«Η κυβέρνηση υλοποιεί όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά και όσα περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα με το οποίο κατέβηκε στις εκλογές και εκλέχθηκε τον περασμένο Ιούλιο».

Είναι μια μόνιμη επωδός κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με τη «βροχή» νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή από τον Ιούλιο μέχρι τώρα, αλλά και εκείνων που έχουν πάρει την άγουσα για να κατατεθούν, να γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να ψηφιστούν. Η πραγματικότητα, ωστόσο, και το νομοθετικό έργο που έχει παραγάγει η κυβέρνηση τους τελευταίους τέσσερις μήνες δείχνουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο κάνει πράξη όσα προβλέπονταν στο κυβερνητικό της πρόγραμμα, αλλά πηγαίνει και ένα βήμα πιο κάτω, παίρνοντας αποφάσεις-έκπληξη, τις οποίες είτε δεν είχε ανακοινώσει είτε πήρε πιο νωρίς.

Η πρώτη παρέκκλιση από το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά την ανάληψη εξουσίας και στα πρώτα νομοθετήματα που κατατέθηκαν. Στο «μικρό φορολογικό», όπως χαρακτηρίστηκε, προβλέφθηκε η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία ανήλθε μεσοσταθμικά σε 22%. «Πρέπει να παραδεχθώ ότι θα αναιρέσω μια προεκλογική υπόσχεση. Είχα πει ότι κάποιοι φόροι θα μειωθούν από το 2020, αλλά τελικά θα μειωθούν από... φέτος», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν μέσα από «βροχή» νομοσχεδίων και εκείνα που έχουν πάρει την άγουσα για να κατατεθούν και να ψηφιστούν

Από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις ήταν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία κυρώθηκε στις 23 Ιουλίου, ακριβώς έναν χρόνο μετά τις τραγικές πυρκαγιές. Με την ΠΝΠ περιήλθαν στην κεντρική διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών και η αξιοποίηση των χρημάτων του Ειδικού Λογαριασμού. Παράλληλα, συγκροτήθηκε φορέας, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μάτι Ξανά».

Στα τέλη Αυγούστου, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καραμανλής, έλυσε με νομοσχέδιο ένα σοβαρό πρόβλημα που είχε προκύψει για τις άδειες και τα διπλώματα οδήγησης. Πρόκειται για μια κυβερνητική πρωτοβουλία η οποία έδωσε διέξοδο σε πάνω από 100.000 οδηγούς, κυρίως επαγγελματίες, που δεν μπορούσαν να πάρουν το δίπλωμά τους, ενώ με το ίδιο νομοσχέδιο απετράπη η αύξηση των τελών κυκλοφορίας στη βάση των ρύπων και του αντιρρυπαντικού προτύπου που προβλεπόταν να εφαρμοστεί. Άλλες κυβερνητικές δράσεις που έγιναν το πρώτο τετράμηνο και που ξεφεύγουν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις είναι η σύσταση, σε κάθε υπουργείο, Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, η παρουσία-ση του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος της χώρας, η θεσμοθέτηση Εθνικού Μητρώου Υποδομών και η εκκίνηση της διαδικασίας για το μεγάλο έργο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Ένα μεγάλο κομμάτι του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης το οποίο ξάφνιασε πολλούς αφορά την έρευνα και εξόρυξη των υδρογοανανθράκων. Πρόκειται για την κύρωση τεσσάρων συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές σε Κρήτη και Ιόνιο, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εταιρείες-κολοσσούς του χώρου, όπως η Repsol Exploracion S.A., η Total και η ExxonMobil, με σταθερό παρονομαστή τα ΕΛ.ΠΕ.

Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού που είτε δεν είχε ανακοινώσει είτε πήρε πιο νωρίς
Την περασμένη Τετάρτη κατατέθηκε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Πρόκειται για κάτι επαναστατικό, αφού υιοθετεί μια πρακτική που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό και έχει ως στόχο τη μείωση του αριθμού των υποθέσεων που εισάγονται προς επίλυση στα δικαστήρια. Παράλληλα, ψηφίστηκε και η κύρωση συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών για την κυβερνοασφάλεια. Μια ΠΝΠ, η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη, προβλέπει ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το ΚΕΘΕΑ και μέτρα για τους πληγέντες από την κατάρρευση της εταιρείας Thomas Cook.

Νομοθετικό έργο προέκυψε και από το υπουργείο Αθλητισμού, με το αθλητικό νομοσχέδιο που περιελάμβανε την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, καθώς και επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, ενώ καθιέρωσε ηλικιακά όρια στη θητεία των μελών των Δ.Σ. των αθλητικών ομοσπονδιών. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο έτυχε μεγάλης αποδοχής από αθλητές και Ολυμπιονίκες, οι οποίοι με δημόσιες παρεμβάσεις τους το υποστήριξαν. Την ίδια ώρα, αναμένεται η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τις συνέπειες του Brexit.