Το ενδεχόμενο μείωσης των δημοσιονομικών στόχων συζητούν σήμερα οι υπουργοί οικονομικών των κρατών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι υπουργοί θα ανοίξουν σήμερα την συζήτηση για την μετά κορωνοϊό εποχή και πώς θα γίνεται ο έλεγχος και η εποπτεία των χρεών των κρατών – μελών, όπως και για την Ελλάδα.

Με την ευκαιρία της ευρύτερης συζήτησης στο Eurogroup για τους δημοσιονομικούς στόχους, η Ελλάδα θα έχει περιθώριο να συζητήσει και το ειδικό πρόβλημα που είναι γνωστό ως "ενισχυμένη εποπτεία", η οποία συνεπάγεται τους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που δεν αναμένεται να επανέλθουν.

 Οι ειδικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία σε συνδυασμό και με τις θετικές αξιολογήσεις που έχει αποσπάσει η Ελλάδα στις τελευταίες αξιολογήσεις, ανοίγει το δρόμο για να επανέλθει η πρόταση που είχε γίνει από την Κυβέρνηση το 2019, για εξορθολογισμό των δημοσιονομικών στόχων. Ακόμη οι εταίροι μας επιμείνουν στην διατήρηση της ενισχυμένης εποπτείας μέχρι και το 2022, οι δημοσιονομικοί στόχοι πχ για πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πολύ μικρότεροι.

 Αποφασιστικό ρόλο όμως ειδικά για την τύχη της Ελλάδας δεν θα παίξουν μόνο οι αποφάσεις στην ΕΕ αλλά και η βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα της αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), αίτημα που  προωθούν και οι θεσμοί. Αν και δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις, είναι προφανές ότι η συζήτηση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς θα καθορίσει και τους δημοσιονομικούς στόχους τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσει μετά το τέλος της κρίσης του κοροναϊού.