιατί ο Μητσοτάκης πρέπει να στείλει λουλούδια σε Τσίπρα και Παπανδρέου

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει στείλει ήδη δύο µεγάλες ανθοδέσµες στους προκατόχους του στο πρωθυπουργικό αξίωµα, Αλέξη Τσίπρα και Γιώργο Παπανδρέου, πραγµατικά είναι πολύ αχάριστος. Βλέπετε, οι δύο πρώην έκαναν ό,τι µπορούσαν το τελευταίο διάστηµα για να διευκολύνουν την κυβέρνηση σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να της δώσουν βαλβίδα αποσυµπίεσης, µε φόντο τα κοινωνικά µέτωπα των ηµερών. Ο µεν Τσίπρας άδειασε µέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το σύνολο -επί της ουσίας- της κυβερνητικής του θητείας, η οποία ως γνωστόν βασιζόταν στη διαφάνεια και την καθαρότητα της «πρώτη φορά Αριστεράς», µετά τη λαίλαπα του «διεφθαρµένου» δικοµµατισµού. Ο πρώην πρωθυπουργός αποδόµησε τους δύο κορυφαίους πυλώνες εκείνης της επικοινωνιακής εκστρατείας, που δεν ήταν άλλοι από την υπόθεση Novartis, που συµβόλιζε τη µάχη κατά του «παλαιοκοµµατικού καθεστώτος», και τις τηλεοπτικές άδειες, των οποίων η σηµειολογία παρέπεµπε στον ανένδοτο κατά της διαπλοκής. Σαν να µην έφθανε το σβήσιµο της όποιας σχετικής παρακαταθήκης είχε αφήσει στον Κασσελάκη, ήρθε να αποτελειώσει τον διάδοχό του στην Κουµουνδούρου (έστω και κατά λάθος) µε τον νόµο περί «πόθεν έσχες». Αντί να παγιδεύσει, όπως ο ίδιος προσδοκούσε, το ζεύγος Μητσοτάκη µε τις ρυθµίσεις που είχε φέρει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τελικά µερικά χρόνια αργότερα ήρθε η ώρα να εγκλωβιστεί στις εν λόγω προβλέψεις ο νυν πρόεδρος του κόµµατος, για το οποίο ο Τσίπρας µέχρι και πριν από δύο εβδοµάδες θεωρούνταν τοτέµ... Οσο για τον άλλοτε πολυθρύλητο Γιώργο; Οι θέσεις του για τα µη κρατικά Πανεπιστήµια στο παρελθόν αφενός µιλούν από µόνες τους και αφετέρου ήταν αρκετές για να καταστήσουν περιορισµένης αξιοπιστίας την επιχειρηµατολογία που προέβαλλε η Χαριλάου Τρικούπη...