Βαδίζοντας προς την τελική ευθεία για την επίσηµη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, που θα εκκινήσει µε την προκήρυξη των εθνικών εκλογών στο διάστηµα µεταξύ 21 και 26 Απριλίου, οι πολιτικοί συσχετισµοί και οι δυναµικές των κοµµάτων φαίνεται να ευθυγραµµίζονται µε τα δηµοσκοπικά δεδοµένα των τελευταίων ετών.

∆ηλαδή, σταθεροποίηση της Νέας Δημοκρατίας στην πρωτοκαθεδρία της κατάταξης, µε ποσοστά άνω του 30%, και διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, αλλά µε µια διαφορά από τον πρώτο, που εκ νέου διευρύνεται αργά αυτή τη φορά.

 Ωστόσο, τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά, αφού µετά την τραγωδία στα Τέµπη αυξήθηκε κατακόρυφα η δεξαµενή των αναποφάσιστων. Τα κοµµατικά επιτελεία αναµένεται το επόµενο διάστηµα να ξεκινήσουν να ξεδιπλώνουν το προεκλογικό τους πρόγραµµα, την ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί ξεκινούν περιοδείες σε Αττική και περιφέρεια, µε το βλέµµα στραµµένο σε αυτή τη δεξαµενή των ψηφοφόρων, η οποία ενισχύθηκε αριθµητικά.

Οι περιοδείες

Στο κυβερνητικό µέτωπο, ο Κ. Μητσοτάκης µετά την περιοδεία του στη Φθιώτιδα ξεκίνησε έναν γύρο επισκέψεων στο Λεκανοπέδιο, επιλέγοντας να επισκεφθεί τους ∆ήµους Γλυφάδας και Παλλήνης, περιοχές όπου η Ν.∆. στις τελευταίες εκλογές υπερίσχυσε σηµαντικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του πρωθυπουργού φαίνεται να είναι να συσπειρώσει τη σταθερή κοµµατική βάση.

Άλλωστε, µετά την τραγωδία στα Τέµπη παρατηρήθηκε µερίδα των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς παράταξης να προβληµατίζεται και να µετακινείται στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Στόχος του Μαξίµου και της Πειραιώς είναι να ανακτήσει τους ψηφοφόρους που το 2019 έδειξαν εµπιστοσύνη στον Κ. Μητσοτάκη και σήµερα αµφιταλαντεύονται.

Ένας στους τέσσερις

Σύµφωνα µε τη δηµοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega την Πέµπτη, ο ένας στους τέσσερις αναποφάσιστους (24%) προέρχεται από τη Ν.∆., ενώ το 6% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι µετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη «γαλάζια» παράταξη είναι στο 5,9% και το αντίστροφο στο 2,5%.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Μαξίµου αναµένεται να µην ακολουθήσει τον δρόµο της ακραίας πόλωσης, τον οποίο θα επιδιώξει η αντιπολίτευση, αλλά να προβάλει τα επιτεύγµατα της σηµερινής κυβέρνησης, κυρίως ως προς το κοµµάτι της υλοποίησης των προεκλογικών δεσµεύσεων, του θετικού αποτυπώµατος της πορείας της οικονοµίας και της αποτελεσµατικής διαχείρισης των πολλαπλών κρίσεων, προβάλλοντας την εικόνα µιας υπεύθυνης και σοβαρής παράταξης.

Καταλληλότητα

Άλλωστε ένας δείκτης ο οποίος αξιολογείται δεόντως από το Μαξίµου είναι αυτός της καταλληλότητας, όπου ο Κ. Μητσοτάκης απέχει παρασάγγας από τον κύριο αντίπαλό του. Στη µέτρηση της Metron καταλληλότερος για πρωθυπουργός εµφανίζεται ο Κ. Μητσοτάκης µε 36%, ο Α. Τσίπρας µε 17% και ο Ν. Ανδρουλάκης µε 6%.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret την 1η Απριλίου 2023.