Υλικά 

6 με 7 κολοκύθια μακρυά κομμένα στη μέση
Ρύζι γλασσέ ή καρολίνα για γεμιστά (υπολογίστε 2 κ.σ. για κάθε γεμιστό)
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
Μαϊντανός
Άνηθος
2 μικρά κρεμμυδάκια ξερά
1 πατάτα
Αλάτι, Πιπέρι

Για την κρέμα λεμονιού
Χυμό από 2 λεμόνια
Ζουμί από τα κολοκυθάκια που βράσαμε
1 με 2 κ.σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Αρχικά πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε στα δύο οριζοντίως. Με ένα μικρό κουταλάκι ή με ό, τι άλλο εργαλείο διαθέτουμε στην κουζίνα μας, αφαιρούμε την ψίχα, φροντίζοντας να μη φτάνουμε μέχρι τον πάτο, αφού θέλουμε να παραμένει κλειστός για να βάλουμε τη γέμιση.

Πλένουμε καλά το ρύζι.

Ψιλοκόβουμε στο ξύλο κοπής τα ξερά κρεμμυδάκια (δεν τα πολτοποιούμε στο μούλτι) και βάζουμε στο μάτι σε κανονική φωτιά μια πλατιά κατσαρόλα ή ένα τηγάνι με το μισό ή και λιγότερο από το ελαιόλαδό μας. Σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμυδάκι να γυαλίσει και ρίχνουμε και το ρύζι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 2 με 3 λεπτά. Προσοχή! Δεν θέλουμε να τα τσιγαρίσουμε. Ρίχνουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας, μισή κούπα ζεστό νερό και αφήνουμε γύρω στα 7 λεπτά να πιει τα υγρά.

Κατεβάζουμε από το μάτι, αφήνουμε να μείνει λίγο, ανακατεύουμε ξανά και ξεκινάμε να γεμίζουμε τα κολοκυθάκια μας. Προσοχή, μην τα γεμίσετε μέχρι επάνω γιατί θα φουσκώσει και το ρύζι με το βράσιμο και δε θέλουμε να ξεχειλίσουν.

Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα κοντά στο άλλο και στερεώνουμε ανάμεσα με τις πατάτες που θα τις καθαρίσουμε και θα τις κόψουμε κυδωνάτες.

Τέλος, γεμίζουμε με ζεστό νερό μέχρι τη μέση, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα από πάνω. Κλείνουμε με το καπάκι σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 με 40 λεπτά. Ελέγχουμε τακτικά, μην πιει το νερό.

Για την κρέμα λεμονιού
Αφού έβρασαν τα κολοκύθια, τα τοποθετούμε προσεκτικά σε μια πιατέλα μαζί με τις πατάτες και χύνουμε το ζουμί τους σε ένα μικρότερο κατσαρολάκι. Εάν δεν είναι αρκετό, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό. Δε χρειάζεται να είναι μεγάλη η ποσότητα, υπολογίστε 2 φλιτζάνια του τσαγιού. Το βάζουμε στο μάτι σε κανονική φωτιά και μόλις πάρει μια πρώτη βράση, ρίχνουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με σύρμα.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Ρίχνουμε και το χυμό από τα λεμόνια αργά αργά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Καλό είναι να πάρει μια βράση ακόμη. Έπειτα αποσύρουμε από το μάτι και περιχύνουμε τα γεμιστά. Μπορείτε επίσης να σερβίρετε την κρέμα λεμονιού σε ένα γυάλινο σκεύος στη μέση του τραπεζιού και να παίρνει ο καθένας την ποσότητα που επιθυμεί!