Τις αποφάσεις του σχετικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και τους υποψηφίους βουλευτές έχει πάρει ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Αυτό που ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές από την αρχή, είναι το γεγονός ότι όποιος υποψήφιος βουλευτεί επιθυμεί να κατέλθει στις εκλογές στην περιφέρεια της επιθυμίας του, πρέπει να το κάνει υπό έναν όρο: Να μην θέτει καμία προϋπόθεση για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου στο οποίο θα συμμετάσχει.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι περιττές γκρίνιες και κόντρες, η Χαριλάου Τρικούπη έχει διαμορφώσει τη συγκεκριμένη γραμμή, τη στιγμή που το σενάριο της εκλογολογίας πλέον παίζει για τα καλά. Έτσι, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμεί να αποφύγει ένα νέο κλίμα εσωστρέφειας, κόντρας μεταξύ υποψηφίων και να δώσει την ευκαιρία σε όλα τα στελέχη να δώσουν τη μάχη του σταυρού, χωρίς να νιώθουν ότι είναι χαμένα από χέρι και δεν έχουν ελπίδα να διεκδικήσουν κάτι καλό στις εκλογές.

Η απλή αναλογική και η δημοσκοπική άνοδος του κόμματος φέρνουν την ηγεσία στο σκεπτικό του ότι με τα έως τώρα τρέχοντα δεδομένα, το ΠΑΣΟΚ ίσως διεκδικήσει και 50 βουλευτικές έδρες, επομένως δίνεται η ευκαιρία σε πάρα πολλούς να αρπάξουν αυτήν την ευκαιρία.

Εκτός αυτού, ο Ανδρουλάκης θέλει να αποφύγει την υπόθεση «μαγειρέματος» των λιστών και τεχνητούς αποκλεισμούς στελεχών, που προέρχονται από εσωκομματικά στρατόπεδα, τα οποία δεν ήταν μαζί του στη μάχη της αρχηγίας. Η λογική της διαμόρφωσης λιστών προκειμένου να ευνοηθούν συγκεκριμένοι, πλέον δε θα ισχύσει, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της Χαριλάου Τρικούπη.

Επ’αφορμή αυτού, έχει διαμηνυθεί σε στελέχη που ήταν στον στενό πυρήνα της Φώφης Γεννηματά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην περιφέρεια της επιθυμίας τους και θα είναι υποψήφιοι κανονικά. Για παράδειγμα, στελέχη όπως ο γραμματέας, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Παύλος Χρηστίδης και άλλοι, θα διεκδικήσουν την εκλογή τους, με βάση τα αρχικά τους σχέδια.

Μάλιστα, αυτό που σημειώνεται είναι ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει θέσει και περιορισμούς, πρώτα απ’ όλα σε δικούς του συνεργάτες και στελέχη του επιτελείου του, αφού ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν ασυμβίβαστα, ώστε όποιος είναι σε καίριες θέσεις στο κόμμα να μην μπορεί να θέσει και υποψηφιότητα για βουλευτής.