Υλικά 

250 γρ. ρεβύθια
1 κ.σ. σόδα ή αλάτι
1 ξερό κρεμμύδι
1-2 λεμόνια (τον χυμό τους)
1/3 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, Πιπέρι
2 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. αλεύρι

Εκτέλεση 

Από το προηγούμενο βράδυ για 12 ώρες, βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα σκεύος με χλιαρό νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 8 ώρες.

Ξεπλένουμε καλά τα ρεβύθια και τα βράζουμε για 15 λεπτά, ξαφρίζοντας συχνά. Σουρώνουμε τα ρεβύθια και τα ξεπλένουμε ξανά πολλές φορές. Σε αυτό το σημείο, προσπαθούμε να αφαιρέσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την εξωτερική φλούδα από τα ρεβύθια, τρίβοντάς τα μεταξύ τους μέσα σε μία πετσέτα ή ένα-ένα.

Συνήθως δεν πειράζει αν δεν τα ξεφλουδίσουμε όλα τα ρεβύθια, αλλά καλό είναι να το κάνουμε για να γίνει πιο ελαφριά η σούπα μας. Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα και καλύπτουμε τα ρεβύθια με χλιαρό νερό μέχρι και 3-4 εκ. Ρίχνουμε τη ρίγανη, το ξερό κρεμμύδι ξεφλουδισμένο και ολόκληρο και σιγοβράζουμε για 2 ώρες ελέγχοντας το νερό να μην εξατμιστεί όλο.

Σε ένα φλιτζάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τον χυμό από τα 2 λεμόνια, το αλεύρι και ζωμό από την κατσαρόλα που έβραζαν τα ρεβύθια μας, περίπου 4 κ.σ. και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και μόλις πάρουν μία πρώτη βράση, κατεβάζουμε από το μάτι και σερβίρουμε!