Πολύ στενή ήταν η σχέση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τη στολή των οποίων είχε φορέσει δύο φορές στη ζωή του. Την πρώτη ως Έφεδρος Αξιωματικός Ανθυπολοχαγός Πεζικού και πολεμιστής του Ελληνοαλβανικού πολέμου 1940-1941, τη δεύτερη ως πρωθυπουργός της χώρας όταν και φόρεσε τη φόρμα πτήσεως του πιλότου και πέταξε με ένα μαχητικό F-16D, γινόμενος έτσι ο δεύτερος πρωθυπουργός της χώρας, μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1911, ο οποίος είχε ιπταθεί με μαχητικό αεροσκάφος!

Έχοντας καλύψει δημοσιογραφικώς την πτήση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ανατρέχοντας στο αρχείο μας μπορούμε να θυμηθούμε τα εξής:

Η πτήση του εν ενεργεία τότε Έλληνος πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν ήδη ηλικίας 75(!) ετών, πραγματοποιήθηκε με ένα διθέσιο μαχητικό F-16D Block.30 “Fighting Falcon” της 346 Μοίρας, στις 11:45 το μεσημέρι της 22 Μαρτίου 1992 από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσεως της Νέας Αγχιάλου, αφού προηγουμένως ενημερώθηκε για τις διαδικασίες της πτήσεως.

Κυβερνήτης του υπερσύγχρονου – τότε – μαχητικού αεροσκάφους F-16D της 346 Μοίρας «Ιάσων» ήταν ο τότε διοικητής της Μοίρας Αντισμήναρχος (Ι) Θεολόγος Συμεωνίδης και «συγκυβερνήτης/εκπαιδευόμενος» στο πίσω κάθισμα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η πτήση έγινε σε χαμηλό ύψος, διήρκεσε περίπου μισή ώρα και ήταν στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου. Κατά την πτήση του αυτή, το αεροσκάφος συνοδευόταν ως «ζευγάρι» του από ακόμη ένα F-16D, στο οποίο βρισκόταν ο τότε Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Αθανάσιος Σταθιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 346 Μοίρα υπηρετούσε τότε ένα μέρος της στρατιωτικής του θητείας ως σμηνίτης ο γιός του τότε πρωθυπουργού και νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την ιστορία μπορούμε να δούμε το ρεπορτάζ της ΕΤ-2 (με τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο Σωτήρη Ξενάκη) από την πτήση του πρωθυπουργού, καθώς και την αείμνηστη σύζυγό του Μαρίκα και τον τότε σμηνίτη-γιό του Κυριάκο, να τον περιμένουν στην επιστροφή του αεροσκάφους. 

Λ.Σ.Μ.