«Η υλοποίηση των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχει διάρκεια τετραετίας». Αυτό τονίζει ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνονται τα περισσότερα εκ των κοινωνικών μέτρων της κυβέρνησης. Αυτά θα εφαρμόζονται στις αντίστοιχες ημερομηνίες που έχουν οριστεί από τα συναρμόδια υπουργεία.

Κατ’ αρχάς, οι χρονικές περίοδοι εφαρμογής είναι πέντε. Ξεκινούν φέτος και κλείνουν το 2027. Όλο αυτό το πλέγμα θα «ντυθεί» από δεκάδες νομοσχέδια, πάνω από 100, που ετοιμάζονται πυρετωδώς από τα συναρμόδια υπουργεία.

Σε χρονολογική σειρά το πλάνο έχει ως εξής:

2023

● Ιούλιος. Ξεκίνησε η χορήγηση του αυξημένου φοιτητικού επιδόματος. Θα φτάνει έως και 2.000 ευρώ για φοιτητές που συγκατοικούν. Στηρίζει όλες τις οικογένειες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

● Αύγουστος. Έναρξη για τα μέτρα θα έχουμε με το «Market pass». Θα επεκταθεί έως τον Οκτώβριο, ενώ όλα δείχνουν ότι θα ολοκληρωθεί τελικά τον Δεκέμβριο! Και μετά; «Μετά βλέπουμε», λένε στην κυβέρνηση. Το ποσό είναι από 22 έως 72 ευρώ τον μήνα για να μειωθούν οι επιπτώσεις από την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής. Να τονιστεί ότι δεν αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα είναι ίδια με αυτά του 2022, δηλαδή των φετινών δηλώσεων.

● Σεπτέμβριος. α) Από το φθινόπωρο θα έχουμε το «Youth pass» για όσους νέους συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Θα χορηγηθεί στο ψηφιακό πορτοφόλι ή στον τραπεζικό λογαριασμό τους επίδομα 150 ευρώ. Αυτό πλέον θα δίδεται στους 18άρηδες κάθε χρόνο.

β) Φθηνή στέγη. Τον μήνα αυτό θα έχουμε τον διπλασιασμό του κονδυλίου για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

● Οκτώβριος. Μηδενισμός πέναλτι 30% σε ενεργούς συνταξιούχους. Είναι το νομοσχέδιο εξάλειψης της ποινής στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Η αύξηση της σύνταξης σε 100.000 συνταξιούχους θα είναι 30%.

2024
● Ιανουάριος. α) Αύξηση αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ: Αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με τέκνα. Δεν θα αφορά φορολογούμενους χωρίς παιδιά, στους οποίους θα ισχύει ως έχει, στα 8.633 ευρώ. Το όφελος ξεκινάει από τα 90 ευρώ για τους φορολογούμενους με ένα παιδί και φθάνει τα 220 ευρώ για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά. Το νέο αφορολόγητο για οικογένειες με ένα παιδί από τα 9.000 ευρώ πάει στα 10.000 ευρώ. Με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ. Με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ.

β) Αυξήσεις στο Δημόσιο. Από την Πρωτοχρονιά έχουμε το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Αυξάνονται, πέραν του βασικού μισθού, τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα θέσης και ευθύνης. Ο εισαγωγικός πάει στα 910 ευρώ.

γ) Αυξήσεις συντάξεων. Εδώ η αύξηση θα κινηθεί κοντά στο 4%. Ακόμη θα αρχίσει να μετράει ο μηδενισμός του πέναλτι των εργαζόμενων συνταξιούχων, η δωρεάν παροχή φαρμάκων σε όσους έχασαν το ΕΚΑΣ, η αύξηση άνω των 30 ετών και το ειδικό επίδομα προσωπικής διαφοράς.

δ) Μείωση ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος ακινήτων θα τυγχάνει έκπτωσης της τάξης του 10% για όσους θα τα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους.

2025
● Ιανουάριος. α) Σταδιακή μείωση τέλους επιτηδεύματος. Θα ξεκινήσει να ξηλώνεται σταδιακά, έως ότου «σβήσει» εντελώς. Το 2025 θα μειωθεί κατά 20%. Το 2026 κατά 30% και το 2027 θα έρθει η πλήρης κατάργηση. Φέρνει όφελος από 400 έως 1.000 ευρώ για χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

β) Τα τεκμήρια διαβίωσης θα μειωθούν έως και 30%, αφού ξεκινήσει η υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myData, εξέλιξη που θα τονώσει περαιτέρω τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

γ) Αύξηση συντάξεων, επιταγή προσωπικής διαφοράς.

δ) Νέα αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα.

2026
● Ιανουάριος. α) Η νέα μείωση του τέλους επιτηδεύματος θα αγγίζει το 30% και το 2027 θα έρθει η πλήρης κατάργηση.
β) Αύξηση συντάξεων, επιταγή προσωπικής διαφοράς. γ) Νέα αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα. 2027

● Ιανουάριος. α) Πλήρης κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
β) Αύξηση συντάξεων, επιταγή προσωπικής διαφοράς.
γ) Νέα αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»