Η επιλογή της διοίκησης του BBC να αλλάξει τη μορφή της ιστορικής εκπομπής, "Newsnight", προχωρώντας μάλιστα και σε απολύσεις στο πλαίσιο ενός σχεδίου εξοικονόμησης χρημάτων, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως μεταδίδει το ίδιο το BBC, η εκπομπή που μετρά 43 χρόνια ζωής, αναμένεται να χάσει τους αποκλειστικούς ρεπόρτερ της, θα μειωθεί κατά 10 λεπτά και θα εγκαταλείψει τις ερευνητικές ταινίες για να επικεντρωθεί σε συζητήσεις στο στούντιο.

Σημειώνεται ότι το δυναμικό της εκπομπής αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 57 άτομα τα οποία χρειάζονται για να μεταδοθεί από τους οποίους θα μείνουν μόλις οι 23.

Οι αντιδράσεις

Ο Πολ Μέισον, ο άλλοτε δημοσιογράφος της εκπομπής, δίνει την απάντηση του στον συνάδελφό του Κρεγκ Όλιβερ των "The Times", ο οποίος ασκεί κριτική για το κόστος της εκπομπής σε συνάρτηση με την τηλεθέασή της.

Όπως γράφει ο Κρεγκ Όλιβερ:

«Η αλήθεια είναι ότι το Newsnight πεθαίνει εδώ και χρόνια - ένας πολύ προβεβλημένος μικρόκοσμος των ευρύτερων προβλημάτων του BBC News, που αγωνίζεται να βρει τη θέση του σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο των μέσων ενημέρωσης».

Από την άλλη ο Πολ Μέισον απαντά πως το να παρουσιάζεται μία εκπομπή με συζητήσεις είναι το ευκολότερο εν αντιθέση με το "Newsnight" το οποίο είναι μία εργασία 13,5 ωρών και έτσι οι άνθρωποι δουλεύουν 3-4 βάρδιες την εβδομάδα, και επίσης παίρνουν διακοπές και αρρωσταίνουν.

«Πιθανόν να έχω υποτιμήσει κάποιες κατηγορίες θέσεων εργασίας. Ενώ περίπου τα 2/3 του προσωπικού φτιάχνουν το καθημερινό πρόγραμμα, το άλλο 1/3 φτιάχνει τα μακροσκελή δελτία και τις έρευνες».

«Στην κορυφή αυτού είναι το προσωπικό που μοιραστήκαμε τον “σταυρό” - μακιγιάζ, κάμερα στούντιο ops, μηχανικοί ήχου στούντιο, φωτισμός, σπινθήρες, HR, μεταφραστές, διορθωτές, μισθοδοσία, εκπαίδευση, προσωπικό ασφαλείας, διαχειριστές ασφαλείας (που κρατούν μια κυλιόμενη ενημέρωση για κάθε επικίνδυνο μέρος στη γη και θα προσπαθήσει να σας σώσει αν απαχθεί), προσωπικό καντίνα, καθαριστές, και πολλά άλλα» αναφέρει ο Πολ Μέισον.

Συμπληρώνει δε ότι «Η υψηλή ποιότητα των τηλεοπτικών ειδήσεων και της επικαιρότητας κοστίζει χρήματα, και είστε τυχεροί αν, με τους αξιολύπητους μισθούς, μπορείτε να βρείτε αρκετά άτομα για να το κάνουν. Αυτό που δεν κοστίζει πολύ είναι να βάλεις ένα μάτσο ιδεολογικά υποκινούμενους ανθρώπους να διαφωνούν μεταξύ τους ζωντανά στον αέρα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ακόμη και με ένα ημι-ρομποτικό στούντιο - όπως στο LBC. Ωραία, αν το BBC δεν θέλει πλέον να ασχοληθεί με την καθημερινή επικαιρότητα υψηλού επιπέδου, και είμαι βέβαιος ότι η Deborah Turness έχει κάποιες καλές ιδέες για το πώς να κάνει περισσότερα με λιγότερα - γιατί αυτό είναι που έχει αναλάβει να επιτύχει κάθε αφεντικό του BBC από τη δεκαετία του 1990 - αλλά το θέμα είναι ότι επέλεξαν να μειώσουν ένα παγκόσμιο εμπορικό σήμα».

Η εκπομπή μειώνεται σε χρόνο, μένουν οι μισοί δημοσιογράφοι

Η διευθύνουσα σύμβουλος του BBC News and Current Affairs, Deborah Turness, δήλωσε ότι ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας βρίσκεται «σε ένα δύσκολο οικονομικό κλίμα» και ότι έπρεπε να κάνει «κάποιες δύσκολες επιλογές», καθώς το κοινό στρέφεται από την τηλεόραση στις διαδικτυακές ειδήσεις.

Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (NUJ) δήλωσε ότι οι περικοπές στο "Newsnight" αντιπροσωπεύουν «ένα σημαντικό πλήγμα στις ερευνητικές ειδήσεις».

Οι κινήσεις αναμένεται να εξοικονομήσουν 7,5 εκατ. λίρες την ώρα που συνολικά, η εταιρεία πρέπει να βρει 500 εκατ. λίρες σε εξοικονόμηση πόρων.

Η πρώην παρουσιάστρια του "Newsnight", Emily Maitlis, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Θα μπορούσε η συνέντευξη του πρίγκιπα Άντριου να είχε συμβεί σε αυτή την νέα μορφή του Newsnight; Φυσικά όχι. Πέρα από την επίπονη προετοιμασία και τη μακρά έρευνα που απαιτούσε από την ομάδα, ο πρίγκιπας Άντριου ήρθε σε μια ναυαρχίδα για την οποία το BBC ήταν υπερήφανο. Απόψε δεν αισθάνεται έτσι».

Από την πλευρά του ο επίσης παρουσιαστής του "Newsnight" Mark Urban έγραψε στο X/Twitter:

«Εργάζομαι στο πρόγραμμα εδώ και 32 χρόνια, σε όλο τον κόσμο, ρισκάροντας πολλές φορές τη ζωή μου για τη δημοσιογραφία του. Μπορείτε να φανταστείτε τα συναισθήματά μου στις περικοπές».

Η εκτελούσα χρέη προέδρου του BBC Dame Elan Closs Stephens μίλησε στο συνέδριο Voice of the Listener and Viewer την Τετάρτη, λέγοντας ότι η εταιρεία χρειάζεται «συγκέντρωση και αποφασιστικότητα" καθώς προσπαθεί να κάνει οικονομίες. Αυτό σήμαινε - και συνεχίζει να σημαίνει - δύσκολες επιλογές, με επιπτώσεις στις υπηρεσίες μας και φυσικά στο κοινό μας. Ωστόσο, πιστεύω ότι η πρόκληση, η πραγματική πρόκληση για μένα και το διοικητικό συμβούλιο, είναι πώς να διασφαλίσουμε ότι ένα πιο λιτό BBC μπορεί επίσης να είναι ένα καλύτερο BBC».