«Μόνιµα µέτρα που θα επιφέρουν µόνιµες µειώσεις» είναι -σύµφωνα µε τον υπουργό Ανάπτυξης- η σωστή τακτική άµυνας απέναντι στον πληθωρισµό που επιµένει επιθετικά (ειδικά στα τρόφιµα). Ο Κώστας Σκρέκας µάλιστα δεσµεύτηκε χθες ότι «θα λάβουµε µέτρα σε όλες τις κατευθύνσεις, για να βοηθήσουµε τα νοικοκυριά: αύξηση µισθών και µέτρα στήριξης, όπου είναι απαραίτητα, αλλά και ρύθµιση των στρεβλώσεων της αγοράς».

Σκρέκας: «Ατελέσφορο για τη μείωση του πληθωρισμού το μηδενικό ΦΠΑ»

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθµό Παραπολιτικά 90,1 Fm, ο Κώστας Σκρέκας απέρριψε, για µια ακόµη φορά, τη λύση του µηδενικού ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, φέρνοντας ως παράδειγµα την περίπτωση της Ισπανίας, όπου «αντί να δούµε τις τιµές να µειώνονται, οι µεσάζοντες απορρόφησαν τη µείωση του ΦΠΑ. ∆εν θα διακινδυνεύσουµε έσοδο χωρίς αποτέλεσµα», είπε χαρακτηριστικά.

Η συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης δόθηκε στα Παραπολιτικά 90,1 Fm λίγα λεπτά µετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισµό και ο Κώστας Σκρέκας εστίασε το σχόλιό του στα τρόφιµα: «Από 8,2%, που ήταν ο πληθωρισµός τροφίµων πριν από δύο µήνες, έχει φτάσει στο 5,3%, που σηµαίνει ότι τα µέτρα τα οποία έχουµε λάβει σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Βεβαίως δεν είµαστε ικανοποιηµένοι, και για αυτόν τον λόγο επιµένουµε µε ελέγχους και βεβαίως τα µέτρα τα οποία έχουµε λάβει και τα οποία σιγά σιγά φαίνεται ότι αποδίδουν, γιατί εξορθολογίζεται η αγορά».

Αναφερόµενος στην αύξηση-σοκ της τιµής του ελαιολάδου (67,2% µέσα σε ένα χρόνο), την απέδωσε στις πανευρωπαϊκές ελλείψεις στην παραγωγή που έχουν εκτινάξει τις τιµές του τυποποιηµένου ελαιόλαδου στα ύψη, ενώ επισήµανε και τις κατηγορίες προϊόντων τροφίµων που έχουν αρχίσει και αποκλιµακώνονται οι τιµές τους, συµπεραίνοντας πως «για αυτόν τον λόγο βλέπουµε ότι τελικά το καθαρό αποτέλεσµα είναι να έχουµε µια σταδιακή αποκλιµάκωση πληθωρισµού».

«Όπως πέρυσι οι τιμές των αμνοεριφίων»

Ο υπουργός Ανάπτυξης αποκάλυψε ότι ενόψει Πάσχα: «Έχουµε ζητήσει από τους συντελεστές της αγοράς οι τιµές των αµνοεριφίων φέτος να είναι ίδιες ή χαµηλότερες από τις τιµές του περσινού Πάσχα και η δέσµευση που έχουµε είναι ότι στο “Καλάθι του νοικοκυριού» οι τιµές και του αρνιού και του κατσικιού θα είναι χαµηλότερες ή τουλάχιστον ίδιες µε τις περσινές. Ο στόχος µας είναι για την τιµή του αρνιού να είναι χαµηλότερη από 10 € το κιλό». Όσο για το «Καλάθι του νονού», δεν υπάρχει ακόµα κάποια απόφαση. «Αξιολογούµε την κατάσταση, αφού βλέπουµε ότι οι τιµές έχουν αποκλιµακωθεί σε µια σειρά προϊόντων εκτός τροφίµων», τόνισε.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή