Μέσα σε τρικυμία βρέθηκε ο πολύ μεγάλος μουσουργός Σταμάτης Σπανουδάκης, όταν έφτασε στα αυτιά του πως οι ιθύνοντες του κόμματος Νίκη χρησιμοποιούν το κλασικό κομμάτι του «Ψυχή μου μη λυγίζεις» ως ύμνο του κόμματος.

Ενδεχομένως λόγω της πολιτικής και κοινωνικής σύγκρουσης για όσα πρεσβεύει το εν λόγω κόμμα, ο Σταμάτης Σπανουδάκης προχώρησε σε μια ενέργεια η οποία στην πορεία προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Με ανάρτησή του ο μουσικοσυνθέτης ζητούσε την αποσύνδεση του τραγουδιού από τη δράση της Νίκης, επισημαίνοντας πως το κομμάτι «απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, όλων των αποχρώσεων, πολιτικών και άλλων».

Υποστήριξε, δε, πως έδωσε «μια άδεια προ πολλού καιρού σε κάποια διαδικτυακή εκπομπή και χωρίς να ξέρω ότι οι συνομιλητές μου θα γινόντουσαν ή ήταν ήδη κόμμα».

Γι’ αυτό, λοιπόν, ζήτησε την αποσύνδεση του κομματιού από το κόμμα. Βεβαίως, κάτω από την ανάρτηση του μεγάλου καλλιτέχνη ακολούθησε πραγματικός… χαμός. Άλλοι υπέρ της απόφασης, άλλοι κατά, προκάλεσαν… πονοκέφαλο στον Σταμάτη Σπανουδάκη. Τέτοιον πονοκέφαλο, ώστε ο συνθέτης αναγκάστηκε να διαγράψει την ανάρτησή του και να δημοσιεύσει μια άλλη: «Τα έσβησα όλα για να ησυχάσει η ψυχή μου. Είναι, τελικά, το μόνο που είναι στο χέρι μου. Τα πολιτικά και άλλα παρακαλώ πείτε τα μεταξύ σας στις ιστοσελίδες σας. Συγχωρήστε με όλοι, και οι καταλαβαίνοντες και οι μη» έγραψε, απαυδισμένος απ’ όσα γράφονταν κάτω από την προηγούμενη ανάρτησή του.

Μιλώντας στον Alpha, ο Σταμάτης Σπανουδάκης τόνισε πως δεν ήθελε να απαγορεύσει, διότι… βαριέται: «Δεν ανήκω σε αυτούς που απαγορεύουν. Θα έπρεπε να πω “απαγορεύεται… και απαγορεύεται”… Βαριέμαι. Στην εποχή που ζούμε ο καθένας κάνει πια ό,τι θέλει» είπε, ενώ σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν όντως έδωσε άδεια, διευκρίνισε: «Πάρα πολύ πριν γίνει κόμμα, όταν ακόμα ήταν κάτι παιδιά στη Θεσσαλονίκη, μου ζήτησαν να βάζουν τη μουσική μου κι εγώ τους είπα να βάλουν ό,τι θέλουν. Εγώ δεν ήξερα ποτέ για κόμμα, μετά το έμαθα και απλώς δεν ήθελα να το απαγορεύσω».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «On Time» στις 29/06/2023