Κάποια λάθη κοστίζουν πολύ ακριβά, ειδικά όταν αυτά γίνονται στη συµπλήρωση των δηλώσεων για τον ΕΝΦΙΑ, η εκκαθάριση του οποίου για φέτος ξεκινά τις επόµενες ηµέρες, ώστε στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου να αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασµούς των ιδιοκτητών ακινήτων. Ο κίνδυνος να χαθούν εκπτώσεις ή να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες µεγαλύτερο φόρο, έως και διπλάσιο, είναι σηµαντικός. Από φέτος δε ο ΕΝΦΙΑ µειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται ταυτόχρονα για σεισµό, πυρκαγιά και πληµµύρα, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαµβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσµατος ή των κτισµάτων, χωρίς να υπολογίζεται η αξία του οικοπέδου. Σύµφωνα µε τον σχετικό νόµο:

  • Η αξία του ακινήτου δεν µπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο.
  • Προϋπόθεση είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούµενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών µηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι µικρότερη του ενός έτους, η µείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρµόζεται αναλογικά.
  • ∆εν ισχύει καµία µείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστηµα µικρότερο των τριών µηνών τον χρόνο.
  • Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας.
  • Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συµπληρωµατικού» φόρου που επιβαρύνουν το ασφαλισµένο ακίνητο.
Για αυτό συντάξτε µε προσοχή το σχετικό έντυπο ώστε να αποφύγετε λανθασµένες καταχωρίσεις, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Τα πιο συχνά λάθη που καταγράφονται είναι:

1. Ημιτελή κτίσματα

Όσοι έχουν κενά ηµιτελή κτίσµατα, τα οποία δεν έχουν ακόµη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται µε εργοταξιακό ρεύµα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ. Αν κάποιο κτίσµα ήταν ηµιτελές και έχει περατωθεί, τότε θα πρέπει να δηλωθεί και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι µεγαλύτερος και θα καταλογιστεί αναδροµικά

2. Κτίσμα σε αγροτεμάχιο

Αν µέσα σε ένα αγροτεµάχιο υφίσταται κτίσµα το οποίο χρησιµοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεµαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσµα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσµα ή αποθήκη ή επαγγελµατική στέγη, ο φόρος υπολογίζεται κανονικά.

3. Εμπράγματα δικαιώματα

Προσέξτε τη λεπτοµέρεια. Όσοι έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν µε επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9 ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριµένες στήλες.

4. Ηλικία επικαρπωτή

Και εδώ, αν δεν έχει αναγραφεί η ηλικία του επικαρπωτή του ακινήτου, δεν υπολογίζεται η έκπτωση στον ψιλό κύριο του ακινήτου.

5. Συνιδιοκτησία

Όπου δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, το σύστηµα θεωρεί ότι είναι στο 100% και χρεώνει ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ σε κάθε φερόµενο ιδιοκτήτη, ενώ φυσικά το ποσοστό ιδιοκτησίας είναι µικρότερο.

6. Βοηθητικοί Χώροι 

Στους βοηθητικούς χώρους ο ΕΝΦΙΑ είναι µειωµένος κατά 90%, αλλά αν αναγραφούν συνολικά µαζί µε τους χώρους της κύριας κατοικίας, τότε πληρώνουν αυξηµένο ΕΝΦΙΑ χωρίς λόγο.

7. Ημιυπαίθριοι Χώροι

Αν έχουν νοµιµοποιηθεί ηµιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας, τότε θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εµβαδόν της κατοικίας και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξηµένος τόσο για το 2022 όσο και για τα προηγούµενα έτη. Σε περίπτωση λάθους στον ΕΝΦΙΑ µπορείτε -σύµφωνα µε τον φοροτεχνικό Βαγγέλη Αµπελιώτη- να καταθέσετε τροποποιητική δήλωση Ε9. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση ή µείωση του οφειλόµενου φόρου έως το ποσό των 300 ευρώ.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή