Υλικά για πορτοκαλόπιτα

για το σιρόπι
  • 400 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. Νερό
  • 1 στικ Κανέλας
Υλικά για την πορτοκαλόπιτα
  • 450 γρ. Φύλλα κρούστας
  • 200 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. Ηλιέλαιο
  • 400 γρ. Χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. Σόδα μαγειρική
  • 1 κ.σ. Μπέικιν πάουντερ
  • 2 Πορτοκάλια (ξύσμα)
  • 2 κ.σ. Ηλιέλαιο για άλειμμα
Για το σιρόπι
• Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
• Αφαιρούμε το στικ κανέλας και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Συνταγή για την πορτοκαλόπιτα

• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC, στις αντιστάσεις.
• Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε λεπτές λωρίδες, τα ανοίγουμε με τα χέρια μας για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα αφήνουμε στην άκρη.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τον χυμό, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να ομογενοποιηθούν.
• Προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι, όσο ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε λίγα-λίγα τα κομμένα φύλλα στο μείγμα και ανακατεύουμε να απορροφήσουν την υγρασία.
• Λαδώνουμε ένα ταψί φούρνου 33x23 εκ. και απλώνουμε το μείγμα.
• Ψήνουμε στην κάτω θέση του φούρνου για 55 λεπτά.
• Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και ρίχνουμε σταδιακά το σιρόπι όσο είναι καυτό.
• Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
• Σερβίρουμε.