Τα σπάνια αρχεία του ηγέτη που άλλαξε την Ελλάδα, σε οκτώ αποκαλυπτικούς θεματικούς τόμους! Όλα τα μεγάλα θέματα του ελληνισμού, όλοι οι μεγάλοι σταθμοί της πορείας της χώρας για έξι δεκαετίες. Μια μνημειώδης εκδοτική προσφορά, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι.

Αυτή την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου μη χάσετε τον 3ο τόμο της μνημειώδους εκδοτικής σειράς, «Ο Μακεδών»: Τα παιδικά χρόνια του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Μακεδονία, μέσα από τις προσωπικές του σημειώσεις. Η πολιτική του για το μακεδονικό ζήτημα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

«Τα αυτοβιογραφικά σημειώματα του Καραμανλή είναι πολύτιμα όχι μόνο για την ιστορία του ιδίου, αλλά και για εκείνη του Ελληνισμού της αλύτρωτης Μακεδονίας των παιδικών του χρόνων.

Όποιος τα διαβάσει σε αυτόν τον τόμο δεν θα έχει πλέον καμία απορία ούτε για τις πασίγνωστες εικόνες με τον ίδιο να λέει μπροστά στις κάμερες με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», ούτε και για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία του το 1992, στις οποίες, πάντως, συνέβη το πρωτοφανές κυβερνητικό παράδοξο να υιοθετηθούν πλήρως οι θέσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά και να αποπεμφθεί ο ίδιος – κάτι το οποίο, φυσικά, δεν αφορούσε τον Καραμανλή, αλλά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει ενότητες που διατρέχουν, μέσα από τον Καραμανλή, την ιστορία της Μακεδονίας του 20ού αιώνα αλλά και ιδιαίτερα του Μακεδονικού, το οποίο, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, τον απασχόλησε ως πρωθυπουργό την πρώτη του οκταετία. Πρέπει να σημειωθεί ότι καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Καραμανλή έπαιξαν και τα πρώτα επαγγελματικά του χρόνια στη Μακεδονία, όταν, μετά τον θάνατο του πατέρα του και τα χρέη που εκείνος άφησε λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών των καπνών, ο νεαρός Κωνσταντίνος έπρεπε να εργαστεί για να στηρίξει την οικογένειά του. Το έπραξε γυρνώντας ολόκληρη τη Μακεδονία, δουλεύοντας στις αγροτικές ασφαλίσεις. Ήταν μια καθοριστική και υποτιμημένη περίοδος της ζωής του, η οποία επηρέασε και την απόφασή του να πολιτευθεί. Ήταν τότε που ήρθε σε άμεση και στενή επαφή με τον λαό, έζησε τα προβλήματά του, έμαθε την ουσία τους και, ασφαλώς, αισθάνθηκε ότι έπρεπε και πως μπορούσε να κάνει κάτι για την επίλυσή τους. Και έκανε πολλά...»

Γεώργιος Π. Μαλούχος

Δημοσιογράφος – Επιμελητής έκδοσης

Οι τόμοι της σειράς περιλαμβάνουν:

ΤΟΜΟΣ 1. ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ (A' ΜΕΡΟΣ)

ΤΟΜΟΣ 2. ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ (Β' ΜΕΡΟΣ)
ΤΟΜΟΣ 3. O ΜΑΚΕΔΩΝ
ΤΟΜΟΣ 4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
ΤΟΜΟΣ 5. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΟΜΟΣ 6. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (A' ΜΕΡΟΣ)
ΤΟΜΟΣ 7. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (Β' ΜΕΡΟΣ)
ΤΟΜΟΣ 8. ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ