Τον Ιούλιο του 1933, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ρούσβελτ, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη χρονική περίοδο «100 ημέρες» για να περιγράψει το πρώτο διάστημα της προεδρίας του. Eκτοτε, αυτό το χρονικό διάστημα έγινε κάτι σαν διεθνές ορόσημο για την πρώτη περίοδο κάθε νεοεκλεγείσας κυβέρνησης και για το τι μπορεί να καταφέρει μέσα σε αυτή την περίοδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι, έπειτα από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, η επανεκλογή του δεν εξασφαλίζει καμία περίοδο χάριτος. «Δεν την έχουμε ανάγκη, εξάλλου», απαντά σε όσους του επισημαίνουν κάτι τέτοιο, «δείχνοντας» σε δέκα νομοσχέδια που είναι ουσιαστικά έτοιμα προς κατάθεση και σε δεκάδες ακόμα δράσεις που μπορούν άμεσα να υλοποιηθούν. Η αρχή θα γίνει, όπως και το 2019, με το επιτελικό κράτος. Ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη τότε άλλαζε τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρώτος νόμος της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και ιδίως την οργάνωση των σχέσεων κράτους - πολίτη. Ορισμένες από τις καινοτομίες που θα εισαγάγει είναι οι ακόλουθες:

  • Ενιαία ρύθμιση για τις μεθόδους ταυτοποίησης των συναλλασσόμενων με τη Δημόσια Διοίκηση και εισαγωγή της αρχής «μόνον άπαξ» στην προσκόμιση των νομιμοποιητικών εγγράφων φυσικών και νομικών προσώπων.
  • Ενίσχυση και διεύρυνση της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών και στοιχείων: Υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση και με ηλεκτρονικό τρόπο, κατάργηση έκδοσης πιστοποιητικών που αναζητούνται αυτεπάγγελτα για τον πολίτη και σύσταση Μητρώου Δικαιολογητικών που υποστηρίζει τη διαρκή επικαιροποίηση.
  • Κατάργηση της υποχρέωσης της βεβαίωσης γνησίου της υπογραφής σε όλα τα έγγραφα που προσκομίζονται στις Δημόσιες Αρχές, πλην των δηλώσεων με περιεχόμενο εξουσιοδότησης.
  • Εισαγωγή νέων ειδικών μορφών εξυπηρέτησης του πολίτη: διοικητική βοήθεια, διοικητική βοήθεια κατ’ οίκον για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ενιαίο Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης του Δημοσίου, Κινητές Μονάδες Εκτακτης Διοικητικής Υποστήριξης.
  • Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διακυβέρνησης των διοικητικών διαδικασιών βασισμένου σε τρεις πυλώνες: Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών (ΜΙΤΟΣ), Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) και Παρατηρητήριο της Γραφειοκρατίας
___________________2023-07-03_164935
Το δεύτερο νομοσχέδιο, που θα έρθει εντός του Ιουλίου, είναι το οικονομικό, με νέες μειώσεις φορολογικών συντελεστών και μη μισθολογικού κόστους, ώστε να δείξει εξαρχής τις προθέσεις του για συνέχιση αυτής της πολιτικής, που απέδωσε καρπούς. Στο πλαίσιο της στήριξης της οικογένειας -για την οποία έχει προηγηθεί η ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου-, το νομοσχέδιο θα ελαφρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, θα νομοθετηθεί η αύξηση με τη νέα χρονιά, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου 2024, του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά (εξαρτώμενα τέκνα), ένα μέτρο που αφορά κατ’ εκτίμηση περίπου 700.000 οικογένειες. Με τη νέα χρονιά θα δουν αυξήσεις -έπειτα από πολλά χρόνια- στους μισθούς τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, μέσω του νέου ενιαίου μισθολογίου, για το οποίο το έξτρα κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα ακίνητα που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8% και η συνέχιση του Youth Pass και του Market Pass.

Επίσης, η επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, η νέα τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που λήγει το 2046, ώστε να προχωρήσει η εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Θα περιλαμβάνει επίσης και τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, μετά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Ενα από τα πρώτα μέτρα που έχει δεσμευθεί να λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ώστε 20.000 νέοι να μπορούν να αποκτήσουν ένα σπίτι πληρώνοντας δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από το ενοίκιο που θα πλήρωναν για ένα σπίτι το οποίο θα νοίκιαζαν.

Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου δηλαδή, φιλοδοξεί η κυβέρνηση να έχει πετύχει την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, μια σημαντική επιτυχία, που θα σημάνει και την ουσιαστική λήξη της μεταμνημονιακής περιόδου και την επιστροφή στη λεγόμενη κανονικότητα.

Αρκετά ακόμα νομοσχέδια

Στην ίδια περίοδο των 100 ημερών αρκετά ακόμα νομοσχέδια θα έχουν έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Ενα θα αφορά το Ελληνικό Ιδρυμα Βιβλίου, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει φορέα για την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής βιβλίου. Ακόμα ένα νομοσχέδιο θα μεταρρυθμίζει το πλαίσιο χορήγησης αποζημίωσης στεγαστικής συνδρομής για αποκαταστάσεις κτιρίων από καταστροφικά φαινόμενα, ενώ με ένα τρίτο νομοσχέδιο επιχειρείται η αναδιάρθρωση του πλαισίου λειτουργίας των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων, με γνώμονα την πρόληψη και την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και παραβατικότητας των ανηλίκων.

Μέσα στο ίδιο διάστημα, βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάνει πράξη την ενίσχυση της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά. Αυτό περνάει μέσα από την παρουσία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, μέσα από την επίσκεψή του στη Μαδρίτη, για να στηρίξει τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας (P.P.), Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, που διεκδικεί τη νίκη και την πρωθυπουργία στις κάλπες της 23ης Ιουλίου, και μέσα από την παρουσία, τις επαφές και την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα μέσα Σεπτεμβρίου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» 1/7