Λίγο πριν από την πρεμιέρα της νέας φιλόδοξης δραματικής σειράς του Mega «Famagusta», στις 21 Ιανουαρίου, στις 21.00, λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν τα κινηματογραφικά στάνταρ της παραγωγής που υπογράφουν οι Αντρέας Γεωργίου, Βάνα Δημητρίου, Κούλλης Νικολάου και αποτυπώνει πιστά όσα τραγικά συνέβησαν το 1974 στην Κύπρο με την εισβολή του «Αττίλα».

Ο Γρηγόρης Βαλτινός βρέθηκε στη Μεγαλόνησο χθες και προχθές για τα πρώτα γυρίσματα για τον εμβληματικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Μέρος τους πραγματοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή, στο γραφείο όπου εργαζόταν ο Μακάριος και το βλέπετε στη λήψη της «Α».

Η εκπληκτική ομοιότητα του Γρηγόρη Βαλτινού με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο 

Αυτό που επίσης είναι ευδιάκριτο αφορά την ομοιότητα του σπουδαίου Βαλτινού με τον μακαριστό Εθνάρχη της Κύπρου.

Η μεταμόρφωσή του είναι εκπληκτική, πραγματικά εντυπωσιακή, με τον ηθοποιό να δηλώνει: «Πάντα μου έλεγαν ότι μοιάζω με τον Μακάριο».

Ήταν 14 Αυγούστου 1974 όταν ο χρόνος «πάγωσε» στην Αμμόχωστο

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το «Famagusta» αποτυπώνει την ανθρώπινη τραγωδία και τον ανείπωτο πόνο που βίωσε η Κύπρος πριν από 50 χρόνια.

Ένας πόνος που τη «λυγίζει» ακόμα. Ήταν 14 Αυγούστου 1974 όταν ο χρόνος «πάγωσε» στην Αμμόχωστο.

Όταν στη γη της θάφτηκαν περισσότεροι από 3.000 Ελληνοκύπριοι. Η Τουρκία με τη δεύτερη επιχείρηση «Αττίλας ΙΙ» κατέλαβε το 36,2% του νησιού και παράλληλα εκτόπισε 120.000 Κύπριους - σημειώνουμε ότι ακόμη 20.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή.

Οι μαρτυρικές στιγμές αποτυπώνονται στα 24 επεισόδια του «Famagusta», στη διάρκεια των οποίων ιστορικά γεγονότα και εμβληματικές προσωπικότητες του νησιού ζωντανεύουν στη μικρή οθόνη.

Όσο για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, διετέλεσε Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πνευματικός άνθρωπος, μαχητής υπέρ των συμφερόντων του λαού του και ο πιο προβεβλημένος ηγέτης του Ελληνισμού τα νεότερα χρόνια. Με αναγνωρισιμότητα που δεν απολάμβανε σε τέτοιο βαθμό κανείς άλλος Έλληνας πολιτικός στην πρόσφατη ιστορία, η προσπάθεια ανατροπής του πυροδότησε την καταστροφική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του ’74.




*Του Αλέξη Μίχα / Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 10/1/2024