Ήταν Πρωτομαγιά του 2009 όταν ο «εξάστερος» Παναθηναϊκός των αείμνηστων αδελφών Γιαννακόπουλων και ο αναγεννημένος και φιλόδοξος Ολυμπιακός των αδελφών Αγγελόπουλων διασταύρωναν για τελευταία φορά τα ξίφη τους σε έναν ημιτελικό final four της Euroleague.

Μια επική μονομαχία του τότε «πράσινου» Βασίλη Σπανούλη, του ∆ιαμαντίδη, του Γιασικεβίτσιους, του Πέκοβιτς και όλης της «dream team» του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς απέναντι στον «Θρύλο των εκατομμυρίων» του Παναγιώτη Γιαννάκη και των Παπαλουκά, Τσίλντρες, Βούισιτς, Τεόντοσιτς. Εκεί, στο Βερολίνο, ζήσαμε για τελευταία φορά ντέρμπι «αιωνίων» σε final four.

Διαβάστε ακόμα: Ευρωλίγκα: Πρεμιέρα με Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στις 6/10

∆εκαπέντε χρόνια μετά, η σημερινή «Mercedes Benz Arena» (τότε «02 Arena») θα ανοίξει ξανά τις πύλες της το τριήμερο 24-26 Μαΐου για να υποδεχθεί τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ και η Ελλάδα δικαιούται να ελπίζει ότι έχει ελπίδες να ζήσει ένα... ριμέικ του «γαλανόλευκου» έπους του 2009, που έφερε άλλο ένα Ευρωπαϊκό πίσω στην πατρίδα.

Από εκείνο το ταξίδι στη γερμανική πρωτεύουσα έχουν αλλάξει πολλά. Την τελευταία δεκαετία ο Ολυμπιακός ζει τις πιο «χρυσές» σελίδες της ιστορίας του με δύο κατακτήσεις τροπαίων και συνολικά πέντε παρουσίες σε τελικούς, την ώρα που για τον Παναθηναϊκό η πρόκριση σε final four της Euroleague μοιάζει από το 2012 με... απαγορευμένο καρπό.


Νέα Euroleague: Ξανά «αιώνιο» σοκ και δέος

Φέτος, όμως, η καρδιά του ελληνικού μπάσκετ μοιάζει να χτυπά πιο δυνατά από ποτέ! Οι δύο «αιώνιοι» αποτελούν ξανά φόβητρο, για διαφορετικούς λόγους, και λογίζονται από ειδικούς και αναλυτές ανάμεσα στα μεγάλα φαβορί για την παρουσία τους στο «πάρτι» του Μαΐου.

Απαντες αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δουν τη νέα έκδοση του «Bartzokas project» και την εξελιγμένη μορφή του ολοκληρωτικού μπάσκετ που παρουσίασε την περσινή σεζόν ο Ολυμπιακός, το οποίο δεν θα στηρίζεται αυτή τη φορά στο ντουέτο Σλούκα-Βεζένκοφ, αλλά στο κορυφαίο δίδυμο «δεινοσαύρων» (Φαλ-Μιλουτίνοφ) που θα έχει δει εδώ και χρόνια στα παρκέ το ευρωπαϊκό κοινό.

Ωστόσο, η ομάδα που αποτέλεσε «talk of the town» σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν ο Παναθηναϊκός. Κουβαλώντας το βάρος μιας διετίας αγωνιστικής απαξίωσης, ο ∆ημήτρης Γιαννακόπουλος επένδυσε εκατομμύρια για να φέρει στο «πράσινο» (πλέον) ΟΑΚΑ τον προπονητή των τίτλων Εργκίν Αταμάν και έναν «γαλαξία αστέρων», προκειμένου να οδηγήσει ξανά το «τριφύλλι» στον θρόνο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Σλούκας, Ερνανγκόμεθ, Βιλντόσα, Λεσόρ ηγούνται του εντυπωσιακού λίφτινγκ στο οποίο προχώρησαν οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης στο απόλυτο restart που έχει επιχειρηθεί εδώ και χρόνια από ομάδα της Euroleague.

Προσοχή, όμως! Οι δύο ελληνικές ομάδες δεν τρέχουν μόνες τους προς την ευθεία του τερματισμού που οδηγεί στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Η νέα Euroleague που ξεκινά αναμένεται πιο συναρπαστική από ποτέ, καθώς ούτε λίγο-ούτε πολύ τουλάχιστον 15 από τις 18 ομάδες που βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης φιλοδοξούν να βρεθούν στην οκτάδα των play offs και φυσικά να διεκδικήσουν την παρουσία τους στο final four του Βερολίνου. Με εξαίρεση την Άλμπα Βερολίνου, τη Βιλερμπάν και ενδεχομένως τη Βίρτους (των εσωτερικών προβλημάτων και της αποπομπής Σκαριόλο), όλες οι υπόλοιπες ξεκινούν τη διοργάνωση με ρεαλιστικές πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους τους.

Διαβάστε ακόμα: Euroleague: Πως διαμορφώνεται ο «χάρτης» της σεζόν 2023-24 – Το «όχι» από τη Γκραν Κανάρια και οι 4 wild cards

Euroleague: Το ισπανικό «καρέ»

Η Ισπανία παραμένει η χώρα με την πολυπληθέστερη εκπροσώπηση στη διοργάνωση με τέσσερις ομάδες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η «βασίλισσα» και κάτοχος του στέμματος, Ρεάλ Μαδρίτης. Η παρέα του Γιουλ όχι μόνο διατήρησε αναλλοίωτο τον περσινό βασικό της κορμό, αλλά προσέθεσε στη μηχανή της και τον Φακούντο Καμπάτσο που επέστρεψε ύστερα από τρία χρόνια στο μπασκετικό του σπίτι. Η Μπαρτσελόνα της... μετά Σάρας εποχής πραγματοποίησε μια από τις κορυφαίες μεταγραφές του καλοκαιριού (προχωρώντας στον επαναπατρισμό του Γουίλι Ερνανγκόμεθ), ενώ φιλοδοξεί να αναγεννήσει την καριέρα του χαρισματικού Τζαμπάρι Πάρκερ, που επέλεξε να βρει στη Βαρκελώνη τον χαμένο του προσανατολισμό έπειτα από έναν χρόνο απουσίας από τα παρκέ. Μπασκόνια και Βαλένθια μοιάζουν μια ταχύτητα πιο πίσω, αλλά ποιος μπορεί να ξεγράψει ισπανική ομάδα από τη διεκδίκηση μιας θέσης στα play offs; Άλλωστε, κάθε επίσκεψη στην Ιβηρική... ζεματάει!

Διαβάστε ακόμα: Αφιέρωμα Euroleague: Tα «the shot» που έμειναν στην ιστορία (Βίντεο)

Euroleague: Ο γρίφος της Τουρκίας

Αν υπάρχει ένας μεγάλος γρίφος αναφορικά με τις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν στη φετινή διοργάνωση, αυτός εδρεύει δεδομένα στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά το περσινό στραπάτσο, η Αναντολού Εφές καλείται να βαδίσει σε πρωτόγνωρα μονοπάτια, καθώς η φωνή του αναμορφωτή της δεν θα ηχεί στο «Σινάν Ερντέμ» έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια! Ο Εργκίν Αταμάν αποφάσισε να μεταναστεύσει και να εργαστεί εκτός Τουρκίας, πρώτη φορά μετά το 2007 (!), ο Βασίλιε Μίτσιτς θα μοιράζει πλέον ασίστ στην Οκλαχόμα και το δίδυμο Λάρκιν-Κλάιμπερν καλείται να επαναφέρει την πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης στο δρόμο των επιτυχιών.

Αντίστοιχα και ακόμη περισσότερα ερωτηματικά συνοδεύουν την... ελληνική Φενερμπαχτσέ, του ∆ημήτρη Ιτούδη, του Νικ Καλάθη και του Γιώργου Παπαγιάννη. Η μεταγραφή του Ραούλ Νέτο είχε σκορπίσει χαμόγελα αισιοδοξίας στον Βόσπορο, αλλά ο σοβαρός τραυματισμός του Βραζιλιάνου στο Μουντομπάσκετ τον έθεσε νοκ άουτ για ολόκληρη τη σεζόν και πολλαπλασίασε τα σύννεφα στον ουρανό της Πόλης.

Η πόλη που απειλεί να... ταρακουνήσει τους επόμενους μήνες τη Euroleague περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη είναι το Βελιγράδι! Και όχι μόνο λόγω των ντεσιμπέλ από τις ιαχές των οπαδών της Παρτίζαν και του Ερυθρού Αστέρα.

Τι κι αν στις αρχές του καλοκαιριού η ομάδα του Ζοτς εμφανιζόταν στα πρόθυρα της... διάλυσης; Η παραμονή του Κέβιν Πάντερ άλλαξε τα πάντα, η έλευση δύο NBAers (Καμίνσκι, Ντοζίερ) με αρκετά παράσημα στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού επανέφερε τα χαμόγελα και η Παρτίζαν φιλοδοξεί φέτος να αποφύγει οιασδήποτε μορφής... κλοτσοπατινάδες (σαν εκείνη με πρωταγωνιστή τον Πάντερ, που της στέρησε τη δυνατότητα να προκριθεί στο final four απέναντι στη Ρεάλ) και να φτάσει έως το τέλος της διαδρομής. Και δεν θα είναι η μόνη εκπρόσωπος της Σερβίας που ξεκινά τη διοργάνωση με... άγριες διαθέσεις! Αν ο Παναθηναϊκός ονομάστηκε δικαιολογημένα «αυτοκράτορας» του μεταγραφικού καλοκαιριού, ο Ερυθρός Αστέρας δικαιούται τον τίτλο του «βασιλιά». Οι «ερυθρόλευκοι» του Ντούσκο Ιβάνοβιτς προχώρησαν σε ολική αναδόμηση του ρόστερ τους και με τις προσθήκες παικτών, όπως οι Νέιπιερ, Τεόντοσιτς, Τόμπι, Γκεντράιτις, Χάνγκα και όχι μόνο, φιλοδοξούν να προκαλέσουν... σεισμό με την παρουσία τους.

Euroleague: Από τον Κέμπα στον Λάσο

Βάσει βιογραφικού, δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι η μεταγραφή του καλοκαιριού φέρει την υπογραφή της Μονακό! Αν ο Κέμπα Γουόκερ θυμηθεί τις all star σεζόν του με τους Χόρνετς, τότε οι Γάλλοι θα εμφανιστούν με μια «πυρηνική» τετράδα στους γκαρντ (δίπλα σε Τζέ- ιμς, Οκόμπο, Λόιντ) που μοιάζει ικανή να τους οδηγήσει ακόμη και στην κορυφή του ευρωπαϊκού Εβερεστ. Προσθέστε σε όλες τις παραπάνω την εξαιρετική και αναβαθμισμένη Μακάμπι του Οντετ Κάτας, την Αρμάνι Μιλάνο του Νίκολα Μίροτιτς, την πάντα αξιόπιστη Ζαλγκίρις, αλλά και την Μπάγερν Μονάχου που έριξε την «προπονητική βόμβα» του καλοκαιριού επαναφέροντας στους πάγκους τον Πάμπλο Λάσο και θα αντιληφθείτε πόσο ανταγωνιστικό και γοητευτικό είναι το παζλ των 15 μονομάχων που θα διεκδικήσουν αρχικά τις δέκα πρώτες θέσεις που θα τους οδηγήσουν είτε στα play offs είτε στο νεοσύστατο τουρνουά play-in.

Euroleague: Και εγένετο play-in

Play-in! Η καινοτομία της φετινής Euroleague που ακολουθεί την πετυχημένη συνταγή του ΝΒΑ, η οποία γεννήθηκε εν μέσω της... φούσκας του κορο- νοϊού το 2020.  Για να αυξήσει το ενδιαφέρον της κανονικής περιόδου και να μεγιστοποιήσει το κίνητρο των ομάδων, η διοίκηση του Ντέγιαν Μποντιρόγκα αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης, εντάσσοντας έναν έξτρα γύρο στο φινάλε της regular season.

Με το πέρας των 34 αγωνιστικών, οι έξι πρώτες ομάδες της βαθμολογίας προκρίνονται απ’ ευθείας στα play offs, ενώ οι ομάδες που θα έχουν τερματίσει στις θέσεις 7-10 θα διεκδικήσουν τα εναπο- μείναντα δύο εισιτήρια της οκτάδας, με την ακόλουθη διαδικασία:

1) Η ομάδα που τερμάτισε 7η υποδέχεται την 8η της κανονικής περιόδου σε μονό παιχνίδι στην έδρα της πρώτης. Η νικήτρια εξασφαλίζει το έβδομο εισιτήριο των play offs.

2) Η ομάδα που τερμάτισε 9η υποδέχεται επίσης σε μονό παιχνίδι στην έδρα της τη 10η της κανονικής περιόδου. Η ηττημένη αποκλείεται.

3) Η ηττημένη του πρώτου ζευγαριού (7ος-8ος) υποδέχεται σε μονό παιχνίδι στην έδρα της τον νικητή του δεύτερου (9ος-10ος) και ο νικητής καταλαμβάνει την όγδοη θέση της βαθμολογίας και αντιμετωπίζει στα play-offs τον πρώτο της κανονικής περιόδου.

Νέα Euroleague: Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

Η ώρα του τζάμπολ έφτασε. ∆εκαοχτώ μονομάχοι με όνειρα, φιλοδοξίες και την Ελλάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο από την πρώτη κιόλας αγωνιστική! Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, ώρα 21.15, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο απόλυτο ντέρμπι που επισκιάζει κάθε άλλο παιχνίδι της πρεμιέρας. «Τιτανομαχία» από τα παλιά που συναρπάζει ξανά ύστερα από χρόνια ολόκληρη την μπασκετική Ευρώπη! Αναλυτικά το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής της Euroleague:

Πέμπτη 5/10

Ερυθρός Αστέρας – Βιλερμπάν (20.00), Μακάμπι – Παρτίζαν (21.05), Βίρτους Μπολόνια – Ζαλγκίρις Κάουνας (21.30), Μπάγερν – Αλμπα (21.30), Μπαρτσελόνα – Αναντολού Εφές (21.30).

Παρασκευή 6/10

Φενερμπαχτσέ – Αρμάνι Μιλάνο (20.45), Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (21.15), Βαλένθια – Μονακό (21.30), Μπασκόνια – Ρεάλ (21.30).

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής / Του Αλέξανδρου Σόμογλου