Η ενίσχυση και βελτίωση των διμερών σχέσεων και η θεσμοθέτηση της συνεργασίας στο πλαίσιο του ανοίγματος που πραγματοποιεί η Ιαπωνία και στην εξωτερική της πολιτική είναι το ζήτημα που θα κυριαρχήσει στην ατζέντα των διμερών συναντήσεων που θα έχει σήμερα και αύριο στο Τόκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Ιάπωνα ομόλογό του Φουμίο Κισίντα, που παράλληλα είναι προεδρεύων φέτος της G7, ενώ μαζί με την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη θα γίνουν δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Ακισίτο.

“Είναι μια σημαντική επίσκεψη σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και μια χώρα με την οποία ελπίζουμε να αναπτύξουμε ακόμη στενότερες σχέσεις”, έγραψε σε ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης. “Θυμίζω μόνο ότι οι θεσμικοί επενδυτές από την Ιαπωνία σταμάτησαν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα στα χρόνια της κρίσης λόγω της απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας. Συνεπώς τώρα που βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτηση της, η επίσκεψη εδώ είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη.”

Στο κομμάτι της προσέλκυσης επενδύσεων και κεφαλαίων, ο πρωθυπουργός, που συνοδεύεται από 20μελή επιχειρηματική αποστολή, θα παρουσιάσει – μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Πατέλη - τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα. Θα πραγματοποιήσει συγκεκριμένα δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών.

Η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα γίνει σήμερα το πρωί (ώρα Ιαπωνίας) προς τα μέλη του Keidanren (ο «ιαπωνικός ΣΕΒ»), εκπρόσωποι του οποίου είχαν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Η δεύτερη, θα γίνει – παρουσία της επιχειρηματικής αποστολής που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό – με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO – για να διαπιστωθούν συνέργειες και πεδίο συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece, σε ελληνο-ιαπωνική επιχειρηματική ημερίδα που θα επισφραγίσει τη συνεργασία ανάμεσα στην Enterprise Greece και τον JETRO, τον Ιαπωνικό Οργανισμό Εξαγωγικού Εμπορίου (στον οποίο είναι ενταγμένες περί τις 5.000 ιαπωνικές επιχειρήσεις).

Ενδιαφέρον από την ιαπωνική πλευρά υπάρχει στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα αναπτύσσει το δίκτυο υποδομών που θα την μετατρέψει σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (με εμβληματικό τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ συμμετέχει σε έργα, όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο που μπορεί να τη μετατρέψει σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη. Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσελκύσει ιαπωνικές επενδύσεις και στο πεδίο των φωτοβολταϊκών, της αιολικής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ και του υδρογόνου.

Ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (Japan Bank for International Cooperation). Αύριο, Τρίτη, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Ελλάδα 2.0: ένας ανθεκτικός και σταθερός εταίρος σε ένα απαιτητικό περιβάλλον», στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Στην ομιλία του, αναμένεται να περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων, που είναι σταθερός και αξιόπιστος εταίρος σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις - μια χώρα που έχει αφήσει πίσω της την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης και του λαϊκισμού και πορεύεται προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση, έχοντας καταφέρει μέσα από ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δικής της ιδιοκτησίας να καταγράψει θετικές επιδόσεις στην οικονομία, να κρατήσει την κοινωνία όρθια μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις. Ταυτόχρονα, θα αναφερθεί στις κινήσεις της Ελλάδας στο γεωπολιτικό τοπίο και στον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Τον πρωθυπουργό, πέραν των στενών συνεργατών του και του κ. Πατέλη, συνοδεύουν ο υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η γενική γραμματέας ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και η επικεφαλής του Enterprise Greece, Βίκυ Λοΐζου.