«Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό και αδράνεια» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αφορμή την ενημέρωση των υπουργών της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να πείσει τους υπουργούς του πως - παρά την εικόνα ότι το Eurogroup δεν είχε τα αναμενόμενα για την χώρα αποτελέσματα – η κυβέρνηση όχι μόνο πέτυχε τους στόχους της, αλλά θέτει και νέους, όπως αυτό της εξόδου της χώρας στις αγορές. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τον Αύγουστο του 2018 « ως την ημερομηνία σταθμό για την κυβέρνηση καθώς είναι η ημερομηνία που η χώρα θα αλλάξει σελίδα».   «Βήμα βήμα, θα αλλάξουμε τη χώρα. Πρέπει να μιλούν τα έργα κι όχι τα λόγια. Από τα έργα θα κριθούμε, αρκεί να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του παρουσίασε τα θετικά κατά την άποψή του που αποκόμισε η χώρα από το Eurogroup λέγοντας προς τους υπουργούς του: «Τώρα είναι η στιγμή  που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να εκπληρώσουμε τους στόχους μας», ανέφερε εστιάζοντας κυρίως στο θέμα του χρέους και στα θέματα ανάπτυξης. 

Αναλυτικά ανέφερε ο κ. Τσίπρας:

«Η συμφωνία της προηγούμενης Πέμπτης αντιστοιχεί στους πολιτικούς στόχους που είχαμε θέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρώτον διότι προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Δεύτερον, καθιστούμε τους εταίρους μας, συνεταίρους μας στο θέμα της ανάπτυξης Και τρίτον η συμφωνία περιλαμβάνει αναπτυξιακά προγράμματα, ώστε να γίνει η αρχή με μια έμπρακτη στήριξη από τους εταίρους» τόνισε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του.

Το αποτέλεσμα της συμφωνίας που κλείσαμε θα κριθεί από όλους αυτούς που θα κληθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Θα πρέπει να δούμε τις δικές τους αντιδράσεις αμέσως μετά την συμφωνία. Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν την καλύτερη τιμή από την ημέρα της κρίσης. Αυτό αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο. Έναν δείκτη εμπιστοσύνης που μπορεί έτσι να επαλήθευση κανείς ποιος λέει την αλήθεια. Η αντιπολίτευση που ομιλεί για αποτυχία, ή όσοι μιλούν για έξοδο από την κρίση";


Όπως είπε «η συμφωνία αντιστοιχεί στους στόχους που είχαμε θέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τέσσερις λόγους. Προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν στη λήξη του προγράμματος. Έγινε αποδεκτή η γαλλική πρόταση για συμπερίληψη της ρήτρας ανάπτυξης, κάτι που αποτελούσε πάγια θέση της κυβέρνησης από το 2015. Έτσι καθιστούμε τους εταίρους συνεταίρους. Υπάρχει δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα για την ανάπτυξη και κυρίως κάνει δεκτό το πάγιο αίτημα της Αθήνας για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που θα μπορέσει με μόχλευση υπάρχοντων και νέων κεφαλαίων να κατευθύνει πόρους σε επιλεγμένα επενδυτικά σχέδια. Υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και έμπρακτη στήριξη της χώρας για την έξοδο στις αγορές. Όπως είπε θα πάρει τη μορφή ενός «αποθεματικού» που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παν ενδεχόμενο. Έτσι αίρεται κάθε αβεβαιότητα και γίνεται εφικτή η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης» ανέφερε.


«Γνωρίζαμε ότι είχε διαμορφωθεί περιβάλλον επενδυτικού ενδιαφέροντος. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν είναι υπερβολή παίρνει την μορφή κύματος. Αυτό σημαίνει ρευστότητα στην οικονομία και ανάπτυξη.
Θα δούμε νέες θέσεις εργασίας μετά από χρόνια που οι δείκτες ανεργίας ανέβαιναν.
Δεν θα υπάρξουν ούτε «κόφτες» , ούτε νέα μέτρα» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Θετικό ισοζύγιο εργασίας

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε το πρόγραμμα της κυβέρνησης στα θέματα της ανεργία κάνοντας λόγο για θετικό ισοζύγιο εργασίας που σημειώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας. «Για πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε θετικό ισοζύγιο εργασίας. Αυτή είναι πρωτεραιότητα της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό θα βρεθεί και η βέλτιστη λύση στο μεγάλο θέμα των συμβασιούχων του Ελληνικού Δημοσίου. Το θέμα δεν δημιουργήθηκε επί των ημερών μας. Πρέπει να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή συνθήκη ομηρίας».  

Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Αναφερόμενος στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Ενδεχομένως να ψηφιστεί στα μέσα του καλοκαιριού ή στις αρχές του Σεπτέμβρη το νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Θέλουμε ένα σύγχρονο σχολείο, γνώσης και εκπαιδευτικής αγωγής».  

Υγεία

Για την μεγαλύτερη τομή στο χώρο της Υγείας έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνησης για να καλυφθούν τα θέματα στον τομέα της Υγείας. «Η υγεία πρέπει να προσφέρεται σε κάθε πολίτη μας ανεξαρτήτως εισοδήματος».    

Διαφθορά

Αναφερόμενος στο θέμα της διαφθοράς ο κ. Τσίπρας επεσήμανε: «Στόχος αυτή της κυβέρνησης και δέσμευσής μας απέναντι στο λαό, δεν ήταν μόνο η έξοδος από την κρίση, αλλά και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Από την δική μας πλευρά είμαστε αποφασισμένοι να μην συγκαλύψουμε τίποτα και κανέναν. Είτε πρόκειται για την υπόθεση της Siemens που ακόμη ταλανίζει την πολιτική ζωή, είτε την υπόθεση NOVARTIS, εξοπλιστικά ή την υπόθεση Ερίκος Ντυνάν. Κυρίως όμως θα ενδιαφερθούμε για τις εγκληματικές ενέργειες που μας αφήνουν όλους άφωνους. Όπως η μυστηριώδης αυτή υπόθεση του noοr 1 και τους ταυτόχρονους θανάτους εμπλεκομένων στην υπόθεση. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε απερίσπαστη η ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της προκειμένου να μάθει ο ελληνικός λαός τι συνέβη».