Μεσίστια κυματίζει η Ελληνική Σημαία στο υπουργείο εθνικής Άμυνας ς, όπως και στο σύνολο των δημοσίων καταστημάτων της χώρας, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, καθώς και των καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Τραπεζών μέχρι και την ημέρα της κηδείας του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την Τετάρτη, έπειτα από σχετική κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Αμύνης και Οικονομικών.
Με την ίδια ΚΥΑ ορίζεται συνολικώς τετραήμερο δημόσιο πένθος από την ημέρα του θανάτου του, ενώ και η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί «δημοσία δαπάνη» όσον αφορά το σκέλος της διαθέσεως στρατιωτικού αγήματος και της μεταφοράς της σωρού με στρατιωτικό αεροσκάφος της ΠΑ από την Αθήνα στη γεννέθλιο γη των Χανίων, όπου θα πραγματοποιηθεί και κηδεία του μεγάλου Κρήτα πολιτικού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χθες, πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών.

Με την ευκαιρία αυτή και την κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τιμές «εν ενεργεία πρωθυπουργού» καλό είναι να πληροφορηθούμε κα το τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτές από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατ’ αρχάς για το σκέλος των Αθηνών υπεύθυνη είναι η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστηρίξεως Στρατού (ΑΣΔΥΣ), ενώ για το αντίστοιχο στα Χανιά η 5η Ταξιαρχία Πεζικού της Κρήτης.

Οι προαναφερθέντες σχηματισμοί θα πρέπει να βρουν τον κιλλίβαντα πυροβόλου επί του οποίου θα τεθεί το φέρετρο με τον πρώην πρωθυπουργό, και να ρυθμίσει για το άγημα, τη στρατιωτική μουσική και όλα όσα προβλέπονται σχετικώς από το Προεδρικό Διάταγμα 84/2009 (ΦΕΚ 108/9-7-2009) και τις εν συνεχεία τροποποιήσεις του.

Σε αυτό λοιπόν προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις κηδείας πρώην πρωθυπουργού με τιμές «εν ενεργεία» διατίθεται ένα πεζοπόρο σύνταγμα, αποτελούμενο από ένα τάγμα από κάθε Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων, που τάσσεται κατά το ¼ μπροστά από το φέρετρο, από ¼ εκατέρωθεν του φερέτρου με τα όπλα «υπό μάλης» και η υπόλοιπη δύναμη πίσω από αυτό με τα όπλα «επ’ ώμου» χωρίς τις ξιφολόγχες που βρίσκονται στις θήκες τους. Η πομπή αυτή κινείται με ρυθμό 60 βημάτων το λεπτό.

Τιμές προς το νεκρό αποδίδονται κατά την έξοδο από την οικία του, την είσοδο και την έξοδο από το ναό που θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία, και την άφιξη της πομπής στο κοιμητήριο. Στο εσωτερικό του κοιμητηρίου τάσσεται διμοιρία η οποία βάλλει τρεις φορές με αβολίδοτα φυσίγγια κατά τον ενταφιασμό του νεκρού, ενώ η στρατιωτική μουσική παιανίζει το Εμβατήριο της Σημαίας.