Στον πάγο έχουν μπει οι σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρούντολφ Τζουλιάνι, μετά την αποκάλυψη από συνεργάτη του δεύτερου πως ο δικηγόρος θα χρέωνε τον Τραμπ με 20.000 δολάρια την ημέρα, για να αναλάβει την εκστρατεία αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος.

Το γεγονός αποκάλυψε email που έστειλε ο συνεργάτης του. Ο Τζουλιάνι είχε αρνηθεί προηγουμένως κάθε ισχυρισμό πως θα χρέωνε το παραμικρό για την εκστρατεία στον Τραμπ, ωστόσο, την Παρασκευή, παραδέχτηκε ότι ένας συνεργάτης είχε στείλει από λανθασμένη δική του πρωτοβουλία (του συνεργάτη) ένα email χρεώνοντας 20.000 την ημέρα για τις νομικές του υπηρεσίες.

Επέμεινε παρόλα αυτά ότι δεν γνώριζε το email που είχε σταλεί εκ μέρους του και λέει ότι δεν έλαβε ποτέ τέτοιες πληρωμές και δεν είχε σκοπό να πληρωθεί. «Ποτέ δεν είχα την προσδοκία να πληρώσω μια δεκάρα», δήλωσε στους «New York Times». Το μήνυμα μάλλον εξέθεσε τον Τζουλιάνι και εξόργισε τον Τραμπ, σύμφωνα με τη «Washington Post», που εννοείται πως δεν περίμενε πως ο φίλος και συνεργάτης του Τζουλιάνι θα τον χρέωνε και μάλιστα τόσο ακριβά. Φέρεται μάλιστα να διέταξε τους βοηθούς του να μην πληρώσουν το παραμικρό, ενώ «ζήτησε να εγκρίνει προσωπικά οποιαδήποτε δαπάνη προκύψει σε σχέση με τον Τζουλιάνι με τον οποίο οι σχέσεις μάλλον πάγωσαν.
Καταδίκη

Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ προωθεί ταχύτατα το σχέδιο δημιουργίας του νέου του κόμματος με την ονομασία «Πατριωτικό Κόμμα», προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στο Κογκρέσο από «δικούς» του εντός του Σώματος, ώστε να αποφύγει την καταδίκη κατά τη δεύτερη δίωξή του, η οποία θα μπορούσε να του στερήσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι αν καταδικαστεί. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν πάντως τον Τραμπ να διατηρεί υψηλή δημοτικότητα στη βάση των ρεπουμπλικανών, μέρος της οποίας δεν συμμετείχε στα εσωκομματικά των ρεπουμπλικανών πριν από το 2016, θυμίζει η «Journal».

Προς αυτό το σκοπό «έχει ήδη συγκεντρώσει 70 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για την εκστρατεία» του, αμέσως μετά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Παράλληλα «συντάσσει μια λίστα εχθρικά προσκείμενων σε αυτόν» ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποτελέσουν τους στόχους του κόμματός του στις προκριματικές των εκλογών του 2022 για το Κογκρέσο. Μεταξύ αυτών η Λιζ Τσέινι του Γουαιόμινγκ, ο Τομ Ράις της Νότιας Καρολίνα, ο κυβερνήτης της Τζόρτζια Μπράιαν Κεμπ και η γερουσιαστής της Αλάσκα Λίζα Μουρκόφσκι.

Ο Τραμπ, τέλος, βρίσκεται τελευταία στα μαχαίρια με μέρος της ηγετικής ομάδας των ρεπουμπλικανών, ιδίως με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του GOP στη Γερουσία, τον Μιτς Μακόνελ. Ο τελευταίος προσάπτει στον κ. Τραμπ ευθύνες για την αιματηρή εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου.

*Δημοσιεύθηκε στην On Time