Για σταθεροποίηση τιµών στην πλειονότητα των προϊόντων και µείωση κατά 15% ή ακόµη και 20% σε συνολικά 4.000 κωδικούς κάνει λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. «Η µάχη µε την ακρίβεια συνεχίζεται και θα είναι διαρκής», τόνισε ο ίδιος. Σε αυτή τη µάχη η κυβέρνηση ρίχνει εκ νέου το όπλο των καλαθιών για σαρακοστιανά και πασχαλινά είδη, και συγκεκριµένα για µειώσεις στις τιµές των ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης. Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε και για φέτος την εφαρµογή εκπτωτικών καλαθιών στο λιανεµπόριο µε χαµηλότερες τιµές, αρχικά για το τραπέζι της Σαρακοστής και εν συνεχεία για το Πάσχα.

Το χρονοδιάγραμμα

Όπως είπε µιλώντας στον Σκάι «πρόκειται να εφαρµοστεί στη λογική στην οποία λειτούργησε και την περασµένη χρονιά, ωστόσο όλα θα αποφασιστούν τις επόµενες ηµέρες στις συσκέψεις του οικονοµικού επιτελείου». Ο σχεδιασµός πάντως έχει ήδη ξεκινήσει. Το σαρακοστιανό καλάθι θα ισχύσει σύµφωνα µε την ΕΡΤ από την Τετάρτη 13 Μαρτίου και έως και το Μεγάλο Σάββατο και θα περιλαµβάνει κατεψυγµένα θαλασσινά, διάφορες σαλάτες ή αλοιφές όπως ταραµοσαλάτα, ρώσικη σαλάτα και τρόφιµα νηστήσιµα όπως ο χαλβάς. Αντίστοιχα, πέρυσι το «Καλάθι του Πάσχα» δροµολογήθηκε στα σουπερµάρκετ από την Τετάρτη 5 Απριλίου έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου. Είχε συµπεριλάβει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά. Άγνωστο αν θα υπάρξει και «Καλάθι για τους νονούς» µε δώρα στα βαφτιστήρια σε χαµηλότερες τιµές και µε 12 συνολικά περιπτώσεις παιχνιδιών. Πέρυσι περιείχε πασχαλινές λαµπάδες, παιχνίδια, επιτραπέζια / παζλ, παιχνίδια µε κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια µίµησης), βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δηµιουργίας (π.χ. παιχνίδια µε τουβλάκια), οχήµατα - τηλεκατευθυνόµενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια (π.χ. µπάλες, παιδικές µπασκέτες και τέρµατα), λούτρινα, µουσικά παιχνίδια και σοκολατένια αυγά.

Αυτοψίες Σκρέκα

«Προφανώς το σηµαντικότερο πρόβληµα που αντιµετωπίζει το νοικοκυριό είναι η ακρίβεια και για αυτό τον λόγο είναι δέσµευση της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης να µη σταµατήσουµε µέχρι να δούµε τον πληθωρισµό και τις τιµές των προϊόντων στα ράφια να αρχίσουν να µειώνονται, ο πληθωρισµός να αποκλιµακώνεται και µε αυτό τον τρόπο να στηρίξουµε τα ελληνικά νοικοκυριά. Έχουµε λάβει µία σειρά από µέτρα, η εφαρµογή των οποίων ξεκίνησε από την 1η Μαρτίου. Σε περίπου 4.000 προϊόντα στα σουπερµάρκετ οι τιµές έχουν ήδη αρχίσει να µειώνονται. Πόση θα είναι αυτή η µείωση θα το δούµε τις επόµενες ηµέρες. Από την πρώτη µέρα που πραγµατοποιήσαµε αυτοψίες είδαµε ότι έχουµε σταθεροποίηση αλλά και αποκλιµάκωση των τιµών, που µπορεί να φτάσει στο 15% ή και 20%», σηµείωσε ο κ. Σκρέκας.

Επιτόπιο ρεπορτάζ κατέδειξε ότι τα σουπερµάρκετ έχουν τροποποιήσει τις τιµές τους προς τα κάτω. Όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας «ζητήσαµε από τους προµηθευτές να µειωθεί η τιµή τιµοκαταλόγου και τώρα όλες οι προσφορές θα πρέπει να υπολογίζονται στις νέες µειωµένες τιµές. Έτσι, ο καταναλωτής θα µπορεί να αγοράζει και την προσφορά ακόµη πιο φθηνά από όσο αγόραζε πριν από την εφαρµογή των µέτρων», τονίζοντας: «∆εν θα σταµατήσουµε την προσπάθειά µας να στηρίξουµε τα νοικοκυριά απέναντι στον πληθωρισµό µέχρι να δούµε απτά αποτελέσµατα. ∆εν παρεµβαίνουµε στις προσφορές και τις εκπτώσεις που κάνει ο προµηθευτής προς τον καταναλωτή. Θέλαµε να µειωθούν οι τιµές των προϊόντων στα ράφια και επί των νέων τιµών να υπολογίζονται οι προσφορές», διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Τα µέτρα τα οποία εφαρµόστηκαν είναι µέτρα µόνιµου χαρακτήρα. Θα συνεχίσουµε να προσπαθούµε να µειωθούν οι τιµές στα ράφια και να αποκλιµακωθεί ο πληθωρισµός και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων», κατέληξε.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή