Για την εφαρμογή myAADEapp μίλησε στο ΕΡΤNews ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, σημειώνοντας ότι «γίνεται κάθε βήμα που απλοποιεί και διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών.

Είναι ένα βήμα στο να χτίσουμε μια καλύτερη σχέση εμπιστοσύνης και αυτή η εφαρμογή είναι ένα τέτοιο βήμα γιατί επιτρέπει στους πολίτες να βλέπουν τους φόρους τους και να τους πληρώνουν άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να πάνε στην τράπεζα ή να κάνουν ακόμα και την κίνηση που κάνανε στον υπολογιστή τους.

Είναι πολύ πιο εύκολο πια να έχουν εικόνα των επιστροφών τους, να διαχειρίζονται τα αιτήματα και τα ραντεβού τους και το βασικότερο να λαμβάνουν ενημέρωση προσωποποιημένη και έγκυρη για υποχρεώσεις που έρχονται έτσι ώστε να μην χρειαστεί να ξεχάσουν κάτι».

Πιτσιλής: Η επόμενη μεγάλη εφαρμογή θα συνδέεται με το myDATA

Αναφορικά με το αν περιμένουμε και κάποια νέα εφαρμογή το επόμενο διάστημα ο διοικητής της ΑΑΔΕ σχολίασε ότι «πολλές ψηφιακές λύσεις είναι σε εξέλιξη. Η επόμενη μεγάλη εφαρμογή θα είναι η εφαρμογή που συνδέεται με το myDATA με την έκδοση τιμολογίων και δελτίων αποστολής. Οι δυνατότητες αυτές υπάρχουν ήδη στον υπολογιστή, θέλουμε να τις κάνουμε όμως και αυτές ακόμα πιο φιλικές.

Εκεί πολύ γενικά θα έχουμε μια εφαρμογή στην οποία η επιχείρηση θα μπορεί να δει τα βασικά δεδομένα από το myDATA, τα έσοδα της, τα έξοδά της και δεύτερον εάν θέλει να εκδώσει τιμολόγιο ή κάποιο παραστατικό ή δελτίο αποστολής, που και αυτό θα μπει στη ζωή των επιχειρήσεων, σύντομα θα μπορεί να το κάνει από το κινητό, άρα πιο εύκολα από ότι στον υπολογιστή».

Φέτος θα είναι αυτόματη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων που δεν έχουν εισοδήματα από άλλη πηγή. Σχετικά με το ποιος είναι ο σχεδιασμός για το 2025 και αν θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες φορολογουμένων ο κ. Πιτσιλής απαντά ότι «δεν θα σας έλεγα ακόμα για το 2025. Θα σας έλεγα όμως ότι είναι το τέλος του δρόμου γενικά και στις επιχειρήσεις είμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ζητώντας όλο και περισσότερο τα δεδομένα των δηλώσεων να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο myDATA. Ήδη το περιθώριο είναι 30%. Με την πορεία θα φτάσουμε να είμαστε στο ακριβώς.

Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν και από την πλευρά μας, η εξοικείωση των επιχειρήσεων. Όμως τα πρώτα δείγματα από την λειτουργία των δηλώσεων του Φεβρουαρίου είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά».

Για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων ο διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρει ότι «δίνουμε έναν αγώνα δρόμου, το συντομότερο δυνατό. Θα προηγηθούν, πιθανόν, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Μέσα στον Απρίλιο, σίγουρα όσο πιο σύντομα γίνεται είναι η προσπάθειά μας».

Σχετικά με τις 885 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και αγοραπωλησίες ακινήτων που βρίσκονται στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ O κ. Πιτσιλής υπογραμμίζει ότι «885 είναι υποθέσεις ειδικών ερευνών. Βγήκε η απόφασή μας για την προτεραιοποίηση των υποθέσεων.

Έχουμε τακτικούς ελέγχους, έχουμε ελέγχους στο πεδίο επιτόπιους, έχουμε 2.500 ελέγχους για μεγάλη περιουσία φορολογίας κεφαλαίου, όπως τους λέμε στη δική μας ορολογία και έχουμε και 885 υποθέσεις σημαντικές που είναι σύνθετες έρευνες, διασταυρώσεις στοιχείων, κυκλώματα, εξαφανισμένοι έμποροι.

Υπάρχει μια σειρά κριτηρίων και δεδομένων που λαμβάνουμε υπόψη μας προκειμένου να καταρτίζουμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό και να προτεραιοποίηση τις υποθέσεις που ελέγχουμε».