Για αύριο το πρωί στις 11:00 ώρα Ελλάδος μετατίθεται η συνέντευξη Τύπου του Eurogroup με τις πρώτες ενδείξεις να είναι θετικές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Μάριο Σεντένο, Luis Rego. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο ίδιος, ακόμη απέχουν οι ηγέτες από την επίτευξη συμφωνίας για ένα πακέτο στήριξης για τον covid-19.


Η συνεδρίαση φαίνεται ότι εξελίσσεται, μετά και την πολύωρη διακοπή, σε ένα μεταμεσονύχτιο θρίλερ καθώς υπάρχουν σαφώς διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ χωρών του Βορρά και του Νότου αναφορικά με το πακέτο στήριξης για τον κοροναϊό.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης επικαλούνται πηγές που επισημαίνουν ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία για χρήση του ESM αλλά διαφωνία ως προς τη διατύπωσή της. Στον αντίποδα, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, οι παρακκλίσεις του κ. Σεντένο περί επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα σε όλες τις πλευρές δεν εισακούστηκαν και γι' αυτό οδηγούμαστε σε παράταση της διαδικασίας.

Μάλιστα, σήμερα θα πρέπει να υπάρξει έγκριση προκειμένου η Επιτροπή να απελευθερώσει από κανονισμούς τα κοινοτικά κονδύλια , ώστε οι χώρες που πλήττονται να έχουν καλύτερη πρόσβαση ενώ οι υπουργοί οικονομικών θα πρέπει να εγκρίνουν και τις αποφάσεις της ΕΤΕΠ για χαμηλότοκα δάνεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από την παρούσα κρίση.

Νωρίτερα, την προσωρινή διακοπή της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο. «Ολοκληρώσαμε τον πρώτο γύρο του σημερινού Eurogroup. Μία ώρα διάλειμμα. Θα συνεχίσουμε...» ανακοίνωσε μέσω twitter o εκπρόσωπος του Σεντένο, Λουίς Ρέγκο. «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Θα ξεκινήσουμε στις 9 ώρα Βρυξελλών (10 ώρα Ελλάδος)» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιχειρούν να συμφωνήσουν σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας. Για να γεφυρώσει το χάσμα Βορρά - Νότου η Μαδρίτη κατέθεσε μια νέα συμβιβαστική πρόταση οποία προβλέπει: Η Ισπανία προτείνει να δημιουργηθεί ένα Special Purpose Vehicle, ένα ταμείο για τον κορωνοϊό, το οποίο θα εκδώσει χρέος (ομόλογα) με εγγυήσεις τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα έσοδα από το ψηφιακό φόρο.

Η Αυστρία έδωσε τη Δευτέρα ένα χρονοδιάγραμμα του σχεδίου χαλάρωσης των μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα για την πανδημία, το οποίο θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα, με την επαναλειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων. Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ανακοίνωσε τη σταδιακή άρση των περιορισμών, με την επαναλειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών και δημοτικών σχολείων από τις 15 Απριλίου.

Ενώ αυτές οι ενδείξεις έδειχαν ότι πρόκειται για μία θετική συγκυρία προκειμένου να διεξαχθεί το Eurogroup, τελικά φαίνεται πως η περίοδος είναι ευαίσθητη χρονικά διότι «η Επιτροπή δεν θέλει να διακινδυνεύσει και να δώσει μια ένδειξη χαλάρωσης που μπορεί να ήταν παρεξηγήσιμη» ενόψει και του Πάσχα των Καθολικών.


Σαρλ Μισέλ: Περιθώρια... αλληλεγγύης

Η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, είναι και οι πιο μαχητικές όσον αφορά την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων για τον περιορισμό της βαθειάς ύφεσης που αναμένεται να προκαλέσει η πανδημία στην Ευρώπη φέτος και τη χρηματοδότησή της ανάκαμψης. Όμως, η Ολλανδία, η Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες τάσσονται κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ευρωομολόγων τώρα, καθώς όλες οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν ακόμη να δανείζονται φθηνά από την αγορά και έχουν αρθεί οι περιορισμοί της ΕΕ όσον αφορά τα ελλείμματα λόγω της πανδημίας - ιδιαίτερα δε επειδή η σχετική διαδικασία θα πάρει χρόνια.

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης με τα υπάρχοντα μέσα και θεσμούς. Πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τα εργαλεία αυτά και να αφήσουμε ανοικτό να κάνουμε περισσότερα. Ένα ισχυρό πακέτο διαμορφώνεται», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα