Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσημη, διήμερης διάρκειας, επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, στην Εσθονία, η πρώτη Έλληνος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην προαναφερθείσα χώρα, μετά από σχετική πρόσκληση του ομολόγου του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Εσθονίας Στρατηγό Riho Terras. Κατά την παραμονή του στο Ταλλίν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε με την Έλληνα Πρέσβη στην Εσθονία κ. Μαρία Καρνούτσου.

Μετά την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του Πολέμου Ανεξαρτησίας και την επίσημη τελετή υποδοχής του, ξεκίνησαν οι διμερείς επαφές τόσο μεταξύ των δύο αρχηγών, όσο και αυτών επικεφαλής των αντιπροσωπειών, κατά τις οποίες συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας και η προοπτική ενισχύσεως της υφιστάμενης συνεργασίας των ΕΔ των δύο χωρών, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωατλαντικό επίπεδο.

Επιπροσθέτως έγινε ειδική μνεία για το «Κέντρο Αριστείας για την Κυβερνοάμυνα» της Εσθονίας (“Cooperative Cyber Defence Center of Excellence”/ CCDCOE), στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα ως “Sponsoring Nation”, συμβάλλοντας στη λειτουργία του με την τοποθέτηση ενός αξιωματικού.

Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, κατά τις συνομιλίες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε, μεταξύ άλλων:

• «Η φύση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας απαιτεί την ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο βελτιστοποίησης της αποτελεσματικότητας και επίτευξης οικονομιών κλίμακας.

• Η προωθούμενη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της ΕΕ (Permanent Structured Cooperation-PESCO) διανοίγει νέες προοπτικές της διμερούς συνεργασίας στο αμυντικό επίπεδο.

• Υφίσταται δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) από τις ΕΔ της Εσθονίας.

• Κρίνεται επιβεβλημένη η συνέχιση της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, ενώ ειδική αναφορά έγινε στη συμβολή της Εσθονίας στη δύναμη της FRONTEX με διάθεση πλοίου.

• Η συνεχής παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών ΕΔ στο Αιγαίο αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα από τις Ελληνικές ΕΔ.»

Στη συνέχεια ο Έλληνας Αρχηγός επισκέφθηκε το NATO Force Integration Unit (NFIU), μονάδα, η οποία επιλαμβάνεται θεμάτων ΔΜ (Διοικητικής Μερίμνης) για την ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων των κρατών της Συμμαχίας, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, οργάνωση και λειτουργία της.

Επίσης, στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day/DV Day), ο Ναύαρχος Αποστολάκης παρακολούθησε δραστηριότητες της διεθνούς ασκήσεως κυβερνοαμύνης παγκόσμιας εμβέλειας “Locked Shields-2018”, η οποία διοργανώθηκε από το CCD COE.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προαναφερθείσα άσκηση συμμετείχε και το ΓΕΕΘΑ με προσωπικό και των τριών Κλάδων των ΕΔ ενώ άλλα δύο στελέχη των ελληνικών ΕΔ συμμετείχαν στο επιτελείο του CCD COE.

Τέλος, σήμερα Παρασκευή το πρωί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την αεροπορική βάση Amari Airbase των Εσθονικών ΕΔ, όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες της σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο.