Αναφορικά με το μέτρο του Market Pass μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, ο πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.

«Είναι καλοδεχούμενο από όλους τους καταναλωτές. Αφορά τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 16.000 και οικογενειακό εισόδημα έως 24.000, να θυμίσω ότι το προηγούμενο pass ήταν για οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 είναι δηλαδή κατά 6.000 ευρώ λιγότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραυτόπουλος.

«Θα ξεκινήσει από το Φεβρουάριο και θα διαρκέσει για έξι μήνες και αφορά 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά ή 8,5 εκατομμύρια καταναλωτές. Αυτό που δικαιούται ο κάθε καταναλωτής, 650 εκατομμύρια θα μοιραστούν 8,5 εκατομμύρια πολίτες αντιστοιχούν 77,38 ευρώ το εξάμηνο αυτό σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό τετραμελές θα πάρει 52 ευρώ αν το πάρει με smartphone ή με άυλη κάρτα ή αν τα πάρει στο λογαριασμό του είναι 41, 60 ευρώ. 20% λιγότερα απ’ ότι θα πάρει ένας καταναλωτής που θα τα πάρει είτε μέσω του smartphone είτε μέσω της άυλης κάρτας αυτό βεβαίως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Μια τετραμελής οικογένεια το οποίο θα πρέπει για να πάρει τα 52 ευρώ να κάνει αγορές 520 ευρώ το μήνα. Αν δεν κάνει 520€ το μήνα θα πάρει λιγότερα ή ότι του αντιστοιχεί στο 10%. Μια μονομελή οικογένεια αν ψωνίσει για 220 ευρώ θα πάρει 22 ευρώ το μήνα ή αν πάνε στη χρεωστική του κάρτα θα πάρει 17,6 ευρώ. Με άλλα λόγια το food pass κυμαίνεται από τα 53 λεπτά έως τα 34 λεπτά την ημέρα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα υπερκέρδη, ο πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας σημείωσε: «Μετατρέψαμε τον όρο της αισχροκέρδειας σε υπερκέρδος. Οι εταιρείες έχουν ή κέρδος ή χασούρα δεν έχουν υπερκέρδη. Το υπερκέρδος είναι αισχροκέρδεια. Τα δύο διυλιστήρια σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα από την πώληση των πετρελαιοειδών έχουν βγάλει 3,4 δις κέρδη από αυτά φορολογούνται 33%, θα μπορούσαν να μην φορολογηθούνε και να είναι δικά τους όλα αλλά εδώ θα έπρεπε το κράτος να ελέγξει την αισχροκέρδεια».