Σε 12 μηνιαίες δόσεις «σπάει» η εξόφληση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ από το 2025. Τα νοικοκυριά θα πληρώνουν κάθε μήνα φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, ενώ ειδικά για φέτος η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ ύψους 2,4 δισ. ευρώ θα γίνει σε 11 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Απριλίου. Το νέο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής που είχε αναδείξει η «Α» την περασμένη Πέμπτη προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία αυξάνονται σε 12 από 10 οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον φόρο οι φορολογούμενοι με ακίνητα σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Η τροπολογία προβλέπει ότι περιοχές οι οποίες από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή και των δύο επόμενων ετών.

Διευκόλυνση αλλά και αύξηση των μηνιαίων δαπανών «φέρνει» η αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Από το 2025 η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο, που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα έχει σταλεί από τον Φεβρουάριο σε 7.000.000 ιδιοκτήτες, και αυτό το μοντέλο θα είναι μόνιμο. Το νέο καλεντάρι αποπληρωμής του φόρου επιμερίζει το ταμειακό βάρος, διευκολύνοντας τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν καλύτερα στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, από την άλλη όμως ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος των μηνιαίων δαπανών, αφού στα πάγια έξοδα για το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, το δάνειο του σπιτιού και τα φροντιστήρια των παιδιών προστίθεται και ο ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που πληρώνει συνολικό ΕΝΦΙΑ 1.000 ευρώ και με τις 10 δόσεις πλήρωνε τον μήνα 100, φέτος με τις 11 θα καταβάλλει 90,9 ευρώ και το 2025 θα πληρώνει 83,33 ευρώ κάθε μήνα. Παραμένει η πρόβλεψη ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 10 ευρώ.
Παράλληλα, στην ίδια τροπολογία ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία έως τις 8 Μαρτίου 2024 για διορθώσεις στο Ε9 που αφορούν κυρίως τον όροφο, την έκταση των κύριων και βοηθητικών χώρων, τα εμπράγματα δικαιώματα, το ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και των κτισμάτων που βρίσκονται, πριν η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην έκδοση του εκκαθαριστικού. Μάλιστα οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αναδρομικά από το 2014 και να επιφέρουν μείωση του ΕΝΦΙΑ από 20% έως 90%.

Από του χρόνου, η νέα προθεσμία δήλωσης των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων θα είναι η 31η Ιανουαρίου με εξαίρεση τις κληρονομιές, για τις οποίες η προθεσμία παραμένει ως έχει (συγκεκριμένα η δήλωση των ακινήτων που αποκτήθηκαν από κληρονομιά υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομίας).

ΕΝΦΙΑ: Τι να προσέξουν οι φορολογουμένοι στη συμπλήρωση του Ε9

Τα σημεία στο Ε9 με τα πιο συνηθισμένα λάθη που ανεβάζουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

Αποθήκες - πάρκινγκ: Αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.
Όροφος: Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρωθεί ο όροφος ακινήτου ως δώμα, λαμβάνεται υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής του φόρου, που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
Έτος άδειας: Αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.
Παλαιότητα: Για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 παρέχεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ, ενώ για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών η έκπτωση ανέρχεται στο 40%.
Εμπράγματα δικαιώματα: Μη αναγραφή ή λανθασμένη αναγραφή εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ανεβάζει τον φόρο.
Ποσοστά συνιδιοκτησίας: Αν το ποσοστό συνιδιοκτησίας δεν έχει αναγραφεί ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό, υπολογίζεται ότι είναι 100%, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου.
Κενά και ημιτελή κτίσματα: Αν ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του κτίσματα κενά, ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα ή ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα και δεν συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς στο Ε9, χάνει τη μείωση κατά 60% του φόρου.
Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων: Αν σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα που είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη και δεν δηλωθεί, τότε θεωρείται ότι είναι κατοικία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 14 Φεβρουαρίου