Η χολιγουντιανή σταρ Αντζελίνα Τζολί είναι η τελευταία διασημότητα που μπαίνει στον κόσμο της μόδας με τη δική της εταιρεία ρούχων και αξεσουάρ, την Atelier Jolie. Παίρνει τον ρόλο της σχεδιάστριας μόδας ή, για να χρησιμοποιήσει κανείς τα δικά της λόγια, εκείνον της μοδίστρας που με πολεμοφόδια τη βελόνα, την κλωστή, τη φαντασία, την εμπειρία και την τεχνική της μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει μικρά κομψοτεχνήματα - σίγουρα φθηνότερα από εκείνα που οραματίζονται οι designers των περιώνυμων οίκων μόδας, αλλά σημαντικότερα και με ευρύτερο κοινωνικό αποτύπωμα, σύμφωνα με τον συλλογισμό της Τζολί.

Πιστεύοντας ακράδαντα πως καθένας μπορεί να δημιουργήσει μόδα, η ηθοποιός, και για περισσότερο από μια 20ετία Πρέσβειρα Καλής Θέλησης και κατόπιν Ειδική Απεσταλμένη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, λάνσαρε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες το πρώτο brand με την υπογραφή της. Ή μάλλον έκανε τα αποκαλυπτήρια του Atelier Jolie, το οποίο μέχρι στιγμής έχει μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες followers στα κοινωνικά δίκτυα και παντιέρα τη βιωσιμότητα, ενώ αναμένεται να διαθέτει και την πρώτη συλλογή του το ερχόμενο φθινόπωρο.  

Βελόνα και κλωστή

Οχι, η Αμερικανίδα ηθοποιός δεν ευαγγελίζεται πως θα αλλάξει εκ βάθρων τον τρόπο που λειτουργεί η βιομηχανία της μόδας. Αλλά προτείνει στην πράξη τη δική της εναλλακτική.

Ετσι, οι συλλογές του Atelier Jolie θα προέρχονται αποκλειστικά από υφάσματα που προορίζονται για τα σκουπίδια, ενώ σχεδιαστές δεν θα είναι κάποιοι βαρύτιμοι designers που θα πληρώνονται το βάρος του χολιγουντιανού εκτοπίσματος της Τζολί σε bitcoins, αλλά μοδίστρες, τεχνίτες και πατρονίστ της διπλανής πόρτας, τους οποίους ήδη αναζητά.

«Φτιάχνω έναν χώρο για δημιουργικούς ανθρώπους που θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με ράφτες, μοδίστρες και τεχνίτες από όλο τον κόσμο. Θα είναι ένας χώρος διασκέδασης όπου καθένας θα δημιουργεί ελεύθερος. Και θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον εαυτό του. Θα χρησιμοποιούμε μόνο υπόλοιπα υφασμάτων, ποιοτικά vintage υλικά και πρώτες ύλες από απούλητα ρούχα και παπούτσια. Θα έχει κανείς την ευκαιρία να επιδιορθώσει ή να ανακυκλώσει ακόμα και κομμάτια από την γκαρνταρόμπα του, να δώσει νέα ζωή σε ρούχα που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια και να δημιουργήσει μοναδικά ενδύματα με σκοπό και νόημα», γράφει μεταξύ άλλων η ηθοποιός στην επιστολή μέσω της οποίας ανακοίνωσε την ίδρυση του brand και η οποία αναμενόμενα αναπαράχθηκε λυσσαλέα.

Μάλιστα, για τη χρηματοδότηση του project η Τζολί έπιασε ήδη βελόνα και κλωστή και συνεργάστηκε με τον οίκο Chloé για την κυκλοφορία μιας capsule collection, την οποία ελπίζει οι γυναίκες να αγαπήσουν (εντάξει, και να αγοράσουν) και να νιώσουν άνετα στα ρούχα που σχεδίασε η ηθοποιός από κοινού με την επικεφαλής σχεδιάστρια του γαλλικού brand, Γκαμπριέλα Χερστ. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Chloé είναι ένα από τα πρώτα luxury brands που έχουν πιστοποιηθεί ως B Corp έπειτα από αξιολόγηση για τις βιώσιμες πρακτικές, την κοινωνική ευθύνη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του.

Κάλλας για πάντα

Μη φανταστεί βέβαια κανείς πως η Τζολί θα περνά στο εξής τον χρόνο της βγάζοντας τα μάτια της πάνω από πατρόν και σχέδια. Η Τζολί είναι πριν και πρώτα απ' όλα μια αξία της χολιγουντιανής βιομηχανίας.  

Ηδη από το περασμένο φθινόπωρο η ηθοποιός και ο δημιουργός, μεταξύ άλλων, των biopics για την Τζάκι Κένεντι («Jackie», 2016) και τη Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ («Spencer», 2021) έχουν δώσει τα χέρια για το φιλόδοξο κινηματογραφικό project, που μάλιστα κατάφερε να αποσπάσει και γενναία χρηματοδότηση στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών.

Σε σενάριο που υπογράφει ο δημιουργός της σειράς «Peaky Blinders», Στίβεν Νάιτ, το φιλμ του Λαρέν θα παρακολουθήσει την ύστερη περίοδο ζωής της Ελληνίδας ντίβας Μαρίας Κάλλας μέχρι τον θάνατό της, το 1977, στο Παρίσι.

«Παίρνω πολύ στα σοβαρά την ευθύνη απέναντι στη ζωή και την παρακαταθήκη της Κάλλας. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ανταποκριθώ στην πρόκληση. Ο Πάμπλο είναι ένας σκηνοθέτης που θαυμάζω χρόνια. Το γεγονός ότι μου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσω για τη ζωή της Μαρίας μέσω εκείνου και του Στίβεν Νάιτ είναι απλώς ένα όνειρο», είπε η Τζολί για τον μάλλον πιο απαιτητικό ρόλο της καριέρας της και έναν από τους πιο επικίνδυνους - τα biopics έχουν φέρει Οσκαρ αλλά ενίοτε και απαξίωση.