Υπέρ της έτι περαιτέρω ενισχύσεως της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Γερμανίας τάχθηκαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια των πολύωρων συναντήσεών τους, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο στρατόπεδο «Παπάγου», πρώτη μέρα της επισήμου επισκέψεως του Γερμανού αρχηγού στρατηγού Volker Wieker στη χώρα μας, μετά από σχετική πρόσκληση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ. 

Η προαναφερθείσα επιθυμία των δύο πλευρών για περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας εστιάζεται περισσότερο στους τομείς της επιχειρησιακής και ακαδημαϊκής εκπαιδεύσεως, στη συνέχιση των επιχειρήσεων “SNMG2” του ΝΑΤΟ και “Sophia” της ΕΕ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και στην κεντρική Μεσόγειο αντιστοίχως.

Επίσης ο έλληνας αρχηγός έθεσε στον γερμανό ομόλογό του – με στοιχεία – το θέμα της συνεχούς τουρκικής προκλητικότητος στο Αιγαίο, ενώ – συμφώνως με πληροφορίες – συζητήθηκε σε «διερευνητικό επίπεδο» το θέμα της αποχωρήσεως των γερμανικών δυνάμεων από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ. .

Ο ναύαρχος Ευ.Αποστολάκης στις τοποθετήσεις του, μεταξύ άλλων, επισήμανε τα εξής:

-Την γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή.

-Την συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι τουρκικές ΕΔ στο Αιγαίο.

-Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές ΕΔ για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

-Τη σκοπιμότητα συνεχίσεως της ΝΑΤΟϊκής επιχειρήσεως “Sea Guardian” για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, όπου επισήμανε τη συμβολή της γερμανικής διοικήσεως στην προαναφερθείσα επιχείρηση.

- Τη δυνατότητα συνεργασίας των γερμανικών ΕΔ με το «Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών» (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ).

-Την περαιτέρω προώθηση της χρησιμοποιήσεως του «Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής» (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα της Κρήτης στον τομέα της εκπαιδεύσεως στη θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών.

Από την πλευρά του ο γερμανός ομόλογός του στις τοποθετήσεις του σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο ευρωατλαντικό σύμμαχο, τονίζοντας παραλλήλως και τη δική του επιθυμία περαιτέρω διευρύνσεως της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ ενημερώθηκε επίσης για την αμυντική πολιτική της χώρας μας, καθώς και για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των ελληνικών ΕΔ.

Αύριο το πρόγραμμα του γερμανού αρχηγού περιλαμβάνει επίσκεψη στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως.