Στην υπενθύμιση προς πάσα κατεύθυνση ότι όποιος υποτίμησε τους Έλληνες το πλήρωσε πολύ ακριβά, προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος παραβρέθηκε το πρωί της Κυριακής, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις μνήμης πεσόντων αεροπορίας στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.

Ο ΑΝΥΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω ειδικά το παράδειγμα του Νίκου Σιαλμά και του Κώστα Κοντογιώργου για να τονίσω δύο πράγματα: Είμαστε ένας ειρηνικός λαός, ποτέ δεν διεκδικήσαμε τίποτε πέραν της ελευθερίας μας. Είμαστε συγχρόνως ένας πονεμένος και αποφασισμένος λαός. Ένας λαός που γνωρίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχική του ακεραιότητα στη γη, τη θάλασσα και τον αέρα. Η ιστορία μας, μας έχει διδάξει πως πρέπει να εργαζόμαστε για την ειρήνη και συγχρόνως να είμαστα πάντα έτοιμοι. Και αυτό κάνουμε, με λαϊκό φρόνημα υψηλό και Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρές, εκπαιδευμένες και με σύγχρονο εξοπλισμό. Και η ιστορία πρέπει να διδάσκει φίλους και εχθρούς, πως όποιος μας υποτίμησε το πλήρωσε πολύ ακριβά.

Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι πως την ώρα που όλοι εμείς ασχολούμαστε με τις ειρηνικές μας εργασίες ή ακόμα και τις ειρηνικές μας και δημοκρατικές συγκρούσεις, υπάρχουν άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, τα δικά μας παιδιά, που έχουν καθήκον την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Και εκτελούν αυτό το καθήκον με αφοσίωση και ορισμένες φορές με αντάλλαγμα την ίδια τη ζωή τους. Μη το ξεχνάμε, μην τους ξεχνάμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελετή του Μνημείου πεσόντων αεροπόρων αφορά τους καταγόμενους από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας Υποσμηναγό (Ι) Νίκο Σιαλμά και Ανθυποσμηναγό (Ι) Κώστα Κοντογιώργου, αμφότεροι της 343 Μοίρας Παντός Καιρού (342 ΜΠΚ) «Σπάρτη», οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους πετώντας με ένα μαχητικό Mirage F.1CG της προαναφερθείσας Μοίρας, υπερασπιζόμενοι το Αιγαίο.

Πρώτος «έφυγε» στις 10 Φεβρουαρίου 1988 ο Κ. Κοντογιώργου στη θαλάσσια περιοχή της Άνδρου όπου συνετρίβη το αεροσκάφος του στη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής πτήσεως και δεύτερος, Ν. Σιαλμάς στις 18 Ιουνίου 1992 στα ανοικτά του Αγίου Ευστρατίου αντιμετωπίζοντας ένα υπέρτερο τεχνολογικά τουρκικό F-16C.

Προς τιμήν τους στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας στήθηκε με τη βοήθεια τεχνικών της ΠΑ ένα αεροσκάφος Mirage F.1CG με αριθμό σειράς «s/n 115» και την αναγραφή της λέξεως «Λέσβος» κάτω από το κόκπιτ, όπως συνηθιζόταν τότε στα μαχητικά αυτά.