Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ήταν απόλυτα σαφής, μιλώντας στο 5ο Συνέδριο Φορολογικού Δικαίου:

«Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να αποκαλύπτει φορολογητέα ύλη». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Έλεγχος παντού και σε όλα. Κατ’ αρχάς με την ανάλυση όλων των δεδομένων από διάφορες
πηγές. Δηλαδή τράπεζες, συναλλαγές, πλατφόρμες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Έλεγχος προφίλ και μεταφορές χρημάτων. Ο έλεγχος θα προχωρά με ανίχνευση του οικονομικού προφίλ, τον εντοπι σμό ασυνήθιστων συναλλαγών ή μεταφορών χρημάτων και πληρωμών μέσω καρτών σε μη κα ταχωρημένους πωλητές, που συνδέονται συχνά με μη καταγεγραμμένη οικονομική δραστηριότητα μέσω πλατφορμών στη λεγόμενη «οικονομία διαμοιρασμού».
Ασυνήθιστες αποκλίσεις εισοδημάτων. Το σύστημα θα ελέγχει ανωμαλίες και ασυνήθιστες αποκλίσεις στα εισοδήματα πολιτών και επιχειρήσεων. Όπως εξηγεί ο κ. Πιτσιλής, ένδειξη αδήλωτου χρήματος συνιστά η «δυσαναλογία μεταξύ των εισοδηματικών πηγών και των δαπανών. Όλα αυτά οδηγούν σε πιο στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους».


Μεθοδολογία


Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ προχωρούν με συστηματικό τρόπο, αξιοποιώντας μεθόδους όπως:

Πρόβλεψη φορολογικών παραβάσεων. Αξιοποιείται ήδη, με τη χρήση μοντέλων μηχανικής μάθησης για την εκτίμηση του κινδύνου φορολογικών παραβάσεων, βασιζόμενοι σε προηγούμενα μοτίβα συμπεριφοράς που ενδέχεται να υποδεικνύουν φορολογική απάτη.
Πιθανότητες φοροδιαφυγής. Η απόλυτη προτεραιότητα είναι η αποκάλυψη της πιθανότητας φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Έτσι, οι φορολογικές Αρχές αποφασίζουν να προτεραιοποιούν και να εστιάζουν τους ελέγχους σε συγκεκριμένες ομάδες που ενδέχεται
να φοροδιαφύγουν.
Αξιοποίηση καταγγελιών. Θα αξιοποιούνται καταγγελίες σε θέματα φοροδιαφυγής με αυτοματοποιημένο, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο και με περισσότερες δυνατότητες συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών.

"Με την τεχνητή νοημοσύνη ενισχύουμε τη φορολογική υπευθυνότητα"


Ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι «με την τεχνητή νοημοσύνη ενισχύουμε τη φορολογική υπευθυνότητα. Πάμε σε αυτοματοποιημένα συστήματα υποβοήθησης. Αυτά τα συστήματα μπορούν να διευκολύνουν τους φορολογούμενους στη συμπλήρωση των δηλώσεών τους, προσφέροντας εξατομικευμένη βοήθεια με ακρίβεια και ευκολία, ελαχιστοποιώντας λάθη και παραλείψεις».

*Διαβάστε ακόμη: Γιώργος Πιτσιλής: Πώς η ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στους ελέγχους

Ο κ. Πιτσιλής επισημαίνει επιπροσθέτως ότι «πάμε σε συστήματα ευφυών εικονικών εξυπηρετητών (smart agents), που θα μπορούν να παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη στους φορολογούμενους για τη συμ μόρφωσή τους με τους φορολογικούς κανόνες διευκολύνοντας τη συμμόρφωση». Ακόμη, προωθείται η αξιοποίηση ηλεκτρονικών μέσων (ψηφιακές πλατφόρμες κ.λπ.) για τη φορολογική εκπαίδευση των πολιτών, «παρέχοντας στοχευμένο εκπαιδευτικό υλικό για τη φορολογική συμμόρφωση, βοηθώντας τους φορολογούμενους να κατανοήσουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους».


Το Σαφάρι της ΑΑΔΕ - Στο 19% η παραβατικότητα, ο κλάδος με τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή


Σημαντικές παραβάσεις διαπιστώνουν την ίδια ώρα οι ξαφνικοί έλεγχοι της εφορίας, όπως αναφέρουν στελέχη της ΑΑΔΕ. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί περί τους 60.000 ελέγχους, με την παραβατικότητα να αγγίζει το 19%. Περί τους 25.000 ελέγχους έγιναν σε επιχειρήσεις εστίασης - διασκέδασης και 17.000 έλεγχοι σε εμπορικές επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό παραβάσεων ήταν στην Υγεία με 56,2%. Η παραβατικότητα στους υπόλοιπους τομείς έως
τώρα ήταν:

● Χονδρικό και λιανικό εμπόριο - επισκευή αυτοκινήτων - μοτοσικλετών 44%.
● Χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών 43,3%.
● Αθλητικές δραστηριότητες 27,7%.
● Φυτική και ζωική παραγωγή - θήρα 26,7%.
● Εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες 25,6%.
● Καταλύματα 21,9%.
● Εστίαση 17,4%.
● Λιανικό εμπόριο 15,7%.
● Χονδρικό εμπόριο 14,5%.
● Βιομηχανία τροφίμων 14,2%.


Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 21 Δεκεμβρίου