Το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου, έρχεται η «ώρα του ΕΝΦΙΑ», με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να αναρτά στο TAXIS τα εκκαθαριστικά του φετινού φόρου ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι και φέτος θα εισπράξει περί τα 2,23 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 7.300.000 ιδιοκτητών που είναι υπόχρεοι πληρωμής του φόρου, οι οποίοι στο μεγαλύτερο μέρος τους θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο ποσό με πέρυσι.

Συμψηφισμοί

Αυτό που αλλάζει φέτος, όσον αφορά την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ, αφορά τον νέο τρόπο συμψηφισμού για όλους όσοι έχουν να λαμβάνουν επιστροφή. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές, η ΑΑΔΕ προχωρά σε συμψηφισμούς κατά προτεραιότητα σε όλους όσοι δικαιούνται επιστροφή και έχουν να καταβάλουν και ΕΝΦΙΑ, όμως σε περίπτωση που θέλουν να λάβουν σε μετρητά την επιστροφή τους προτείνονται οι εξής δύο λύσεις, με δεδομένο ότι η επόμενη καταβολή από το Δημόσιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου:

  • Αν κάποιος έχει υπολογίσει ότι θα λάβει επιστροφή, και δεν θέλει να συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να καταθέσει τη φορολογική τους δήλωση μέχρι αύριο, Τετάρτη 26 Απριλίου.
  • Αν κάποιος δεν προλαβαίνει να καταθέσει τη δήλωσή του τώρα, μπορεί να λάβει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, να το εξοφλήσει εφάπαξ (δεν υπάρχει κάποια έκπτωση) και στη συνέχεια να καταθέσει τη δήλωσή του.
Αν η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ δεν γίνει εφάπαξ, τότε μπορεί να εξοφληθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024.

Κατηγορίες υπόχρεων

1. Όσοι δεν είχαν κάποια μεταβολή στην περιουσία τους την περασμένη χρονιά θα κληθούν να πληρώσουν τα ίδια με το 2022, χρονιά κατά την οποία τα ποσά του φόρου είχαν μειωθεί ως εξής:

  • Για περιουσία έως και 100.000 ευρώ -30%.
  • Για περιουσία έως και 150.000 ευρώ -25%.
  • Για περιουσία έως και 250.000 ευρώ -20%.
  • Για περιουσία έως και 300.000 ευρώ -15%.
  • Για περιουσία έως και 400.000 ευρώ -10%.
2. Στον αντίποδα, αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλουν όσοι αύξησαν την περιουσία τους με αγορά ή μέσω γονικής παροχής και κληρονομιάς, όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, αλλά και όσοι δήλωσαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα.

3. Σημαντική έκπτωση έως 50% θα έχουν τα νοικοκυριά με τα εξής κριτήρια:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν ξεπερνά τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
4. Μηδενικό ΕΝΦΙΑ θα έχουν τα νοικοκυριά με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, αλλά και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον έχουν τα εξής φορολογικά χαρακτηριστικά:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
5. Τέλος, να αναφέρουμε ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα εκείνα που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές, καθώς επίσης και ακίνητα σε περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, καθώς και μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 25/4