Αν κι έχουµε αποφοιτήσει από το ίδιο σχολείο κι έχουµε περάσει παραµονή Πρωτοχρονιάς στο σπίτι φίλου µας, µε τον Γιώργο Λάνθιµο δεν γνωριζόµαστε. Τότε περνούσε απαρατήρητος. Σήµερα είναι ο Eλληνας δηµιουργός που κατέκτησε τον κόσµο. Από τα videoclip του Σάκη Ρουβά στις δύο Χρυσές Σφαίρες, στον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία και τα Οσκαρ που έρχονται, o «Yorgos» έπεισε το Χόλιγουντ ότι η χώρα µας παράγει σινεµά. Κι επαναστατεί. ∆εν είναι εύκολος, αλλά απαιτητικός. Και αυστηρός. Πρώτα µε τον εαυτό του.

Διαβάστε σχετικά: Γιώργος Λάνθιμος: Αγνώριστος και με... "μπούκλες" - Τα πρώτα μπασκετικά βήματα στο Παγκράτι

Στις φωτογραφίες σπανίως χαµογελάει, αλλά τώρα που «γάζωσε» τις Χρυσές Σφαίρες δεν έκρυψε τον ενθουσιασµό του. Βρισκόταν άλλωστε στην ίδια αίθουσα µε τον παιδικό ήρωά του, Μπρους Σπρίνγκστιν. Οι δε ηθοποιοί του περιγράφουν γελώντας τις ανορθόδοξες µεθόδους του στα γυρίσµατα. Τελειοµανής, έχει ιδιαίτερη σχέση µε τους δηµοσιογράφους. Μιλάει σε ξένα έντυπα, σε τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά µε τα εγχώρια Mέσα τα τελευταία χρόνια είναι πιο δύσπιστος; Πιο επιλεκτικός; Εκείνος ξέρει. Ο σκηνοθέτης ταινιών, όπως «Κινέττα» (2005), «Κυνόδοντας» (2009), «Αlps» (2011), «Ο αστακός» (2015), «Η ευνοούµενη» (2018), όταν βρει ανθρώπους που µιλάνε την ίδια γλώσσα -προφανώς δεν εννοούµε ελληνικά ή αγγλικά- δύσκολα τους αποχωρίζεται. Οπως τον σεναριογράφο του για χρόνια, Ευθύµη Φιλίππου. Και την Εµα Στόουν (παρεµπιπτόντως, είναι και µία από τις πιο ακριβοπληρωµένες ηθοποιούς στο Χόλιγουντ). Από τότε, προ εξαετίας, που συνεργάστηκαν στη σκοτεινή κωµωδία εποχής και απέσπασε 10 υποψηφιότητες για Οσκαρ, έχουν γυρίσει τη µικρού µήκους «Βληχή» και την υποψήφια τώρα για Oσκαρ ταινία «Poor Things», τα «Xαµένα Κορµιά» του. Εχουν γυρίσει ένα ακόµη µεγάλου µήκους φιλµ, µε προσωρινό τίτλο «Kind of Kindness».

∆εν τον αγαπούν... οµόφωνα

Περίπου ευγενής; ∆εν τον αγαπούν... οµόφωνα κριτικοί και θεατές. Οπως και να ’χει, κανένα του πόνηµα, είτε σε εµπνέει η δουλειά του είτε όχι, δεν περνάει απαρατήρητο. Με την «Ευνοούµενη», ποντάροντας στην «κυλιόµενη», κυλινδρική τρόπον τινά σκηνοθεσία, κέρδισε και τους πιο δύσπιστους. Τα δε πολυσυζητηµένα «Χαµένα Κορµιά» του χαρακτηρίστηκαν «όµορφα φανταχτερά», «απροκάλυπτα πρόστυχα», µέχρι «απόλυτα τρελά, εντελώς βρόµικα». Με πρωταγωνίστρια την Μπέλα Μπάξτερ, «µια γυναίκα που έχει µια δεύτερη ευκαιρία», όπως λέει ο σκηνοθέτης του φιλµ που «νίκησε» την «Barbie», µε δύο Χρυσές Σφαίρες. Ο καλλιτέχνης ζει στο Λονδίνο και την Αθήνα. Αρνείται να εξηγεί τις συχνά σουρεαλιστικές ταινίες του. «Οι άνθρωποι προσπαθούν πάντα να µε κάνουν να επιβεβαιώσω την άποψή τους και απλώς δεν το κάνω», έχει πει. «Αν ήθελα να µιλήσω για την πολιτική ή τα κοινωνικά προβλήµατα, θα γινόµουν συγγραφέας. Αλλά είµαι κινηµατογραφιστής και αυτό είναι το µόνο που µπορώ να κάνω». Παραµυθάς; Αναµφίβολα. Σε παρασύρει στον δικό του µικρόκοσµο, µε τα σουρεάλ χρώµατα. Γιος του Αντώνη Λάνθιµου, επαγγελµατία µπασκετµπολίστα, παίκτη της Εθνικής Ελλάδας, ο 51χρονος ακολούθησε σπουδές στα Οικονοµικά και το Μάρκετινγκ, προτού αποφασίσει ότι το µέλλον του βρισκόταν στη σκηνοθεσία. Μεταπηδώντας στη Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα, κατέληξε να γυρίζει διαφηµίσεις και βίντεο για τη ∆έσποινα Βανδή, τη Μαντώ, τον Σάκη Ρουβά. Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη του Λάκη Λαζόπουλου στους «∆έκα µικρούς Μήτσους», συνεργάστηκε µε το Εθνικό, εντάχθηκε στο τιµ που σχεδίασε τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυµπιακών της Αθήνας. Και ήταν σίγουρος ότι δεν θα του δινόταν η ευκαιρία να σκηνοθετήσει µια ταινία µεγάλου µήκους. Ποτέ µη λες ποτέ όµως: Συνάντησε κάποιους που ήταν «αρκετά τρελοί για να πειστούν να γυρίσουν µια ταινία στην Ελλάδα», ενώ παράλληλα ζητούσε από φίλους να δανειστεί τα αυτοκίνητά τους, τα σπίτια τους, τα ρούχα τους. Η αναγνώριση άργησε µια µέρα. Η µετακόµιση στην Αγγλία, µε αφορµή την επιτυχία του «Κυνόδοντα», του χάρισε πρόσβαση σε µεγαλύτερους προϋπολογισµούς και διεθνώς γνωστούς αστέρες, όπως οι Κόλιν Φάρελ, Νικόλ Κίντµαν, Ρέιτσελ Βάις.  Με τη σύζυγό του, την Ελληνογαλλίδα ηθοποιό Αριάν Λαµπέντ, επέστρεψαν στην Αθήνα το 2021, αν και ο ίδιος προτιµά τη νοµαδική ζωή.

Παθιασµένος Ολυµπιακός

Θεωρεί τον κινηµατογράφο ακριβή τέχνη, παραµένει κρυψίνους και ντροπαλός και είναι παθιασµένος Ολυµπιακός. Φοράει πουκάµισα σε στιλ Μάο. Είναι αρκετά ψηλός για να είναι επιβλητικός. Του αρέσει να γυρίζει µε φυσικό φως. Αποφεύγει το κινηµατογραφικό µακιγιάζ. Η ταινία του «Η ευνοούµενη» εισέπραξε 96.000.000 δολάρια στο παγκόσµιο box office. Να είστε ευγνώµονες που δεν ζείτε σε ταινία του Λάνθιµου, λένε ορισµένοι. «Τον καµαρώνουµε», είναι το hashtag των συναποφοίτων του στα social. Λογικό. (Να θυµηθώ την επόµενη παραµονή Πρωτοχρονιάς να του µιλήσω... ) * Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής