Ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τη συμβολή της στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αναμένεται να γίνει σήμερα στη Βουλγαρία, παρουσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Κομισιόν προγραμματίζει να βρεθεί σήμερα, Σάββατο, στη Σόφια, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί για την επίσημη έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, IGB, με την οποία η Νοτιοανατολική Ευρώπη κάνει ακόμα ένα βήμα για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στη Σόφια θα δώσουν επίσης το «παρών» οι ηγέτες των υπόλοιπων εμπλεκόμενων χωρών, δηλαδή οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν. Ο IGB, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές που δρομολογούνται και τους διασυνδετήριους άξονες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Ιταλία, καθιστούν την Ελλάδα κρίσιμο κρίκο και κόμβο εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

«Δεν θα εγκαινιάσουμε απλώς έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά μια καθοριστική ενεργειακή γέφυρα, που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με τον βορρά. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ήδη αναγκαία όσο ποτέ τη συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρου μας απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων, σε έναν ωμό εκβιασμό. Η δική μας απάντηση είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως ένα μέσο αλληλοβοήθειας, αλληλοϋποστήριξης και αμοιβαίας προόδου», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια του IGB στην Κομοτηνή, στις αρχές Ιουλίου.

Συναντήσεις

O πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, θα έχει σήμερα σειρά διμερών συναντήσεων με τους προέδρους της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Νικολάε Τσούκα, και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Iλχάμ Αλίγεφ. Θα συζητηθούν οι διεθνείς και οι περιφερειακές εξελίξεις, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Αζέρο πρόεδρο στην ατζέντα θα βρεθούν και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ μεταφέρει αέριο και στη χώρα μας μέσα από τον διαδριατικό αγωγό TAP.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει επίσης συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία αναμένεται να επαναλάβει την επιτακτική ανάγκη για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, πρόταση στην οποία θα επιμείνει και κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στην Πράγα την επόμενη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου. Θα ενημερώσει ακόμα την κ. Φον ντερ Λάιεν για την κλιμάκωση της επιθετικής τουρκικής ρητορικής και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των 44 χωρών που προσκλήθηκαν στην πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, στην τσεχική πρωτεύουσα. Θεωρείται, ωστόσο, εξαιρετικά αμφίβολη μέχρι στιγμής μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά την 1η Οκτωβρίου 2022