Στην πάγια ψυχροπολεμική τακτική των Navtex επανέρχεται ολοταχώς η Τουρκία, επαναφέροντας έτσι τις προκλητικές διεκδικήσεις της για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Η νέα Navtex εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον σταθμό της Σμύρνης, δεσμεύοντας μια μεγάλη περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου για αεροναυτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα.


Στη στρατηγική της έντασης επανακάμπτει η Άγκυρα

Το προκλητικό της όλης τουρκικής μεθόδευσης είναι ότι επιλέγει να επανακάμπτει στη στρατηγική της έντασης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών και ταυτόχρονα προετοιμάζεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα τον Μάιο.

Παράλληλα και μέσω του συστήματος έκδοσης Notam’s, η τουρκική πλευρά τις τελευταίες εβδομάδες προχωρά συστηματικά σε μια κανονική επιχείρηση, που στόχο έχει όχι μόνο να αμφισβητεί την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ελλάδας στο FIR Αθηνών, αλλά και να θέσει σε ευθεία αμφισβήτηση όλο το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ναυτικών μιλίων, ανασύροντας και με αυτό τον τρόπο ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Η περιοχή που καλύπτει η τελευταία τουρκική Navtex εκτείνεται στο Κεντρικό Αιγαίο και συγκεκριμένα μεταξύ Άνδρου, Τήνου, Ικαρίας και Χίου, περιοχή δηλαδή που υπάγεται στην ελληνική περιοχή έκδοσης Navtex του σταθμού της Λήμνου.

Συγχρόνως όμως η Τουρκία εξέδωσε μία ακόμη Navtex (0329/24), με την οποία βάσει της πρακτικής που εφαρμόζει τους τελευταίους δύο μήνες υπενθυμίζει ότι τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελλόριζο είναι σε «αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς» και «καμία στρατιωτική δραστηριότητα δεν πρέπει να πραγματοποιείται εντός των χωρικών υδάτων τους».

Η τουρκική Navtex προειδοποιεί επίσης με προκλητικό τρόπο ότι κατά περιόδους οι αναγγελίες που εκπέμπονται από «κάποιους σταθμούς» για στρατιωτικές δραστηριότητες σε περιοχές που περιλαμβάνουν τα χωρικά ύδατα των προαναφερθέντων νησιών πιθανόν «θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες και συνιστάται προσοχή αυτών των δραστηριοτήτων που πιθανόν υπονομεύουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».