Σε τροχιά ανοικτής σύγκρουσης βρίσκονται οι ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ µε τα στελέχη όλων των τάσεων, καθώς τη συγκεκριµένη στιγµή αισθάνονται ξένο σώµα µέσα στο ίδιο τους το κόµµα.

Θεωρούν δηλαδή ότι, µπροστά στον κίνδυνο της διάσπασης, τα προερχόµενα από την Αριστερά στελέχη του κόµµατος (όλων των τάσεων) κάνουν βήµατα υποχώρησης, διασφαλίζοντας έτσι το κοµµατικό τους µέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ιστορία αυτή µπορεί να φέρει και τη δηµιουργία µιας νέας κίνησης, που θα βρίσκεται ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και την οποία θα συγκροτήσουν στελέχη που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Θάνος Μωραΐτης, ο Αγγελος Τόλκας και φυσικά ο Χρήστος Σπίρτζης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίο στέλεχος της οµάδας αυτής ανέφερε σχολιάζοντας τις εξελίξεις: «Από το 2012 αισθανόµαστε µουσαφίρηδες στον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι µουσαφίρηδες κάποια στιγµή φεύγουν». Οι αλλεπάλληλες διαφοροποιήσεις του πρώην υπουργού Μεταφορών και οι επιθετικές δηλώσεις του εναντίον του οικονοµικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ και της «αριστερής πτέρυγας» δεν είναι τυχαίες, ούτε αποτελούν προσωπικές του απόψεις και µόνο. Οι ΠΑΣΟΚογενείς θεωρούν ότι τη συγκεκριµένη στιγµή οι δύο πτέρυγες (προεδρικοί και «Οµπρέλα») έχουν συµβιβαστεί, προκειµένου να εκλεγεί ένας νέος πρόεδρος ο οποίος θα κρατήσει στο πολιτικό παιχνίδι όλες τις πλευρές. Εάν µάλιστα πρόεδρος είναι κάποιο από τα τρία πρόσωπα της «Οµπρέλας» (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Χαρίτσης), τότε πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει πιο αριστερά, άρα το πολιτικό τους µέλλον είναι αβέβαιο µέσα στο κόµµα.

Καθώς γνωρίζουν µάλιστα ότι δεν υπάρχει καµία περίπτωση να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη αυτά αναζητούν τον δικό τους πολιτικό χώρο για να εκφραστούν. Η οµάδα αυτή θα αντιστρατευθεί ανοιχτά στην Κ.Ε. τη fast track διαδικασία που αποφάσισε η Πολιτική Γραµµατεία, καθώς, όπως λένε, το χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί είναι ασφυκτικό και επιµένουν η όλη διαδικασία να πάει µετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Προτείνουν µάλιστα να παραµείνει ο Σωκράτης Φάµελλος στη θέση του για όσο καιρό χρειαστεί.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 8/7