Τα Χριστούγεννα είναι μια μέρα γιορτής για φίλους, οικογένεια και φυσικά φαγητό. Και μπορεί η προετοιμασία των χριστουγεννιάτικων γευμάτων να είναι αρκετά αγχωτική – αλλά φανταστείτε αν οι καλεσμένοι σας κατέληγαν με τροφική δηλητηρίαση; Θα ήταν μια εορταστική συγκέντρωση που θα θυμάστε για όλους τους λάθος λόγους.

Δικαίως η γαλοπούλα να υπερηφανεύεται για τη περίοπτη θέση της στα εορταστικά γεύματα σε όλο τον κόσμο, αλλά εάν δεν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.

Για να αποφύγετε ορισμένα μαγειρικά λάθη όπως μια κακοψημένη γαλοπούλα που μπορεί να αρρωστήσει τους καλεσμένους σας καλό θα ήταν να λάβετε μέτρα που θα κρατήσουν τους επισκέπτες  σας ασφαλείς.

Πλύσιμο χεριών

Οσο απασχολημένοι κι αν είστε, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό είναι ένα βήμα που δεν πρέπει ποτέ να αμελήσετε. Είναι πολύ σημαντικό πριν και μετά το χειρισμό ωμού κρέατος και λαχανικών, για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης βακτηρίων. Κρατήστε επίσης τις πετσέτες χεριών και πιάτων μακριά από τα τρόφιμα, για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.

Ξεπαγώστε τη γαλοπούλα

Μια κατεψυγμένη γαλοπούλα πρέπει να ξεπαγώσει καλά πριν το μαγείρεμα. Εάν παραμείνουν κατεψυγμένες περιοχές του πουλιού, το κρέας δεν θα ψηθεί ομοιόμορφα, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιβίωσης επιβλαβών βακτηρίων κατά τη διαδικασία μαγειρέματος. Υπολογίστε πόσο χρόνο θα χρειαστεί η γαλοπούλα σας για να ξεπαγώσει καλά εκ των προτέρων – οι μεγάλες μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να ξεπαγώσουν πλήρως.

Δεν απαραίτητο το πλύσιμο

Δεν είναι πραγματικά απαραίτητο να πλένετε τη γαλοπούλα σας – τα βακτήρια θα σκοτωθούν κατά τη διαδικασία μαγειρέματος και δεν θα αφαιρεθούν με το νερό. Επιπλέον, το ξέπλυμα μιας γαλοπούλας κάτω από μια βρύση που τρέχει μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση του νερού γεμάτο βακτήρια στις επιφάνειες εργασίας και στα ρούχα σας.

Το να μαγειρέψετε τη γέμιση σας ξεχωριστά διασφαλίζει ότι τόσο αυτή όσο και η γαλοπούλα θα ψηθούν σωστά. Εάν θέλετε πραγματικά να γεμίσετε τη γαλοπούλα, φροντίστε να γεμίσετε την περιοχή του λαιμού λίγο πριν τη βάλετε στο φούρνο και να γνωρίζετε ότι οι γεμιστές γαλοπούλες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ψηθούν.

Ελέγξτε τη θερμοκρασία

Βεβαιωθείτε ότι έχετε υπολογίσει πόσο χρόνο χρειάζεται να μαγειρευτεί η γαλοπούλα σας στη γάστρα καλά εκ των προτέρων. Η κατανάλωση μη μαγειρεμένων πουλερικών ενέχει μεγάλο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Ένα μεγάλο πουλί θα χρειαστεί αρκετές ώρες για να ψηθεί καλά, οπότε βάλτε το στο φούρνο αρκετά νωρίς.

Ο ευκολότερος τρόπος για να ελέγξετε αν η γαλοπούλα σας έχει μαγειρευτεί σωστά είναι να τρυπήσετε το πιο παχύ μέρος του κρέατος – εάν οι χυμοί είναι καθαροί χωρίς νότες ροζ ή αίματος, το πουλί έχει ψηθεί. Εναλλακτικά, μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία – το παχύτερο μέρος πρέπει να είναι τουλάχιστον 75℃.

Θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να φτιάξετε την τέλεια γαλοπούλα μέσα από την ατελείωτη ποικιλία του SHOPFLIX.gr μέσα από την ατελείωτη ποικιλία σε κουζίνες και μαγειρικά σκεύη ενώ θα τα παραλάβετε εύκολα, στην πόρτα σας στην ώρα τους χάρη στην έγκαιρη και εγγυημένη παράδοση της πλατφόρμας.

Με κάθε αγορά από το SHOPFLIX κερδίζετε κουπόνι 5 € για την επόμενη αγορά σας από την πλατφόρμα.

Εν τω μεταξύ μην αργείτε να κάνετε τα δώρα για τους αγαπημένους σας ενώ εάν ακόμα δεν έχετε καταλήξει, τότε σας έχουμε την πιο εύκολη λύση: Δωροκάρτα SHOPFLIX!

Εσείς επιλέγετε το ποσό που θέλετε να διαθέσετε και εκείνοι ό,τι πραγματικά χρειάζονται ανάμεσα σε πάνω από 5 εκατομμύρια επιλογές.