Με την Ευρώπη διχασμένη και μπροστά στην ανάγκη για λήψη σημαντικών αποφάσεων η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, παραδέχθηκε ότι η πρόταση της Ευρώπης απέναντι στην ενεργειακή κρίση βασίζεται πάνω στην ελληνική πρόταση.

Ειδικότερα, η κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Star και τη Μαρία Ψαρά, αποκάλυψε την γραμμή της Κομισιόν απέναντι στα ζητήματα της ενέργειας. Σύμφωνα με όσα προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής, ένα ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φθηνές πηγές και μια προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης από τα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, είναι τα τρία έκτακτα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των τιμών της ενέργειας.

 Η πρώτη αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών δεν ήταν όμως η αναμενόμενη. «Πολύ λίγο, πολύ αργά», ήταν το βασικό σχόλιο που ακούστηκε από τα χείλη των αξιουματούχων στο Στρασβούργο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα η ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά.

Οκτώ μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εν μέσω της σφοδρής ενεργειακής κρίσης, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς θα μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος των Ευρωπαίων πολιτών. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η ομιλία της προέδρου σήμερα είχε και μια δόση αυτοκριτικής, καθώς παραδέχθηκε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

 Στην ερώτηση της Μαρίας Ψαρά για την ενεργειακή κρίση απάντησε αποκλειστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

 «Το τρίτο βήμα που κάνουμε αυτή τη στιγμή βασίζεται στο ελληνικό μοντέλο, γιατί δίνουμε τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να διατρανώσουν τα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να πάρουν αυτά τα χρήματα και να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και ευάλωτες επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αυτό είναι περίπου 140 δισεκατομμύρια ευρώ. «Αλλά έχετε δίκιο, πρέπει να γίνει ένα ακόμα βήμα. Και αυτό είναι μια συνολική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας . Αυτό θα γίνει στο τέλος του έτους», κατέληξε.