Χωρίς φρένο αυξάνονται οι τιμές των ενοικίων, φέρνοντας σε απόγνωση όσους αναζητούν τη νέα τους κατοικία σε όλες τις περιοχές της χώρας, αλλά ιδιαίτερα στην Αττική και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μεγάλη έρευνα των Παραπολιτικών 90,1 FM για τις αυξημένες τιμές των ενοικίων αναδεικνύει τις ανοιχτές πληγές στην αγορά ακινήτων και αναζητά εφαρμόσιμες λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο προσιτές τιμές ενοικίασης κατοικιών.

«Τα ενοίκια έχουν φτάσει σε τρομερά ύψη»

«Τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια τα ενοίκια έχουν φτάσει σε τρομερά ύψη, έχουν ανεβεί πάνω από 50% κατά μέσο όρο, σε κάποιες περιοχές έχουν διπλασιαστεί και δεν βλέπουμε πώς θα σταματήσει αυτή η άνοδος. Αν δεν ληφθούν κάποια άμεσα μέτρα από την ίδια την κυβέρνηση, φοβάμαι ότι θα έχουμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον», επισημαίνει μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Παραπολιτικά 90,1 FM ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προστασίας Ενοικιαστών, Άγγελος Σκιαδάς, ρίχνοντας στο τραπέζι μια ρηξικέλευθη και προφανώς δύσκολα εφαρμόσιμη πρόταση: να μπει ένα ανώτατο επιτρεπόμενο μίσθωμα («πλαφόν») που θα προκύπτει από συντελεστές, όπως η αντικειμενική αξία, προκειμένου αφενός να εξορθολογιστεί το ύψος των ενοικίων, αφετέρου να αποτρέπει τους ιδιοκτήτες να καταθέτουν αγωγές έξωσης σε παλαιούς ενοικιαστές προκειμένου να βάλουν άλλους που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα. Κατά τον κ. Σκιαδά, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των μισθώσεων είναι αορίστου χρόνου, κάτι που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να βγάλει έξω τον ενοικιαστή εντός 15 ημερών.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας το ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 FM είπε ότι το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων δεν μπορεί να λυθεί με κάποια διοικητική πράξη, η οποία θα αποτρέψει την άνοδό τους. Και έριξε στο τραπέζι την πρόταση να γίνει μια μελέτη σε συνεργασία με τις τράπεζες για ποιο λόγο δεν βγάζουν στην αγορά το απόθεμα των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, ώστε να αυξηθεί η προσφορά. Ο υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σειρά μέτρων, όπως η καθήλωση των αυξήσεων στις επαγγελματικές μισθώσεις στο 3%, τα προγράμματα που τρέχουν για τη στέγαση των νέων, οι ρυθμίσεις σε σχέση με τη χρυσή βίζα και τις φορολογικές αλλαγές που έγιναν στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Τιμές-φωτιά τα ενοίκια στο κέντρο

«Το κέντρο έχει πάρει φωτιά. Και το αμιγώς κέντρο, αλλά και το περιφερειακό κέντρο: Αμπελόκηποι, Γκύζη και όσες περιοχές εξυπηρετούνται από μέσα μεταφοράς. Όλες οι περιοχές που πηγαίνει το μετρό προεξοφλούν ήδη, πριν φτιαχτεί και τελειώσει, την άνοδό τους και στην ενοικίαση και στην αγορά. Βεβαίως, έχουμε εικόνα αύξησης μισθωμάτων και στην περιφέρεια, αλλά όχι τόσο έντονη όσο στα αστικά κέντρα», εξηγεί ο πρόεδρος των Μεσιτών Αθηνών - Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, ο οποίος θεωρεί ότι οι τιμές των ενοικίων έχουν πιάσει «ταβάνι» σε σχέση πάντα με τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του Spitogatos.gr για το τελευταίο τετράμηνο του 2023, τις υψηλότερες αυξήσεις καταγράφουν ο Πειραιάς (23,20%) και τα προάστιά του (25,60%), ακολουθούν ο Δήμος Θεσσαλονίκης (18,80%) και οι περιφερειακοί σε αυτόν δήμοι (17,50%), τα δυτικά προάστια της Αθήνας (18,70%) και το κέντρο της Αθήνας (14,80%).

«Στα σπίτια έως 50 τ.μ. οι αυξήσεις αγγίζουν το 63%»

«Από το 2018 έως και το 2023 καταγράφουμε αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων για οικογένειες έως και 52%. Στα σπίτια έως 50 τ.μ. οι αυξήσεις αγγίζουν το 63% και τα ενοίκια κυμαίνονται από 400 έως 500 ευρώ, ενώ για τα μεγαλύτερα σπίτια, π.χ. στα δυτικά προάστια, 600-700 ευρώ», αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών της E-RealEstates, Θέμης Μπάκας. Ο ίδιος λέει ότι στοιχεία της Eurostat αναφέρουν ότι το 36,9% των συμπολιτών μας αυτή τη στιγμή ζουν σε κατοικίες όπου είτε οφείλουν το ενοίκιό τους είτε τη δόση στεγαστικού δανείου είτε λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, εντοπίζει τον πυρήνα του προβλήματος στην περιορισμένη διαθεσιμότητα: «Πρέπει να μπει ένας περιορισμός στα Airbnb έτσι, ώστε να είναι περισσότερα τα διαμερίσματα που διατίθενται για μακροχρόνια ενοικίαση στους πολίτες και να καταστεί εφικτή η υποχώρηση των τιμών», προτείνει. «Πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να γίνουν διαθέσιμα ακίνητα για περισσότερους», προσθέτει ο ίδιος, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να δοθούν κίνητρα με επιδοτούμενα ενοίκια σε φτωχά ζευγάρια και σε οικογένειες. Επίσης, να εκμεταλλευτεί την ακίνητη περιουσία του το ελληνικό Δημόσιο, η οποία είναι απεριόριστη και εν πολλοίς αναξιοποίητη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»