Μεγάλο αγώνα δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ενισχύσει τα ποσοστά της Ν.∆. στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Αυτό υποδηλώνει µια σειρά κινήσεων που κάνουν το τελευταίο διάστηµα ο πρωθυπουργός και η Ν.∆. στην πόλη, όπως η πρωθυπουργική υποψηφιότητα στην Α’ Θεσσαλονίκης, η οποία κρίθηκε αναγκαία µετά την αποχώρηση του Κώστα Καραµανλή από το ψηφοδέλτιο της Ν.∆. ύστερα από 34 χρόνια. Να ξεκαθαρίσουµε κάτι: Η Α’ Θεσσαλονίκης δεν ήταν ποτέ προπύργιο για τη Ν.∆. Μέχρι το 2004 το ποσοστό του κόµµατος εκεί προσέγγιζε πολύ αυτό που συγκέντρωνε πανελλαδικά.

Το 2000 η Ν.∆. είχε στην Α’ Θεσσαλονίκης 41,6% και πανελλαδικά 42,7%, ενώ το 2004 είχε συγκεντρώσει 43,9% και σε πανελλαδικό επίπεδο 45,4%. Από το 2007 και µετά η διαφορά της Θεσσαλονίκης µε τον πανελλήνιο µέσο όρο άρχισε να µεγαλώνει: Το 2007 ήταν -4,4 µονάδες, το 2009 -3,2 και το 2015, οπότε οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες, η διαφορά µειώθηκε στο -2%.

Άνοδος και πάλι

Το 2015 ανέβηκε ξανά στις 3 µονάδες, ενώ το 2019 έφτασε στο -4,3%. Οι λόγοι έχουν να κάνουν µε τα υψηλά ποσοστά που είχαν στην Α’ Θεσσαλονίκης κόµµατα όπως ο ΛΑΟΣ, στη συνέχεια οι ΑΝ.ΕΛ. και η Χρυσή Αυγή και εσχάτως η Ελληνική Λύση, ενώ και η Χρυσή Αυγή το 2019 είχε συγκεντρώσει στη Θεσσαλονίκη σχεδόν 4%. Ούτε φυσικά ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ν.∆. που βάζει υποψηφιότητα στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Το είχε κάνει πριν ο Μιλτιάδης Εβερτ, που το 1996 και παρά την υποψηφιότητα του Κώστα Καραµανλή στην πόλη είχε κατέβει υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης και στον Εβρο. Στη συνέχεια, και από το 1997, οπότε ο Κ. Καραµανλής εκλέχτηκε πρόεδρος της Ν.∆., συνέχιζε να κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής. Στην αρχή ως πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας και στη συνέχεια ως πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη σημασία

Να τονίσουµε, από την άλλη, την ιδιαίτερη σηµασία που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πόλη όσο είναι πρωθυπουργός. Ισως και επειδή εδώ ήταν η σκληρή έδρα του καραµανλικού στοιχείου, ο πρωθυπουργός έριξε µεγάλο βάρος στην πορεία κατασκευής των έργων, ενώ ιδιαίτερα στην υπόθεση των αρχαίων της Βενιζέλου επέµεινε στη λύση που τελικά ξεµπλόκαρε το έργο. Ετσι, η Α’ Θεσσαλονίκης είναι για τον σηµερινό πρωθυπουργό ένα µεγάλο στοίχηµα.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 22 Απριλίου 2023.