Τώρα πια μπορούμε να το πούμε. Ένας από τους προβληματισμούς που εξέφραζαν όλες αυτές τις μέρες ορισμένοι εκ των συνομιλητών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος σχετικά με την επιλογή της 21ης Μαΐου ως ημερομηνίας διεξαγωγής των πρώτων εθνικών εκλογών είχε να κάνει με την πιθανότητα, βάσει αγωνιστικής απόδοσης, παρουσίας της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού στο Final Four της Ευρωλίγκας, και δη στο Κάουνας.

Οι εν λόγω σκέψεις δεν είχαν να κάνουν με τον τελικό της 21ης Μαΐου, αλλά με τους ημιτελικούς, που είναι προγραμματισμένοι για την Παρασκευή 19 Μαΐου. Την ίδια ημέρα, παραδοσιακά πραγματοποιείται η τελευταία προεκλογική ομιλία του εκάστοτε πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα, η οποία αποτελεί και την πανηγυρικού χαρακτήρα κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας.

Αν μάλιστα ο Ολυμπιακός περάσει με το καλό και παίξει στον πρώτο εξ αυτών, τότε η τηλεοπτική μετάδοση θα συμπίπτει απόλυτα με τις συνδέσεις των καναλιών (και δη των κεντρικών δελτίων) για την ομιλία Μητσοτάκη. Ωστόσο, όπως φάνηκε, τέτοιου είδους παλαιοκομματικές μικρότητες δεν ήταν δυνατόν να χωρέσουν στον σχεδιασμό της ηγεσίας της κυβέρνησης για την ομαλή μετάβαση της χώρας στις κάλπες και το όσο πιο δυνατόν ανώδυνο πέρασμα του «σκοπέλου» των μετεκλογικών ζυμώσεων και της επαναληπτικής αναμέτρησης.